Μετά το 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι όπου και προβλήθηκαν σημαντικές όσο και χαρακτηριστικές ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών, τη σκυτάλη παίρνει ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Ο λόγος για το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, που φέτος διεξάγεται από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου και στο πρόγραμμά του συναντάμε τη νέα μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «A Blast», όσο και τη μικρού μήκους δημιουργία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, «ΙΙ».

Ads

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πόλη του Λοκάρνο, στην Ελβετία, στο καντόνι του Τιτσίνο. Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1946 και παραδοσιακά διεξάγεται κάθε Αύγουστο. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ είναι η ανοιχτή προβολή στην κεντρική πλατεία του Λοκάρνο, την Piazza Grande, με χωρητικότητα 8.000 θεατών.

image

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ είναι η “Χρυσή Λεοπάρδαλη”, ή αλλιώς “Pardo d’oro”, που απονέμεται στην καλύτερη ταινία. Μεταξύ των άλλων βραβείων συμπεριλαμβάνονται η Αργυρή Λεοπάρδαλη (δεύτερη θέση) και η Χάλκινη Λεοπάρδαλη (για καλύτερο και καλύτερη ηθοποιό).

Ads

 

Στο περσινό Φεστιβάλ μέλος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος, ενώ φέτος πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Ιταλός σκηνοθέτης Gianfranco Rosi του οποίου η ταινία “Sacro GRA” κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας

image

Η νέα ταινία του Λικ Μπεσόν «Lucy», με πρωταγωνίστρια την εντυπωσιακή Σκάρλετ Γιόχανσον, θα αποτελέσει την ταινία έναρξης του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο (67th Locarno International Film Festival).

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, συναντάμε τη νέα μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «A Blast». Τον κεντρικό ρόλο της ταινίας ερμηνεύει η Αγγελική Παπούλια, που υποδύεται την Μαρία. Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος και υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε.

image

Με γυρίσματα σε Αθήνα, Αμβούργο και Πιερία, η ταινία είναι μία συμπαραγωγή της Ελλάδας, με τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το φιλμ έχει γυριστεί με την υποστήριξη του Ελληνικού και του Ολλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE. 

 

Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες τον χειμώνα σε διανομή της StraDa Films και το σενάριο υπογράφουν ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη. Στο «A Blast» πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης και Μάκης Παπαδημητρίου.

 

Ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας – του οποίου η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία “Χώρα Προέλευσης”, έκανε την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας το 2010 και βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου – αναφέρει σχετικά για τη νέα του δημιουργία:

 

«Μέσα στα πυρετώδη χρόνια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, το «A Blast» μιλά για το τι σημαίνει να σε διαψεύδουν και να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Η Μαρία ξεκινά την ενήλικη ζωή της με τις καλύτερες προθέσεις. Δέκα χρόνια μετά, όπου κι αν κοιτάξει γύρω της, όλα έχουν ραγίσει. Απρόθυμη να συμφιλιωθεί με τη χαμένη της αξιοπρέπεια, την έλλειψη φροντίδας και την νικημένη της αγάπη για τη ζωή, η Μαρία επιτίθεται. Επιτίθεται στον εαυτό της, στο παρελθόν της και τους αγαπημένους της, στη χώρα της και στην αντίληψη των άλλων για το φύλο της, σε έναν άγριο αγώνα για την αλήθεια μέσα της και γύρω της.»

image

Αναλυτικά οι 17 ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο (67th Locarno International Film Festival), είναι οι εξής:

  • A Blast, Syllas Tzoumerkas (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία)
  • Alive, Park Jungbum (Νότια Κορέα)
  • Cavalo dinheiro, Pedro Costa (Πορτογαλία)
  • Cure – The Life of Another, Andrea Štaka (Ελβετία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
  • Dos disparos, Marín Rejtman (Αργεντινή, Χιλή, Γερμανία, Ολλανδία)
  • Durak, Yury Bykov (Ρωσσία)
  • Fidelio, l’odyssée d’Alice, Lucie Borleteau (Γαλλία)
  • Gyeongju, Jamie Seo (Νότια Κορέα)
  • La princesa de Francia, Matías Piñeiro (Αργεντινή)
  • La sapienza, Eugène Green (Γαλλία, Ιταλία)
  • L’abri, Fernand Melgar (Ελβετία)
  • Listen up Philip, Alex Ross Perry (ΗΠΑ)
  • Mula sa kung ano ang noon, Lav Diaz (Φιλιππίνες)
  • Nuits blanches sur la jetée, Paul Vecchiali (Γαλλία)
  • Perfidia, Bonifacio Angius (Ιταλία)
  • The Iron Ministry, J.P. Sniadecki (Κίνα, ΗΠΑ)
  • Ventos de agosto, Gabriel Mascaro (Βραζιλία)

Παράλληλα, η μικρού μήκους ταινία του Ελληνο-Γερμανού σκηνοθέτη Ευθύμη Kosemund Σανίδη «ΙΙ», συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Pardi di Domani του Φεστιβάλ Λοκάρνο. Ο Μυτιληνιός κινηματογραφιστής – που τρία χρόνια πριν είχε βραβευτεί στο τμήμα του «Pack & Pitch» του φεστιβάλ του Σεράγεβο, για την ανάπτυξη του σεναρίου του – συμμετέχει με τη νέα του ταινία, μία παραγωγή της Horsefly Productions και της Detail Films.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το «ΙΙ», προκρίθηκε μαζί με άλλες 39 ταινίες για το διαγωνιστικό τμήμα της 37ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί από τις 15 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλο Κάτριαν (Carlo Chatrian), αποκαλύπτει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης:

Το 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία, θα διεξαχθεί από τις 6 έως και τις 16 του Αυγούστου.