Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, το Θερινό Σινεμά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επιστρέφει για έκτη συνεχή χρονιά, δροσίζοντας τις καλοκαιρινές μας βραδιές με την παρουσίαση επιλεγμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Ads

Οι προβολές ξεκινούν, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 21:00, με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή: «Aρκαδία Xαίρε».

image

Συνεχίζοντας τις ιδιαίτερα αξιόλογες πολιτιστικές του δραστηριότητες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εγκαινιάζει για έκτη χρονιά το Θερινό Σινεμά του Συλλόγου, ανοίγοντας τις πόρτες του στον φιλόξενο κήπο του στο Θησείο. Οι προβολές θα αρχίσουν την Τρίτη 11 Ιουλίου και περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες ταινίες και ντοκιμαντέρ, από τον διεθνή αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, με την καθιερωμένη πλέον συνεργασία του ΣΕΑ με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Ads

Οι προβολές εντάσσονται στις πολύμορφες δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έχουν στόχο να προσφέρουν στο ευρύ κοινό ποικίλες εκδηλώσεις μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και την σελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας ΣΕΑ στο Facebook.

«Αρκαδία Χαίρε» (Hail Arcadia – 2015) του Φίλιππου Κουτσαφτή

image

Μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σ’ ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της και τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

image

Φυλακίζοντας στιγμές στην απέραντη γραμμή του χρόνου, αποτυπώνοντας αποσπασματικές εικόνες μιας ένθεης φύσης, συνυφαίνοντας μύθους αλλοτινούς και ιστορικές μαρτυρίες, σταχυολογώντας θραύσματα και ψιθύρους, το κινηματογραφικό βλέμμα επιχειρεί να καταγράψει την ταυτότητα ενός τόπου που συναντά και συναντιέται με τα μεγαλειώδη ερωτήματα της ζωής. Το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» είναι μία ερωτική επιστολή του Φίλιππου Κουτσαφτή στην Αρκαδία, με αποστολέα την Έβδομη Τέχνη…

image

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του τον Μάρτιο στο 17o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – όπου τιμήθηκε με το Βραβείο της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) για την καλύτερη ελληνική δημιουργία – και την προβολή της στο  πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» (Hail Arcadia – 2015) του Φίλιππου Κουτσαφτή (Αγέλαστος Πέτρα – 2000), προβάλλεται στο Θερινό Σινεμά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

image

«Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της “Ευδαίμονος Αρκαδίας”, που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία – ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται “Αρκαδία’’.  Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας.» – Φίλιππος Κουτσαφτής

Πληροφορίες:
Τρίτη 11 Ιουλίου στις 21:00, στο Θερινό Σινεμά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
(στον κήπο του Συλλόγου, Ερμού 134 – 136 στο Θησείο, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ)
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Για την ταινία θα συζητήσουν ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος με τον δημιουργό, Φίλιππο Κουτσαφτή