Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου, ξεκινάμε ένα θεματικό αφιέρωμα, σχετικά με ταινίες που έχουν έχουν ως κεντρικό τους άξονα το ποδόσφαιρο. Η αρχή του εν λόγω αφιερώματος γίνεται με το ντοκιμαντέρ “Rise and Shine: The Jay DeMerit Story”, παραγωγής του 2011, σε σκηνοθεσία των Νικ Λιούις και Ράνκο Τουτουλούντζιγια.

Ads

 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Βραζιλίας θα διεξαχθεί σε δώδεκα διαφορετικές πόλεις και αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, έπειτα από το 1950. Οι εθνικές ομάδες από 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που προκρίθηκαν μέσα από αγώνες προκριματικών, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011, θα συμμετέχουν με την εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας, τη Βραζιλία στα τελικά του τουρνουά. Στο πλαίσιο της κορυφαίας αυτής ποδοσφαιρικής οργάνωσης θα πραγματοποιηθούν συνολικά 64 αγώνες.
 

image

Ads

Η σχέση ποδοσφαίρου και κινηματογράφου, ξεκινάει από πολύ νωρίς. Το σινεμά ανέκαθεν είχε μεγάλη ανταπόκριση στα λαϊκά στρώματα ως μία φθηνή μορφή διασκέδασης αλλά και ψυχαγωγίας κι ως τέτοια ήταν αναμενόμενο αργά ή γρήγορα να συναντηθεί με τον βασιλιά των σπορ. Το Μουντιάλ αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό του εν λόγω αθλήματος σε επίπεδο εθνικών ομάδων και στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, έχοντας ως οδηγό τη στρογγυλή θεά, “παίζουμε μπάλα” παρέα με μερικές χαρακτηριστικές δημιουργίες του είδους…

 

Rise and Shine: The Jay DeMerit Story (2011) των Νικ Λιούις και Ράνκο Τουτουλούντζιγια

image

Μετά το κολέγιο, το όνειρο του Τζέι Ντε Μέριτ να παίξει ποδόσφαιρο στην Ευρώπη έμοιαζε απρόσιτο. Ενώ κοιμόταν σε μια σοφίτα, ζωγραφίζοντας σπίτια και τρώγοντας ό,τι έβρισκε για να επιβιώσει, ο Τζέι ακολούθησε τον πιο ανορθόδοξο δρόμο προς την κορυφή. Αφού δεν τα κατάφερε στα επαγγελματικά πρωταθλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζέι έφυγε για την Ευρώπη σε ηλικία 21 ετών, χωρίς οποιαδήποτε επαγγελματική εμπειρία.

 

Μαζί του είχε μόνο ένα διαβατήριο, 1.800 δολάρια κι ένα σακίδιο γεμάτο όνειρα. Η ταινία καταγράφει το ταξίδι του Τζέι από τα χαμηλά, όπου νεαρός ακόμη παίζει τις Κυριακές στο πρωτάθλημα του πάρκου και σε ομάδες του Λονδίνου των τελευταίων κατηγοριών κερδίζοντας 40 λίρες την εβδομάδα. Με σκληρή δουλειά και προσπάθεια ο Τζέι Ντε Μέριτα θα καταφέρει να φθάσει έως το πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα της Αγγλίας, αλλά και το Μουντιάλ του 2010.

image
 

Το ντοκιμαντέρ “Rise and Shine: The Jay DeMerit Story” (2011) των Νικ Λιούις και Ράνκο Τουτουλούντζι, περιγράφει την αληθινή ιστορία του ακατόρθωτου ταξιδιού ενός νεαρού Αμερικανού. Ένα μοναδικό ταξίδι που σπάνια συναντάμε στον ιστορία του ποδοσφαίρου.

 

Εκτός από τον ίδιο τον Τζέι Ντε Μέριτ, στο φιλμ πρωταγωνιστούν επίσης οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ο Stuart Holden και ο Tim Howard, ενώ εμφανίζονται ως γκεστ οι: Wayne Rooney, Didier Drogba και πολύ ακόμη επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Η ταινία αφηγείται την ιστορία από την πλευρά του Τζέι και των ανθρώπων που την βίωσαν.