Το Tvxs.gr σας παρουσιάζει κάθε μέρα τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για ταινίες στη μικρή οθόνη. 

Ads

Ο Βυσσινόκηπος ΕΡΤ2, 23.40

Ελληνο-γαλλο-κυπριακή ταινία, σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης με τους: Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Άλαν Μπέιτς, Κάτριν Κάρλιτζ, Τούσκα Μπέργκεν, Τζέραλντ Μπάτλερ, Μάικλ Καγκ

Παρίσι, 1900. Η Ανυα, δεκαεξάχρονη κόρη της κυρίας Λιούμποφ Ρανέφσκι, φτάνει στη γαλλική πρωτεύουσα για να συνοδεύσει τη μητέρα της πίσω στη Ρωσία. Πέντε χρόνια πριν, όταν ο μικρός της γιος πνίγηκε στη λίμνη, η Λιουμπόφ εγκατέλειψε το πατρικό της κτήμα, πασίγνωστο για το Βυσσινόκηπό του, και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία με τον εραστή της, ο οποίος αφού σπατάλησε όλες τις οικονομίες της, την εγκατέλειψε. Στο γυρισμό τους βρίσκουν το Βυσσινόκηπο να ανθίζει. Ο Γκάεφ, αδελφός της Λιούμποφ, είναι ένας χαριτωμένος αργόσχολος που τον φροντίζει ο ογδοντάχρονος υπηρέτης Φιρς, αφήνοντας τα πρακτικά ζητήματα στα χέρια της Βάρυας, θετής κόρης της Λιούμποφ. Παρόντες, για να καλωσορίσουν την ξενιτεμένη, είναι ο Λοπάχιν, ένας πλούσιος άξεστος έμπορος.

Ads

Η ταινία γυρίστηκε στην Βουλγαρία, στο κυνηγετικό περίπτερο, ενός  εκ των παλατιών της πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου έδεναν απόλυτα με την εποχή. Δεν υπήρχε τίποτα ψεύτικο. Τα ρούχα ήταν αντίγραφα μουσειακών εκθεμάτων από την Αγγλία, ορισμένα, μάλιστα, ήταν αυθεντικά. Ακόμα και τα σεντόνια ήταν εποχής.

Βαλς με τον Μπασίρ – Cinobo

Καθηλωτικό ντοκιμαντέρ με τη μορφή ονειρικού animation, το ήδη κλασικό φιλμ του Άρι Φόλμαν είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που διαφέρει από κάθε άλλη. Βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα και Σεζάρ και υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ένας άντρας ξενυχτά σε ένα μπαρ. Τον λένε Άρι και είναι σκηνοθέτης. Συνομιλεί με έναν φίλο του που του εξομολογείται πως κάθε βράδυ στον ύπνο του τον κυνηγούν 26 σκυλιά. Κάθε βράδυ ο ίδιος αριθμός. Συμπεραίνουν πως αυτό θα έχει να κάνει και με τη θητεία των δύο ανδρών στον Ισραηλινό στρατό στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Μόνο που ο Άρι δεν έχει την παραμικρή θύμηση από τον πόλεμο στον οποίο ήταν κι αυτός παρών. Ψάχνει λοιπόν τους ανθρώπους από το παρελθόν του, εννιά γνωστούς και φίλους, τους ζητά να αφηγηθούν κι αυτοί τις εμπειρίες τους και ψάχνει την αλήθεια για αυτό το κομμάτι του εαυτού του που ο ίδιος ακούσια διέγραψε. Και σιγά σιγά, εικόνες άλλοτε ρεαλιστικές και άλλοτε σουρρεαλιστικές διαγράφονται με τα μάτια της φαντασίας του… Ή μήπως με αυτά της μνήμης του;

Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας | Χρυσές Σφαίρες 2009
Υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας | Βραβεία Όσκαρ 2009
Συμμετοχή στο Επίσημο Διαγωνιστικό | Φεστιβάλ Καννών 2008
Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας | Βραβεία Σεζάρ 2009

Ο γίγαντας – Netflix

Ισπανική ταινία, βραβευμένη με δέκα βραβεία Γκόγια σκηνοθεσία Άιτορ Αρέγκι, Γιόν Καράνο με τους: Χοσέμπα Ουσαμπιάγκα, Ένεκο Σαγκαρντόι, Ραμόν Αγκίρε.

Επιστρέφοντας στην οικογενειακή φάρμα από το μέτωπο του ισπανικού εμφυλίου της δεκαετίας του 1830, ο Μαρτίν διαπιστώνει πως ο μικρότερος αδερφός του Χοακίν έχει γίνει ένας καλοκάγαθος μα εντυπωσιακός στην όψη γίγαντας. Πλασάροντάς τον ως τον «ψηλότερο άνθρωπο στον κόσμο», θα ξεκινήσει μαζί του ένα ταξίδι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με προσοδοφόρες παραστάσεις σε θέατρα, βασιλικά παλάτια, αυλές και πλατείες.