Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα (40) χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΡΓΩ, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Σπίτι της Κύπρου, παρουσιάζουν την εκδήλωση “Κυπριακός Κινηματογράφος: Τέχνη και Πολιτική”. Οι προβολές του Αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αλλά με απαραίτητη την κράτηση θέσεων, ενώ την επιμέλεια έχει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Ads

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος, θα προβληθούν συνολικά τέσσερις κυπριακές ταινίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:

  • «Κάτω Από Τ’ Άστρα» του Χρήστου Γεωργίου
  • «Δρόμοι Και Πορτοκάλια» της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν
  • «Ο Βιασμός της Αφροδίτης»
  • «Τριμίθι» του Ανδρέα Πάντζη

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στο βιβλιοπωλείο Ιανός που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους Κύπριους δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τους Γιάννη Οικονομίδη, Χρήστο Γεωργίου, Ανδρέα Πάντζη και Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν. Συντονιστής της στρογγυλής τράπεζας θα είναι ο κριτικός Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος, Κυπριακός Κινηματογράφος: Τέχνη και Πολιτική, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ads

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου
19:00
“Κάτω από τ’ άστρα” του Χρήστου Γεωργίου (2001)

Διάρκεια: 87 λεπτά
image
H ζωή ενός μικρού Κύπριου σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό αλλάζει βίαια με την τουρκική εισβολή. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, ο Λουκάς εργάζεται στο ξυλουργείο του θείου του, προσκολλημένος στο παρελθόν και τις αναμνήσεις του, ενώ η Φοίβη ζει στο παρόν. Για εκείνην τα σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευκαιρία να κάνει την πλάκα της και να βγάλει χρήματα. Κάνει λαθρεμπόριο και γυρίζει τα μπαρ της Παλιάς Λευκωσίας. O Λουκάς πληρώνει την Φοίβη να τον περάσει μέσα από τις ελληνικές και τις τουρκικές στρατιωτικές γραμμές, προκειμένου να φτάσει στο χωριό του, όπου ελπίζει να βρει κομμάτια από το παρελθόν του. Η συγκλονιστική περιήγηση σε τόπους αγαπημένους θα αλλάξει τη ζωή τους…

21:00
“Ο Βιασμός της Αφροδίτης” του Ανδρέα Πάντζη (1985)

Διάρκεια: 150 λεπτά
image
Ο Ευαγόρας, ένας Ελληνοκύπριος, παλαιός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο οποίος πολέμησε τους Άγγλους για την ανεξαρτησία της Κύπρου και τώρα ζει στο Λονδίνο, επιστρέφει στο νησί για να βρει τη γυναίκα του Αφροδίτη και το γιο τους, τους οποίους και έχασε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Εγκαθίσταται σ’ ένα ξενοδοχείο της Λευκωσίας και αρχίζει να ψάχνει προς κάθε κατεύθυνση. Προτού βρεθεί στην κατεχόμενη πλευρά, περνάει μια ερωτική βραδιά με μια πόρνη η οποία ονομάζεται και αυτή Αφροδίτη. Ένα σπαρακτικό οδοιπορικό στα ιστορικά γεγονότα, στον διχοτομημένο χώρο και στον ανέκκλητο χρόνο. Ένας στοχασμός πάνω στον αγώνα ζωής και θανάτου.

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου
19:00
“Δρόμοι και Πορτοκάλια” της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν (1996)

Διάρκεια: 100 λεπτά
image
Με αφορμή μια είδηση, η Δάφνη και η Άννα ξεκινούν από την Κύπρο με προορισμό την Τουρκία σε μια προσπάθεια να βρουν τον πατέρα της Δάφνης, αγνοούμενο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το ταξίδι θα είναι γεμάτο απρόοπτα και δυσκολίες.

21:00
“Τριμίθι” του Ανδρέα Πάντζη (1988)

Διάρκεια: 120 λεπτά
image
Οι προσπάθειες των κατοίκων ενός χωριού να διατηρήσουν και να μεταβιβάσουν στους νεότερους  την εικόνα της ιστορίας και της ζωής στο Τουρκοκρατούμενο πλέον χωριό Τριμίθι. Η εμπειρία αυτή είναι η προέκταση του δράματος ίσως όλων των προσφύγων, όπου το Τρίμιθι λειτουργεί ως μετωνυμία της Κύπρου. Αφηγούνται οι Πρόσφυγες πρώην κάτοικοι του Τουρκοκρατούμενου χωριού Τριμίθι, οι οποίοι υποδύονται τους εαυτούς τους, ως πραγματικοί ηθοποιοί…

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.