Η Ama Films παρουσιάζει ένα 7ήμερο αφιέρωμα στον Λαρς Φον Τρίερ, προβάλλοντας στον κινηματογράφο Άστυ, εννέα από τις πιο αντιπροσωπευτικές του δημιουργίες, από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με καθημερινό εισιτήριο για τρεις ταινίες, αξίας έξι ευρώ. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Οι ταινίες του Λαρς Φον Τρίερ, μπορεί συχνά πυκνά να έχουν χαρακτηριστεί ως προκλητικές, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι ιδιοφυείς δημιουργίες ενός κορυφαίου σκηνοθέτη.
 
Εν αναμονή της νέας ταινία του Λαρς Φον Τρίερ, Nymhomaniac, που ήδη έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα, το Αφιέρωμα διάρκειας επτά ημερών που διοργανώνεται από τις 12 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο «Άστυ», είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, να γνωρίσουμε αλλά και να ξαναθυμηθούμε εννέα χαρακτηριστικές ταινίες ενός σπουδαίου δημιουργού.

image
 
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μεταξύ άλλων, από την πρώτη ταινία του Λαρς Φον Τρίερ, το “Στοιχείο του Εγκλήματος” του 1984 έως την τελευταία του δημιουργία του 2011, την υπέροχη “Μελαγχολία”.
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
 
Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου: 
 
18.00 – Το στοιχείο του εγκλήματος
20.15 – Χορεύοντας στο σκοτάδι
22.30 – Ηλίθιοι
 
Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου:
 
18.00 – Δαμάζοντας τα κύματα
20.15 – Ο Αντίχριστος
22.30 – Europa
 
Δευτέρα 16, Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου:
 
18.00 – Μελαγχολία
20.15 – Dogville
22.30 – Epidemic

image
 
Λίγα λόγια για τις ταινίες που θα προβληθούν στο Αφιέρωμα, παρουσιάζοντας τες με χρονολογική σειρά:
 
Το Στοιχείο του Εγκλήματος (1984)
 
Ο Φίσερ, ένας ντετέκτιβ που για καιρό ζούσε στο Κάιρο, επιστρέφει στην Ευρώπη προκειμένου να εξιχνιάσει μία υπόθεση δολοφονιών. Στην προσπάθειά του να εντοπίσει τον δολοφόνο, ακολουθεί τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που ο μέντοράς του, Όσμπορν, αναλύει στο βιβλίο του ‘Το Στοιχείο του Εγκλήματος’. Η ταύτιση του Φίσερ όμως με το εγκληματικό μυαλό του δολοφόνου αρχίζει σιγά-σιγά να φεύγει από τον έλεγχό του με απρόβλεπτες συνέπειες. 
 
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Έλφικ, Έσμοντ Νάιτ, Μι Μι Λάι, Τζέρολντ Γουέλς
 
Epidemic (1987)
 
Ένας σκηνοθέτης και ένας σεναριογράφος ετοιμάζουν το σενάριο μίας ταινίας όπου μία επιδημία μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο. Όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας τους, όμως, έτσι κι εκείνοι δεν παρατηρούν ότι μία αληθινή επιδημία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω τους.
 
Πρωταγωνιστούν: Νιλς Βόρσελ, Λαρς Βον Τρίερ
 
Europa (1991)

image
 
Αμέσως μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικάνος πιάνει δουλειά ως οδηγός νυχτερινού τρένου στην υπό Αμερικανική κατοχή Γερμανία. Εκεί ερωτεύεται μία γυναίκα και χωρίς να το καταλάβει βρίσκεται μπλεγμένος σε μία φιλό-Ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση.
 
Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Μπάρμπαρα Σούκοβα, Ερνστ-Χιούγκο Τζάρεγκαρντ, Ούντο Κίερ
 
Δαμάζοντας τα Κύματα (1996)
 
Έχοντας μόλις συνέλθει από την ψυχολογική της κατάρρευση μετά τον θάνατο του αδελφού της, η Μπες, μία νεαρή γυναίκα που ζει σε μία μικρή συντηρητική πόλη της Σκωτίας, παντρεύεται τον Ζαν, έναν εργάτη που δουλεύει στα πετρέλαια. Για λίγο καιρό ζουν μαζί ευτυχισμένοι. Όμως, μετά από ένα εργατικό ατύχημα που αφήνει τον Ζαν παράλυτο, εκείνος ωθεί την Μπες να έχει ερωτικές σχέσεις με άλλους άντρες. Η Μπες, πιστεύοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να τον βοηθήσει κι ότι είναι θέλημα Θεού, υποκύπτει.
 
Πρωταγωνιστούν: Έμιλυ Γουάτσον, Στέλλαν Σκαρσγκάρντ, Κάτριν Κάρτλιτζ
 
Οι Ηλίθιοι (1998)
 
Μια παρέα αστών προσπαθεί να ανακαλύψει την «αθωότητα του χαζού» που υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους ώστε να ξεπεράσει τις αναστολές της. Έτσι, αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν άτομα με νοητική υστέρηση όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, κάθε φορά που η παρέα χωρίζει και τα μέλη της γυρνάνε στην προσωπική τους ζωή, αυτοί οι πειραματισμοί τελειώνουν. Μόνη εξαίρεση η Κάρεν, η οποία τολμάει να κάνει ένα βήμα παραπέρα…
 
Πρωταγωνιστούν: Μπόντιλ Γιόργκενσεν, Γιενς Αλμπίνους, Ανν Λουίζ Χάσινγκ
 
Χορεύοντας στο Σκοτάδι (2000)

image
 
Η Σέλμα, μία Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ, χάνει σταδιακά την όρασή της εξαιτίας μίας κληρονομικής ασθένειας. Παρ’ όλα αυτά, δουλεύει σκληρά σε ένα εργοστάσιο και βάζει στην άκρη χρήματα ώστε ο γιος της να έχει την ευκαιρία να χειρουργηθεί και να μην καταλήξει τυφλός, όπως εκείνη. Δυστυχώς όμως, η μοίρα στέκεται πολύ σκληρή απέναντι της… 
 
Πρωταγωνιστούν: Μπιόρκ, Κατρίν Ντενέβ, Ντέιβιντ Μορς, Κάρα Σίμουρ, Πήτερ Στόρμαρ.
 
Dogville (2003)
 
Προσπαθώντας να ξεφύγει από την συμμορία που την κυνηγά, η Γκρέις φθάνει στην μικρή αμερικανική πόλη Dogville. Ο Τομ, ο φιλόσοφος της πόλης, δέχεται να της παρέχουν καταφύγιο υπό τον όρο ότι θα δουλεύει για τους κατοίκους της πόλης και μετά από δύο εβδομάδες θα ψηφίσουν για το αν θα μείνει ή όχι. Η Γκρέις δέχεται τη συμφωνία. Σύντομα όμως, η θέση της στην πόλη αρχίζει να γίνεται προβληματική. 
 
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Λόρεν Μπακάλ, Κλοέ Σεβινί, Πολ Μπέτανι, Στέλλαν Σκάρσγκαρντ, Ούντο Κίερ, Μπεν Γκαζάρα, Τζέιμς Κάαν, Πατρίσια Κλάρκσον
 
Ο Αντίχριστος (2009)

image
 
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του γιου τους, ένα ζευγάρι αποφασίζει να καταφύγει στην δική του Εδέμ, μία καλύβα στη μέση κάποιου δάσους, προκειμένου να ξεπεράσουν την απώλεια, αλλά και να επανορθώσουν την σχέση τους. Σύντομα όμως, η φύση παίρνει το πάνω χέρι και όλα αρχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. 
 
Πρωταγωνιστούν: Γουίλλεμ Νταφόε, Σαρλότ Γκέινσμπουργκ
 
Μελαγχολία (2011)

image
 
Η Τζαστίν και ο Μάικλ γιορτάζουν τον γάμο τους με ένα πολυτελές πάρτι που οργανώνουν στο σπίτι της αδερφής της Τζαστίν, Κλαιρ, και του άντρα της, Τζον. Εν τω μεταξύ, ο πλανήτης Μελαγχολία ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τη Γη… 
 
Πρωταγωνιστούν: Κίρστεν Ντάνστ, Σαρλότ Γκέινσμπουργκ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Κίφερ Σάδερλαντ
 
Το Αφιέρωμα της Ama Films στον Λαρς Φον Τρίερ, στον Κινηματογράφο  Άστυ, θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με καθημερινό εισιτήριο για τρεις ταινίες, αξίας έξι ευρώ.