Το 2018 μας υποδέχεται κινηματογραφικά με ενδιαφέρουσες ταινίες καθώς ο Ιανουάριος μας φέρνει τον «Μικρόκοσμο» του Αλεξάντερ Πέιν, το «The Post» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αλλά και το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επιλέξαμε και παρουσιάζουμε αναλυτικά δέκα (10) χαρακτηριστικές δημιουργίες, με τις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας τους*, καθώς και τα αντίστοιχα ελληνικά τους τρέιλερ.

Ads

«Μικρόκοσμος» (Downsizing – 2017) του Αλεξάντερ Πέιν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Ιανουαρίου
(φωτογραφία άρθρου)

Τι θα συνέβαινε αν σε ένα κοντινό μέλλον, οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να συρρικνώνουν τον εαυτό τους; Έτσι, οι συρρικνωμένοι άνθρωποι θα ζούσαν σε μικρές πόλεις, θα τρέφονταν λιγότερο, θα έπιαναν λιγότερο χώρο, θα δημιουργούσαν λιγότερα σκουπίδια και γενικά η δική τους ζωή θα έκανε καλό στην ανθρωπότητα. Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα του μικρόκοσμου, ο Πολ (Ματ Ντέιμον) αποφασίζει να συρρικνωθεί μαζί με τη σύζυγό του (Κρίστεν Γουίγκ) προκειμένου να μειώσουν τα τεράστια έξοδα διαβίωσης που συνεπάγεται μια ζωή σε κανονικό μέγεθος. Μόνο που μια μικρότερη σε μέγεθος κοινωνία, δεν παύει να είναι μια κανονική κοινωνία με κανονικούς (αν και μικρότερους – σε μέγεθος – ανθρώπους) και άρα δεν παύει να έχει κι αυτή τα προβλήματά της.

Ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει δυναμικά με το νέο του φιλμ. Πρόκειται για μία σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, που σχολιάζει ανατρεπτικά τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και η οποία άνοιξε το τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας. Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Κρίστοφ Γουόλτζ, Χονγκ Τσάου, Τζέισον Σουντέικις, Κρίστεν Γουίγκ.

Ads

«Δεν θεωρώ ότι τα σενάριά μου είναι ευφυή. Αυτή είναι η άποψη των ανθρώπων των στούντιο. Καταλαβαίνω όμως ότι όταν κάνεις μία ταινία με μεγάλο προϋπολογισμό πρέπει να έχει απήχηση σε μεγάλο αριθμό θεατών. Συνήθως βρίσκεται κάποιος για να κάνω μαζί του την ταινία κι αυτή τη φορά βρήκα έναν άνθρωπο που μου είπε “ξέρω ότι η ταινία στο χαρτί δεν λέει πολλά, αλλά θα την κάνουμε”. Η καριέρα μου εξαρτήθηκε από άτομα που όλα αυτά τα χρόνια μου έλεγαν το ίδιο. Δεν αμφέβαλα, ωστόσο, ποτέ ούτε για τον εαυτό μου ούτε για την ταινία.» – Αλεξάντερ Πέιν

Διαβάστε επίσης:

«Γουέστερν» (Western – 2017) της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Ιανουαρίου

image

Μια σπουδαία Γερμανίδα σκηνοθέτιδα επιστρέφει μετά από δώδεκα χρόνια με ένα δικό της «Γουέστερν». Μέσα από τα μάτια ενός μοναχικού παρατηρητή που επιβλέπει ένα μεγάλο έργο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας σύγκρουσης πολιτισμών. Στον δικό της ορισμό αυτού του ανδροκρατούμενου είδους, οι καουμπόηδες είναι οι Γερμανοί υπάλληλοι μιας κατασκευαστικής εταιρείας που αναλαμβάνει έργα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι Ινδιάνοι είναι οι Βούλγαροι γηγενείς που φαντάζουν εξωτικοί – άλλοτε διασκεδαστικοί κι άλλοτε επικίνδυνοι – στα μάτια των εισβολέων, αλλά η Δύση παραμένει άγρια και σταθερά προσανατολισμένη στην «ανάπτυξη». Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι το έγκυρο βρετανικό περιοδικό κινηματογράφου, Sight & Sound, την έχει κατατάξει στην 5η θέση με τις καλύτερες ταινίες του 2017.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 3 ταινίες που διεκδικούν το Βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Molly’s Game» (2017) του Άαρον Σόρκιν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Ιανουαρίου

image

Η ταινία «Molly’s Game» βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Μόλι Μπλουμ (Τζέσικα Τσαστέιν), μιας νέας χαρισματικής σκιέρ των Ολυμπιακών Αγώνων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό μετά από έναν τραυματισμό. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις σπουδές της στη Νομική, η Μόλι ξεκινά να δουλεύει ως υπεύθυνη ενός χώρου στον οποίο διοργανώνονται παρτίδες πόκερ με υψηλά πονταρίσματα και στις οποίες συμμετέχουν κινηματογραφικοί αστέρες, επιχειρηματίες και διαβόητοι μαφιόζοι.

Για μία λαμπερή δεκαετία, η Μόλι απολαμβάνει την επιτυχία και τα χρήματα, όμως η «τύχη» της τελειώνει όταν το «παιχνίδι» της μπαίνει στο μάτι της ρωσικής μαφίας. Μέσα στη νύχτα, συλλαμβάνεται από 17 πράκτορες του FBI με αυτόματα όπλα και έρχεται αντιμέτωπη με εγκληματικές κατηγορίες. Μοναδικός σύμμαχός της είναι ο δικηγόρος της (Ίντρις Έλμπα), ο οποίος σταδιακά ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κρυμμένα «χαρτιά», απ’ όσα έχει καταφέρει να βγάλει στην επιφάνεια ο κίτρινος Τύπος για την Μόλι Μπλουμ.

Ο καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Άαρον Σόρκιν – βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για το φιλμ «The Social Network» (2010) – πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, με την ταινία: «Molly’s Game» (2017). Έχοντας ένα εξαιρετικό καστ στη διάθεσή του, με την Τζέσικα Τσαστέιν, τον Ίντρις Έλμπα, τον Κέβιν Κόστνερ, και τον Μάικλ Σέρα, ο δημιουργός περιγράφει την πραγματική ιστορία της Μόλι Μπλουμ.

Διαβάστε επίσης:

«Ένας Ακέραιος Άνθρωπος» (A man of integrity / Lerd – 2017) του Μοχάμαντ Ρασούλοφ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Ιανουαρίου

image

Ο 35χρονος Ρεζά, έχοντας απομακρυνθεί από την πόλη, ζει μια ήρεμη ζωή με τη γυναίκα και τον μοναχογιό του, σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν. Περνάει τις ημέρες του εκτρέφοντας χρυσόψαρα. Λίγο πιο δίπλα του, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές θα πάρει τον έλεγχο σε ο,τιδήποτε κινείται στην περιοχή. Οι πάμπλουτοι μέτοχοί της έχουν πιέσει τους χωρικούς και τους μικροϊδιοκτήτες να ερημώσουν τη γη τους, τις αγροικίες και τα σπίτια τους, για το συμφέρον της εταιρείας. Όμως ο Ρεζά αντιδρά. Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών 2017 και Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» 2017.

«Wonderstruck» (2017) του Τοντ Χέινς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Ιανουαρίου

image

Η ταινία σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1927 και το 1977, με πρωταγωνιστές δύο κωφά παιδιά που αναζητούν την ίδια μυστηριώδη σύνδεση. Στην πρώτη ιστορία, μια κοπέλα φεύγει από το σπίτι της στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει το αγαπημένο της κινηματογραφικό είδωλο, ενώ στη δεύτερη περίοδο, ένας νέος ψάχνει στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βρει τον χαμένο από χρόνια πατέρα του, μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό «Carol» (2015), ο Τοντ Χέινς, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Μπράιαν Σέλζνικ: «Wonderstruck». Με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ και έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζούλιαν Μουρ, Όουκς Φέγκλεϊ, Μίλισεντ Σίμοντς, Μισέλ Γουίλιαμς, Τζέιντεν Μάικλ. Τη μουσική υπογράφει ο πολυβραβευμένος Κάρτερ Μπέργουελ, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο καταξιωμένος Έντουαρντ Λάκμαν.

«The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» (The Post – 2017) του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Ιανουαρίου

image

O Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί την Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς στην ταινία «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά». Πρόκειται για μία συγκλονιστική δραματική ταινία που αφηγείται την ιδιαίτερη συνεργασία ανάμεσα στην πρώτη γυναίκα εκδότη εφημερίδας, Κέι Γκράχαμ (Μέριλ Στριπ), και στον άτεγκτο συντάκτη Μπεν Μπράντλι (Τομ Χανκς). Καθώς προσπαθούν να προλάβουν να δημοσιεύσουν ένα τεράστιο σκάνδαλο από κυβερνητικά μυστικά τριών δεκαετιών και τεσσάρων Αμερικανών Προέδρων, η Κέι Γκράχαμ και ο Μπεν Μπράντλι πρέπει να βρουν τρόπο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, καθώς θέτουν τόσο τις καριέρες τους όσο και την ελευθερία τους σε κίνδυνο, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Η ταινία αποτελεί την πρώτη κοινή κινηματογραφική σύμπραξη μεταξύ του κορυφαίου κινηματογραφιστή και των καταξιωμένων ηθοποιών, ενώ ο Σπίλμπεργκ, εκτός από τη σκηνοθεσία, έχει αναλάβει και την παραγωγή μαζί με τις Έιμι Πασκάλ και Κρίστι Μακόσκο Κρίγκερ. Το σενάριο συνυπογράφουν η Λιζ Χάνα και ο Τζος Σίνγκερ.

Διαβάστε επίσης:

«Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) του Μάρτιν ΜακΝτόνα
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Ιανουαρίου

image

Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέις (βραβευμένη με Όσκαρ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλνοντας τρεις πινακίδες στο δρόμο που οδηγεί στην κωμόπολη της, οι οποίες έχουν ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον σεβαστό σερίφη της περιοχής, Ουίλιαμ Ουίλοουμπι (υποψήφιος για Όσκαρ, Γούντι Χάρελσον). Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, Αξιωματικός Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), ένας ανώριμος τύπος με ροπή προς τη βία, μπλέκεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και της αστυνομίας του Έμπινγκ θα επιδεινωθεί.

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ πρωταγωνιστεί στο ανατρεπτικό δράμα, με αρκετές δόσεις χιούμορ, «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάρτιν ΜακΝτόνα (Αποστολή στη Μπριζ), ενώ το φιλμ έχει ήδη αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2018.

Διαβάστε επίσης:

«Tom of Finland» (2017) του Ντόμε Καρουκόσκι

image

Η αληθινή ιστορία μιας από τις πιο επιδραστικές, πρώιμες φιγούρες του κινήματος για τα δικαιώματα της LGBT παγκόσμιας κοινότητας, το πορτρέτο ενός ζωγράφου που έγινε γνωστός στη μεταπολεμική Ευρώπη με την υπογραφή «Tom of Finland», είναι ταυτόχρονα μια ιστορία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει. Η επίσημη υποβολή της Φινλανδίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας αφηγείται την ιστορία του. Η ταινία προβλήθηκε και στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«1968» (2018) του Τάσου Μπουλμέτη
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25 Ιανουαρίου

image

Δύο χρόνια μετά τον δροσερό «Νοτιά» (2015), ο Τάσος Μπουλμέτης (Πολίτικη Κουζίνα – 2003), επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του ταινία: «1968». Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα της ΑΕΚ με την Σλάβια Πράγας και 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα ταλαντούχο σύνολο ηθοποιών, για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός που έγραψε ιστορία και ένωσε μέσα σε μια νύχτα, ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας του 1968 και 50 χρόνια μετά, αποκαλύπτει το συναρπαστικό παρασκήνιο. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας, ο Γιάννης Βούρος, και πολλοί ακόμα αγαπημένοι ηθοποιοί, ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

«The Disaster Artist» (2017) του Τζέιμς Φράνκο
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25 Ιανουαρίου

image

Ο Τζέιμς Φράνκο επιστρέφει στον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή στην κωμωδία «The Disaster Artist», η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις στα Φεστιβάλ SXSW, του Τορόντο αλλά και του Σαν Σεμπαστιάν. Το φιλμ περιγράφει την αληθινή ιστορία της δημιουργίας της ταινίας «The Room», που έχει χαρακτηριστεί ως «ο Πολίτης Κέιν των κακών ταινιών». Η κλασική καλτ ταινία του Τόμι Γουάιζο συνεχίσει να προβάλλεται σε sold out προβολές για πάνω από μια δεκαετία. Το σενάριο της ταινίας είναι των Σκοτ Νουστάντλερ και Μάικλ Χ. Βέμπερ, βασισμένο στο βιβλίο των Γκρεγκ Σεστέρο και Τομ Μπίσελ. Στην Ελλάδα προβλήθηκε και τον Νοέμβριο του 2017, στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Ντέιβ Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν, Άλισον Μπρι, Ζακ Έφρον, Τζος Χάτσερσον, Τζάκι Γουίβερ, Άρι Γκρέινορ, Τζέισον Ματζούκας.

* Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις αντίστοιχες εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του συγκεκριμένου προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.