Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο διεξάγεται στη Βραζιλία και θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου, συνεχίζουμε το θεματικό αφιέρωμα, σχετικά με ταινίες που έχουν έχουν ως κεντρικό τους σημείο αναφοράς το ποδόσφαιρο. Η αρχή του εν λόγω αφιερώματος έγινε με το ντοκιμαντέρ “Rise and Shine: The Jay DeMerit Story” (2011) των Νικ Λιούις και Ράνκο Τουτουλούντζιγια. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει μία θρυλική ταινία του είδους: «Το Θαύμα της Βέρνης» (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern – 2003) του Σένκε Βόρτμαν.

Ads

Το Θαύμα της Βέρνης (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern – 2003) του Σένκε Βόρτμαν

Το καλοκαίρι του 1954, η Σοβιετική Ένωση στέλνει τους αιχμάλωτους πολέμου πίσω στην πατρίδα τους. Ανάμεσά τους είναι ο πατέρας ενός ήσυχου, 11χρονου αγοριού, που αγαπάει με πάθος το ποδόσφαιρο, του Ματίας. Ο μικρός μένει με τη μητέρα του, τον αδελφό και την αδελφή του, σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Γερμανίας. Το αγόρι έχει βρει το υποκατάστατο της πατρικής απουσίας στο πρόσωπο του Γερμανού ποδοσφαιριστή Χέλμουτ Ραν, ο οποίος έχει «υιοθετήσει» τον πιτσιρικά ως μασκότ.

image

Ads

Η επιστροφή του Ρίτσαρντ, του πραγματικού πατέρα του Ματίας, σκιάζει την κάποτε ευτυχισμένη οικογένεια. Για τον Ρίτσαρντ, το ποδόσφαιρο είναι κάτι το άχρηστο, όπως και οι αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο που πρόκειται να διεξαχθούν στη Βέρνη, στην Ελβετία. Ο Ματίας, από την άλλη, ονειρεύεται να βρεθεί εκεί μαζί με το είδωλό του, που επιλέχθη στην εθνική ομάδα της Γερμανίας.

image

Με το πάθος του και το αγωνιστικό του πνεύμα, ο μικρός Ματίας καταφέρνει να αναθερμάνει την αγάπη για ζωή στην καρδιά του πατέρα του. Έτσι, όταν αρχίζει ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα μικρό θαύμα αγάπης και γενναιοδωρίας ξεπερνά τα σύνορα και βοηθάει ένα άλλο θαύμα να συμβεί… Τη νίκη του Χέλμουτ Ραν και της γερμανικής ομάδας, που θα μείνει στην ιστορία ως «Το Θαύμα της Βέρνης».

 

Μία εξαιρετική αναπαράσταση του θρυλικού τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ανάμεσα στη Γερμανία και την Ουγγαρία, ο οποίος διεξήχθη στη Βέρνη την 4η Ιουλίου του 1954. Ο χαρακτηρισμός «θαύμα» που αποδίδει και ο τίτλος της ταινίας στη νίκη της πρώην Δυτικής Γερμανίας με 3-2 επί της Ουγγαρίας δεν μπορεί να κριθεί διόλου υπερβολικός από την καθαρά ποδοσφαιρική σκοπιά του.

image

Εκείνη η φουρνιά της εθνικής Ουγγαρίας είχε παραμείνει αήττητη μέχρι τον χαμένο αυτό τελικό για σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια και 33 επίσημους αγώνες, έχοντας λάβει τον χαρακτηρισμό της «Aranycsapat», δηλαδή της «Χρυσής Ομάδας»! Η Ουγγαρία του Πούσκας, του Κότσις, του Χιντεγκούτι, του Τσίμπορ και του Λόραντ, η ομάδα που είχε ταπεινώσει δύο φορές τους υπερόπτες Άγγλους πριν το Μουντιάλ, αλλά και τους ίδιους τους Δυτικογερμανούς κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, ήταν το απόλυτο φαβορί της αναμέτρησης.

image

Η κατάκτηση όμως του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από την πρώην Δυτική Γερμανία, είχε διττή σημασία καθώς πέρα από την ποδοσφαιρική επικράτηση, συμβόλιζε παράλληλα και το τέλος μίας μακράς περιόδου εσωστρέφειας για τους ηττημένους του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, έστω και μέσα από μία τόσο απρόσμενη ποδοσφαιρική επιτυχία. Το βίντεο – ντοκουμέντο εκείνης της εποχής που ακολουθεί, μας μεταφέρει στον ιστορικό τελικό της 4ης Ιουλίου του 1954 και μας αποδεικνύει του λόγου το αληθές…