Το 2015 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη (EYD 2015). Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την έννοια της διεθνούς ανάπτυξης και όλων της των διαστάσεων, προβάλλονται επιλεγμένα και αξιόλογα ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους και το επίκαιρο «Seeds of Freedom», το οποίο θα προσφωνήσει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κούλογλου.

Ads

Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη (European Year of Development – EYD 2015) θα προβληθούν έντεκα ντοκιμαντέρ σε διάφορα μέρη της Κύπρου, με τον τίτλο: «Κινηματογραφώντας τον Κόσμο – Προβολές Ταινιών Ντοκιμαντέρ».

Τα θέματα που θίγονται στις προβολές των συγκεκριμένων ντοκιμαντέρ βασίζονται στους θεματικούς μήνες του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη (EYD 2015) και πραγματεύονται θεματικές, όπως: Γυναίκες και Κορίτσια, Αειφόρος Ανάπτυξη και Αξιοπρεπείς Θέσεις Εργασίας, Εκπαίδευση, Επισιτιστική Ασφάλεια, Παιδιά και Νέοι, Δημογραφία και Μετανάστευση κ.ά.

image

Ads

Τα 11 Ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν, είναι τα εξής:

  • Seeds of Freedom
  • Schooling the World
  • Waiting for August
  • Dukales Dream
  • Taste the Waste
  • Blood in the Mobile
  • Waiting for August
  • The Human Experiment
  • A River Changes Course
  • Ecocide
  • It’s A Girl

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε έξι πόλεις από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, μέχρι και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Η εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου, στις 18:00, στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

image

Με την ευκαιρία, ο Υπουργός θα ανακοινώσει τη νικήτρια ομάδα του κινηματογραφικού διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς στα λύκεια.

Τα εγκαίνια των προβολών θα τελέσει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής  κ. Στέλιος Κούλογλου. Ο Σ. Κούλογλου θα προσφωνήσει και την εισαγωγή του ντοκιμαντέρ «Seeds of Freedom», που προβάλλεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Cine Studio.

image

To ντοκιμαντέρ «Seeds of Freedom» (Σπόροι Eλευθερίας – 2012), σε σκηνοθεσία του Jess Phillimore, παρουσιάζει πώς η σημασία της ιστορίας και της εξέλιξης του σπόρου επηρεάζει την πορεία μας στον πλανήτη. Πώς ο σπόρος, από πηγή ζωής του ανθρώπου μετατράπηκε σε εργαλείο ελέγχου των λαών;

Μέσα από την υπέροχη αφήγηση του Τζέρεμι Άιρονς, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της αποκαλυπτικής ιστορίας των σπόρων. Πώς δηλαδή συγκεκριμένα συμφέροντα, μέσα από τα χρέη και την εξάρτηση, προσπαθούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη ελέγχοντας το σύστημα διατροφής μας, χωρίς ουσιαστικά να νοιάζονται για το πραγματικό κόστος.

image

Ο σπόρος συμπυκνώνει μέσα του, τη γνώση, την παράδοση, αλλά και την κουλτούρα κάθε κοινωνίας. Ενώ παράλληλα μετατρέπεται σε εμπόρευμα, από εκείνους που θέλουν να μονοπωλήσουν παγκοσμίως την τροφή. Ιδιαίτερα επίκαιρο, το ντοκιμαντέρ «Seeds of Freedom» αναφέρεται επίσης τόσο στα μεταλλαγμένα τρόφιμα, όσο και στον ρόλο της εταιρείας Monsanto.

Διαβάστε επίσης:
Εξαίρεση ζήτησε η Ελλάδα από τα μεταλλαγμένα της Monsanto
Καρκινογόνο το ζιζανιοκτόνο Round Up της Monsanto
Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ είπαν όχι στα μεταλλαγμένα

image

Στο ντοκιμαντέρ – συμπαραγωγή The Gaia Foundation και African Biodiversity Network σε συνεργασία με GRAIN, Navdanya International και MELCA Ethiopia – συμμετέχουν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες, όπως η Dr Vandana Shiva και ο Henk Hobbelink, οι οποίοι ενώνουν τη φωνή τους με Aφρικανούς αγρότες, διεκδικώντας το αυτονόητο: την ελευθερία των σπόρων…

 

Οι προβολές στη Λευκωσία θα συνεχιστούν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου και θα αρχίζουν στις 19:00. Μεταξύ των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι και το «Welcome to Europe», με εισαγωγή από τον σκηνοθέτη και Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κούλογλου. Στη συνέχεια, οι προβολές των ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψουν στις πόλεις: Λάρνακα, Πάφο, Παραλίμνι, Λεμεσό και Αγρό. Η είσοδος για τις προβολές που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Welcome to Europe»
Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 20:15

Παρουσία του δημιουργού, Στέλιου Κούλογλου
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Cine Studio

image

Στο τραγικά επίκαιρο «Welcome to Europe» του 2011 ― το οποίο είχαμε παρακολουθήσει και στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ― γινόμαστε μάρτυρες σε μία σειρά δραματικών αφηγήσεων που όμως εξελίσσονται πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ίσως θα θέλαμε να πιστεύουμε:

Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για πέντε ανθρώπους, χωρούν εκατό φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σ’ ένα δάσος στην Κένυα, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κι ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους.

Μόνο που οι εικόνες αυτές, όπως μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε την αλήθεια. Όλες οι σκηνές προέρχονται από κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα των μεταναστών και η υπόλοιπη Ευρώπη, απλά αδιαφορεί. Όσο για τον ιμάμη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δεν πρόκειται παρά για έναν Έλληνα ιμάμη που προσεύχεται μπροστά σ’ έναν υπαρκτό ομαδικό τάφο: των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ποταμό Έβρο, προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα…

image

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Έτος καταπιάνεται με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση με τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος δραστηριοτήτων για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη, το οποίο υλοποιείται από την Παγκύπρια Πλατφόρμα Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη (CYINDEP), σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

image

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Αφιέρωμα, «Κινηματογραφώντας τον Κόσμο – Προβολές Ταινιών Ντοκιμαντέρ», για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη (European Year of Development – EYD 2015), παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών σε μορφή .pdf.