Το 2018 μας αποχαιρετά κινηματογραφικά με πολλές ταινίες στις Αίθουσες – από τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, μέχρι τη νέα Μαίρη Πόπινς – καθώς παραδοσιακά ο Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα, αποτελούν μία ευκαιρία για τις εταιρείες διανομής να ξεκαθαρίσουν τα αποθέματά τους, εν όψει της νέας χρονιάς. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις δέκα σημαντικότερες εξ αυτών, με τα ελληνικά τους τρέιλερ, καθώς και τις αντίστοιχες ημερομηνίες κυκλοφορίας τους.

Ads

«Ο Κόσμος Σου Ανήκει» (Le Monde est à Toi / The World is Yours – 2018) του Ρομέν Γαβρά
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06 Δεκεμβρίου

Η τελευταία μπίζνα ενός εμπόρου ναρκωτικών, που ονειρεύεται να αποσυρθεί από τον υπόκοσμο, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο όταν εμπλέκονται σ’ αυτήν οι πιο κοντινοί του άνθρωποι: η αγαπημένη του, ο φυλακόβιος πρώην πεθερός του, που παθαίνει εμμονή με τους Illuminati και η απαιτητική του μητέρα. Μια απολαυστική γκαγκστερική ταινία – ή ίσως παρωδία του είδους – από τον νέο εικονοκλάστη του Γαλλικού Σινεμά και γιου του Κώστα Γαβρά, ο οποίος μας κλείνει το μάτι θυμίζοντας ήδη με τον τίτλο της ταινίας την πιο σημαντική σκηνή του «Σημαδεμένου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Ρομέν Γαβράς είναι ένα διασκεδαστικό heist movie με τους Βενσάν Κασέλ, Ιζαμπέλ Ατζανί, Καρίμ Λεκλού και Φρανσουά Ντεμιέν, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«Βρίσκω πολύ δύσκολη τη διαδικασία του να κάνεις μια ταινία.  Μετά το προηγούμενο φιλμ μου (Our Day Will Come του 2010), ξεκίνησα ένα πρότζεκτ που τελικά αποδείχτηκε πολύ μεγαλεπήβολο και τρελό για να γυριστεί κι έτσι έχασα αρκετό χρόνο. Στη συνέχεια, γύρισα βιντεοκλίπ και διαφημιστικά, στα οποία αφιέρωσα αρκετό χρόνο. Με κάποια από τα χρήματα που έβγαλα από αυτές τις δουλειές μπόρεσα να εξασφαλίσω τα δικαιώματα για τη μουσική που χρησιμοποιώ στη νέα μου ταινία, καθώς το soundtrack περιλαμβάνει πολύ γνωστά γαλλικά ποπ τραγούδια. […] Όταν ο Βενσάν Κασέλ ή η Ιζαμπέλ Ατζανί αντικρίζουν νεαρούς και “πεινασμένους” ηθοποιούς, θα είναι και οι ίδιοι λιγότερο τεμπέληδες. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των λιγότερο γνωστών ηθοποιών. Θα προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εντυπωσιάσουν.» – Ρομέν Γαβράς

«Kursk: Η Τελευταία Αποστολή» (Kursk – 2018) του Τόμας Βίντερμπεργκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06 Δεκεμβρίου

Ads

image

Η ταινία εμπνέεται από την αληθινή ιστορία του K-141 KURSK, ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας του Μπάρεντς, τον Αύγουστο του 2000. Επρόκειτο για μια απλή ναυτική άσκηση που όμως είχε τραγική κατάληξη, με τη ρωσική κυβέρνηση να αρνείται – για πέντε μέρες – τη βοήθεια από τις ξένες κυβερνήσεις, προτού τελικά συμφωνήσει να δεχθεί τη συνδρομή της βρετανικής και της νορβηγικής κυβέρνησης. Πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Αντρικού ρόλου, Κόλιν Φερθ (Ο Λόγος του Βασιλιά) μαζί με ένα εντυπωσιακό καστ που συμπεριλαμβάνει τον Ματίας Σένερτς (Το Κορίτσι από τη Δανία), τη Λέα Σεϊντού (Αστακός) και τον Μαξ Φον Σίντοφ (Η Έβδομη Σφραγίδα).

«Κλέφτες Καταστημάτων» (Shoplifters – 2018) του Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06 Δεκεμβρίου

image

Ο κλέφτης Οσάμου και ο γιος του, επιστρέφουν με τα κλοπιμαία τους σπίτι, όταν ξαφνικά συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο στο κρύο. Της προσφέρουν στέγη, τροφή και την κάνουν να αισθανθεί μέλος της οικογένειάς τους. Ζουν μέσα στη φτώχεια, με μικροκλοπές, όμως αισθάνονται ευτυχισμένοι. Ώσπου ένα απρόσμενο γεγονός βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν. Οι ήρωες του Κόρε-Έντα κλέβουν αντικείμενα και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, την καρδιά μας.

Ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα με οδηγό ένα αληθινά αριστοτεχνικό σενάριο γεμάτο κρίσιμες λεπτομέρειες και απρόσμενες ανατροπές συνθέτει μέσα από μια «οικογενειακή» ιστορία, τοποθετημένη στις παρυφές της κοινωνίας, ένα συνταρακτικό κοινωνικό πορτρέτο των δύσκολων καιρών μας. Παράλληλα ο καλλιτέχνης από την Ιαπωνία, παρουσιάζει και μια αριστουργηματική σπουδή πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στην αληθινή έννοια των δεσμών και στα συστατικά εκείνα που μας κάνουν αληθινούς. Ένας βαθιά συγκινητικός ύμνος στην ανθρωπιά, η οποία συχνά πυκνά κρύβεται στα πιο απρόσμενα μέρη.

Ο σκηνοθέτης, πιάνει τον θεατή απ’ το χέρι και τον προσκαλεί να γευματίσει με τους κλέφτες του μέσα στην παράγκα τους, τινάζοντας στον αέρα όποιο στερεότυπο και κανόνα τοποθετεί αυτούς τους ανθρώπους στην παρανομία. Εξαπατούν, παρανομούν, ζουν στο περιθώριο και την ανηθικότητα. Ταυτόχρονα όμως αγαπούν, σώζουν ζωές, παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και ξεγυμνώνουν το περίβλημα της κοινωνικής ηθικής, αφήνοντας εκτεθειμένο το νόμιμο και καθωσπρέπει. Το φιλμ του Χιροκάζου Κόρε-Έντα, αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας, για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2019.

«Προσευχήσου Πριν Πεθάνεις» (A Prayer Before Dawn – 2018) του Ζαν-Στεφάν Σοβέρ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06 Δεκεμβρίου

Βασισμένη στο ομώνυμο best seller, η ταινία αφηγείται την απίστευτη αληθινή ιστορία του Βρετανού Μπίλι Μουρ, ενός νεαρού μποξέρ που οδηγείται σε μια από τις πιο κακόφημες φυλακές της Ταϊλάνδης. Αρνούμενος να πεθάνει στη φυλακή, ο Μπίλι θα αρχίσει να εκπαιδεύεται στη φονική πολεμική τέχνη Μουάι Τάι, μια διαδικασία που θα τον κάνει να ανακαλύψει την έννοια της φιλίας, σε ένα απίστευτο ταξίδι προς τη λύτρωση. Ηθοποιοί: Τζο Κόουλ, Μπίλι Μουρ, Βιθάγια Πάνσρινγκαρμ.

«Ο Υποψήφιος» (The Front Runner – 2018) του Τζέισον Ράιτμαν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06 Δεκεμβρίου

image

Η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση του γερουσιαστή Gary Hart, που κατάφερε να κερδίσει την εύνοια των νεαρής ηλικίας ψηφοφόρων και θεωρούνταν εκείνος που προπορευόταν στη διεκδίκηση της προεδρίας των Δημοκρατικών πίσω στο 1988. Μέχρι που η καμπάνια του στιγματίστηκε από μια εξωσυζυγική σεξουαλική περιπέτεια με την Donna Rice. Εκεί είναι που τόσο η πολιτική, όσο και η κίτρινη δημοσιογραφία «ενώθηκαν» για πρώτη φορά, με τον Hart να βγαίνει τελικά εκτός κούρσας. Ηθοποιοί: Χιου Τζάκμαν, Βέρα Φαρμίγκα, Τζ. Κ. Σίμονς, Άλφρεντ Μολίνα.

«Ο Δικός της Πόλεμος» (A Private War – 2018) του Μάθιου Χάινεμαν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Δεκεμβρίου

image

Η Μαρί Κόλβιν (η υποψήφια για Όσκαρ Ρόζαμουντ Πάικ) είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες πολεμικές ανταποκρίτριες της εποχής μας. Το επαναστατικό και ατρόμητο πνεύμα της την τοποθετεί πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης αφού στόχος της είναι να δίνει φωνή στους αδύναμους, θυσιάζοντας ακόμα και την προσωπική της ζωή. Η αποστολή της να δείξει με κάθε κόστος την πραγματική φρίκη του πολέμου μαζί με τον διάσημο φωτογράφο Πολ Κονρόι (Τζέιμι Ντόρναν) τους οδηγεί στην πιο επικίνδυνη αποστολή της ζωής τους, στην πολιορκούμενη πόλη Χομς της Συρίας. Βασισμένη στη συναρπαστική ζωή της βετεράνου πολεμικής ανταποκρίτριας των Sunday Times, Μαρί Κόλβιν και με τη σκηνοθετική υπογραφή του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, Μάθιου Χάινεμαν που πραγματοποιεί εδώ το ενδιαφέρον μεγάλου μήκους ντεμπούτο του. Ηθοποιοί: Ρόζαμουντ Πάικ, Τζέιμι Ντόρναν, Στάνλεϊ Τούτσι, Τομ Χολάντερ.

«Aquaman» (2018) του Τζέιμς Γουάν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Δεκεμβρίου

image

Από την Warner Bros. Pictures και τον σκηνοθέτη Τζέιμς Γουάν έρχεται μια περιπέτεια που εκτυλίσσεται στον αχανή, οπτικά εκπληκτικό υποβρύχιο κόσμο των επτά θαλασσών: το «Aquaman», με πρωταγωνιστή τον Τζέισον Μομόα. Η ιστορία αποκαλύπτει την προέλευση του μισού-ανθρώπου, μισού- Ατλάντειου Άρθουρ Κάρι και εξερευνά το ταξίδι της ζωής του – ένα ταξίδι που δεν θα τον αναγκάσει να αντικρίσει τον πραγματικό του εαυτό, αλλά και να ανακαλύψει αν είναι άξιος να γίνει αυτός που γεννήθηκε.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Άμπερ Χερντ ως η Μίρα, μία άξια πολεμίστρια και σύμμαχος του Aquaman καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του; ο υποψήφιος για Όσκαρ Γουίλιαμ Νταφόε ως ο Βάλκο, σύμβουλος του Ατλάντειου θρόνου, ο Πάτρικ Γουίλσον ως ο Ορμ / Άρχοντας του Ωκεανού και Βασιλιάς της Ατλαντίδας, ο Ντολφ Λούντγκρεν ως ο Νηρεάς, Βασιλιάς της Ατλάντειας φυλής Ξέμπελ, ο Γιάια Αμπντούλ Ματίν ΙΙ ως ο εκδικητικός Μπλακ Μάντα. Επίσης, η βραβευμένη με Όσκαρ, Νικόλ Κίντμαν ως η μητέρα του Άρθουρ, Ατλάνα, ο Λούντι Λιν ως ο Καπετάνιος Μέρκ και ο Τεμουέρα Μόρισον ως ο πατέρας του Άρθουρ, Τομ Κάρι. Η σκηνοθεσία του Γουάν βασίζεται στο σενάριο των Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον ΜακΓκόλντρικ και του Γουίλ Μπιλ, ενώ η αρχική ιστορία είναι των Τζέοφ Τζονς, Τζέιμς Γουάν και Γουίλ Μπιλ, βασισμένη στους χαρακτήρες του Αquaman της DC, που δημιούργησαν οι Πολ Νόρις και Μορτ Γουέσινγκερ.

«Φονικές Μηχανές» (Mortal Engines – 2018) του Κρίστιαν Ρίβερς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Δεκεμβρίου

image

Ο Πίτερ Τζάκσον (Lord Of The Rings) παρουσιάζει μια νέα, επική περιπέτεια. Πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο “εξήντα λεπτών”, οι πόλεις τώρα επιβιώνουν σε μια έρημη Γη γυρνώντας γύρω από γιγάντιους τροχούς που επιτίθενται και καταβροχθίζουν μικρότερες πόλεις για να αναπληρώσουν τους πόρους τους. Ηθοποιοί: Χιούγκο Γουίβινγκ, Ρόμπερι Σίχαν, Στίβεν Λανγκ. Ο Πίτερ Τζάκσον συνυπογράφει σενάριο και παραγωγή, καθώς μαζί με τη δημιουργική ομάδα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» παρουσιάζουν μία επική περιπέτεια φαντασίας. Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, με τη γη να αργοπεθαίνει, οι άνθρωποι κατοικούν σε κινητές πόλεις, με τις μηχανές που τις κινούν να μην σβήνουν ποτέ…

«Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει» (Mary Poppins Returns – 2018) του Ρομπ Μάρσαλ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20 Δεκεμβρίου

Στη νέα Μαίρη Πόπινς της Disney, η Έμιλι Μπλαντ (The Girl on the Train, Into the Woods) είναι η τέλεια νταντά με τις μοναδικές μαγικές ικανότητες, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει μια βαρετή δουλειά σε μια αξέχαστη, φανταστική περιπέτεια. Σε αυτό το ολοκαίνουριο σίκουελ, γεμάτο φρεσκάδα αλλά και πιστό στο πνεύμα της πρώτης ταινίας, η Mary Poppins επιστρέφει για να βοηθήσει τη νέα γενιά της οικογένειας Banks να ξαναβρεί τη χαρά και την αδιαμφισβήτητη μαγεία της ζωής μετά από μια απώλεια. Η αινιγματική νταντά καταφτάνει παρέα με το φίλο της τον Jack (ο Lin-Manuel Miranda της Vaiana), έναν αισιόδοξο φανοκόρο που φέρνει φως -και ζωή- στους δρόμους του Λονδίνου. Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Μπλαντ, Μέριλ Στριπ, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Μπεν Γουίσοου, Έμιλι Μόρτιμερ, Άντζελα Λάντσμπερι.

«Vice» (2018) του Άνταμ ΜακΚέι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 27 Δεκεμβρίου

image

Η κινηματογραφική βιογραφία του αμφιλεγόμενου Ντικ Τσένεϊ και ο καθοριστικός ρόλος του στην εμπόλεμη εξωτερική πολιτική της Αμερικής. Το «Vice» δείχνει πώς ένας γραφειοκράτης από την Ουάσινγκτον ανελίχθηκε σταδιακά σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο ως Αντιπρόεδρος του Τζορτζ Μπους σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Ντικ Τσένεϊ αναδιαμόρφωσε την Αμερική και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα. Ηθοποιοί: Έιμι Άνταμς, Κρίστιαν Μπέιλ, Στιβ Καρέλ, Σαμ Ροκγουελ, Μπιλ Πούλμαν, Άλισον Πιλ.