Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου «AegeanDocs» σηκώνει αυλαία, καθώς από σήμερα Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και μέχρι την Τετάρτη 11 του μηνός, 27 ταινίες μεγάλου μήκους και 13 μικρού μήκους θα παρουσιαστούν στη Λέσβο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό αλλά και με δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, μέσω live streaming. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Το Φεστιβάλ έχει ως επίκεντρό του ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου και η επιλογή του το 2013 είναι το νησί της Λέσβου (έχει ήδη προγραμματιστεί το 2ο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στη Χίο).  Στο νησί αυτό φιλοξενούνται οι βραβευμένοι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ και γίνονται όλες οι προβολές και λοιπές εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες μεταδίδονται με τεχνολογία live streaming στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα.
 
Ο βασικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ αφορά τα «κοινωνικά», «πολιτικά» και «ιστορικά» ντοκιμαντέρ. Αλλά εδώ, η Ιστορία αντιμετωπίζεται πολύ περισσότερο ως η διερευνητική ματιά του σημερινού ανθρώπου στο χρόνο και στο παρόν και πολύ λιγότερο ως ακαδημαϊκή ενασχόληση με μια παρελθούσα πραγματικότητα.
 
Πέρα από τις διεθνώς καταξιωμένες και αναγνωρισμένες παραγωγές της δυτικής κουλτούρας (κάποιες βραβευμένες με Οscar), ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για ταινίες που προέρχονται από την «άλλη όχθη»,  που, στην περίπτωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου, είναι οι ταινίες που έρχονται από την Τουρκία, τον Αραβικό κόσμο και την Αφρική. Στις προσεχείς διοργανώσεις του Φεστιβάλ θα αναδειχθούν επίσης ως ξεχωριστές θεματικές ενότητες οι ταινίες ντοκιμαντέρ με τουριστικό / ταξιδιωτικό χαρακτήρα, οι σπουδαστικές ταινίες, καθώς και οι ταινίες περί τις τέχνες.
 
 
image
 
Όμως ένα Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ταινίες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πέρα από την προσφορά του σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, διοργανώνει ένα ιδιαίτερο και πλούσιο παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με δεκάδες ώρες διδασκαλίας για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, τα σεμινάρια απευθύνονται στο  ευρύ κοινό και διδάσκονται από καθηγητές Πανεπιστημίου και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι  νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.
 
 
Ρίχνοντας μία ματιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν δημιουργίες όπως το οσκαρικό ντοκιμαντέρ του Μαλίκ Μπεντζελούλ «Ψάχνοντας τον Sugar Man», το «Blood brother» του Στιβ Χούβερ, το οδοιπορικό ενός Αμερικανού τουρίστα στην Ινδία, που ένιωσε τη ζωή του να αλλάζει ριζικά, όταν ήρθε σε επαφή με ένα ορφανοτροφείο για παιδιά με HIV (βραβείο κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Sundance 2013), το «More Than Honey» του Ελβετού σκηνοθέτη Μάρκους Ιμχουφ που είδαμε πρόσφατα και στο CineDoc.

image
 
Καθώς και το το συγκλονιστικό «5 Broken Cameras», των Εμάντ Μπουρνάτ και Γκάι Νταβίντι, όπου βλέπουμε έναν Παλαιστίνιο αγρότη να καταγράφει τη δύσκολη καθημερινότητά του. Ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ που επίσης ήταν υποψήφιο για Όσκαρ και που είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε πέρσι στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

image
 
Μεταξύ των ελληνικών δημιουργιών που θα προβληθούν ξεχωρίζουν τα εξής πολύ γνωστά και αξιόλογα ντοκιμαντέρ:
 
  • «Ένα Βήμα Μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη
  • «Little Land», του Νίκου Νταγιαντά
  • «Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού», του Μάρκος Γκαστίν
  • «Πάρβας – Άγονη Γραμμή» και «100» του Γεράσιμου Ρήγα
  • «Οι Γαμπροί της Ζαχάρως – Sugar Town» του Κίμωνα Τσακίρη
  • «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη και Eύη Καραμπάτσου
  • «Φιλιά εις τα Παιδιά» του Βασίλη Λουλέ

image
 
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου «AegeanDocs» θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και μέχρι την Τετάρτη 11 του μηνός με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπό του: https://www.aegeandocs.gr/