Η ταινία «Κορσές / Corsage» της Μαρί Κρόιτσερ, η οποία μόλις κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, θα αποτελέσει την Ταινία Λήξης του 63ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Η ταινία που προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την αυτοκράτειρα Σίσσυ, είναι ένα δράμα εποχής, απόλυτα σύγχρονο και αντισυμβατικό, μακριά από κλισέ και στερεότυπα.

Ads

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, είδωλο ομορφιάς και γνωστή για τις ενδυματολογικές της επιλογές, κλείνει τα 40 το 1877 και θεωρείται προχωρημένης ηλικίας. Προσπαθεί να διατηρήσει την αψεγάδιαστη δημόσια εικόνα της, σφίγγοντας όλο και πιο πολύ τον κορσέ της. Αν και ο ρόλος της έχει περιοριστεί σε εθιμοτυπικά καθήκοντα, η δίψα της για μάθηση και ζωή, την κάνει όλο και πιο ανήσυχη.

image

Ταξιδεύει από τη Βιέννη στην Αγγλία και τη Βαυαρία, επισκέπτεται πρώην εραστές και παλιούς φίλους, αναζητώντας τον ενθουσιασμό της νιότης. Η Σίσσυ επαναστατεί ενάντια στην υπερβολική εικόνα του εαυτού της, καταστρώνοντας ένα σχέδιο για να προστατεύσει την κληρονομιά της.

Ads

Η Βίκι Κριπς (Αόρατη Κλωστή) δίνει μια αριστουργηματική ερμηνεία ως αυτοκράτειρα Σίσσυ και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ξανά τη γυναίκα πίσω από τον μύθο. Η ταινία προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την αυτοκράτειρα Σίσσυ και ρίχνει μια φεμινιστική ματιά στους κοινωνικούς περιορισμούς που καλείται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα σε θέση εξουσίας, χτίζοντας παράλληλα ένα ευαίσθητο και μελαγχολικό πορτρέτο.

Η ταινία «Κορσές / Corsage» της Μαρί Κρόιτσερ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με την υπέροχη Βίκι Κριπς να κερδίζει δικαίως το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», ενώ στη συνέχεια το φιλμ προβλήθηκε και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

image

Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινία θα πραγματοποιηθεί στο 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας η ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης, ενώ στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Cinobo.

Το 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης:

image

Κορσές / Corsage
Σκηνοθεσία: Marie Kreutzer
Σενάριο: Marie Kreutzer
Πρωταγωνιστούν: Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Αυστρία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία
Διάρκεια: 113 λεπτά