Το 2019 μας αποχαιρετά με μία πλούσια κινηματογραφική σοδειά, με τον Δεκέμβριο να φέρνει μαζί του, αρκετές νέες δημιουργίες. Από το animation «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες», μέχρι το πολυαναμένο «Star Wars: Skywalker Η Άνοδος» του Τζέι Τζέι Έιμπραμς και από τους «Δύο Πάπες» του Φερνάντο Μεϊρέγες, στο «Cats» του Τομ Χούπερ και την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή. Αυτές είναι οι 10 ταινίες που ξεχωρίζουν στο αντίο του 2019.

Ads

«Η Βασίλισσα της Καρδιάς» (Queen of Hearts – 2019) της Μέι Ελτούχι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05 Δεκεμβρίου

Η Αν, µια πετυχημένη δικηγόρος που ειδικεύεται στις υποθέσεις νεαρών και ανηλίκων παραβατών, ζει µια ιδανική ζωή µε τον γιατρό σύζυγο της Πίτερ και τις δίδυμες κόρες τους. Όµως, κάτι λείπει από την ζωή της. H υποψηφιότητα της Δανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2020. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2019, για μία αξιόλογη ταινία με φόντο μία δυναμική γυναίκα που διεκδικεί το δικαίωμα στην ευτυχία της.

«Όταν ξεκίνησα να δουλεύω την ταινία με ενδιέφερε πολύ στο πώς γεννιούνται τα οικογενειακά μυστικά, αλλά και να δω τη δυναμική των δομών εξουσίας μέσα στην οικογένεια, αλλά και την ευθύνη που πηγάζει όταν κάποιος είναι ισχυρός. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν να στηριχτώ στην κεντρική ηρωίδα που έχει μια πολύ σύνθετη, και συχνά σκοτεινή ψυχολογία. Έπρεπε να σκάψω βαθιά μέσα μου για να τη σκηνοθετήσω. Εδώ η αφήγηση είναι πολύ διαφορετική αφού οι άνθρωποι τείνουν να ρομαντικοποιούν ως ένα βαθμό τη σχέση ανάμεσα σε μια μεγαλύτερη γυναίκα και έναν μικρότερο άντρα, σε αντίθεση με μια σχέση ανάμεσα σε έναν μεγαλύτερο άντρα και μια μικρότερη γυναίκα. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι, όταν ένας θετός πατέρας κάνει σχέση με τη θετή του κόρη, αυτό είναι απλώς λάθος, ενώ όταν πρόκειται για ένα αγόρι και τη μητριά του, μοιάζει περισσότερο με γκρίζα ζώνη. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται πιο δύσκολο να πεις ποιο είναι το λάθος και ποιο το σωστό. Θα ήθελα οι θεατές να μπουν στη θέση της ηρωίδας και να αναρωτηθούν τι θα έκαναν οι ίδιοι υπό τις ίδιες συνθήκες. Ποιο δρόμο θα επέλεγαν;» – Μέι Ελτούχι

Ads

«Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» ( Buñuel in the Labyrinth of the Turtles / Buñuel en el laberinto de las tortugas – 2018) του Σαλβαδόρ Σιμό
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05 Δεκεμβρίου

image

Παρίσι, 1930. Ο Σαλβαδόρ Νταλί και ο Λουίς Μπουνιουέλ είναι ήδη οι κύριες μορφές του σουρεαλιστικού κινήματος. Απροσδόκητα, ο Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή». Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες. Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα πληρώσει για την ταινία. Απίστευτα και αναπάντεχα, η τύχη είναι στο πλευρό τους.

Οι κορυφαίοι Ισπανοί παραγωγοί animation του «Wrinkles» και «The Lissing Lynx», ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Σαλβαδόρ Σιμό, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό animation-φόρο τιμής στον πατέρα του σουρεαλισμού, Λουίς Μπουνιουέλ. Η ταινία, βασισμένη στην πραγματική ιστορία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Γη Χωρίς Ψωμί», συνδυάζει σκίτσα και επιλεγμένες σκηνές από το αυθεντικό ντοκιμαντέρ, για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο ενός νεαρού καλλιτέχνη που αγωνιά να βρει τη φωνή του.

«Όταν ξεκίνησα να γράφω το σενάριο με τον Ελίχιο Μοντέρο, εστιάσαμε στον Λουίς, που όταν το 1932 γύρισε το ντοκιμαντέρ για τις Λας Ούρδες, ήταν ακόμα, ένας νεαρός σκηνοθέτης σε αναζήτηση προσωπικού κινηματογραφικού στυλ και γλώσσας. Τα γυρίσματα αυτά, αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής για τη μετέπειτα καριέρα του, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο έδωσε σχήμα και μορφή στον Σουρεαλισμό και τον κινηματογράφο. Με αυτήν την ταινία επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να συστήσουμε στους θεατές έναν ακόμη καλλιτέχνη: τον Ραμόν Ασίν. Ένα άτομο μεγαλόψυχο, εξαιρετικά αφοσιωμένο στους άλλους που υπήρξε ταυτόχρονα και παραγωγός κατά τύχη, ζωγράφος, γλύπτης, και ποιητής. Εύχομαι να απολαύσετε , όσο εμείς, αυτό το ταξίδι στον κόσμο του Μπουνιουέλ!« – Σαλβαδόρ Σιμό

«Στα Μαχαίρια» (Knives Out – 2019) του Ριάν Τζόνσον
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05 Δεκεμβρίου

image

Ο καταξιωμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Rian Johnson (Brick, Looper, Star Wars: The Last Jedi) αποδίδει φόρο τιμής στην αυθεντία του Μυστηρίου Agatha Christie,με μία φρέσκια σύγχρονη ταινία Εγκλήματος και Μυστηρίου στην οποία όλοι είναι ύποπτοι. Όταν ο φημισμένος συγγραφέας Harlan Thrombey βρίσκεται νεκρός στην έπαυλή του έπειτα από τον εορτασμό των 85ων γενεθλίων του, ο πάντα περίεργος αλλά και ευγενής Ντετέκτιβ Benoit Blanc προσλαμβάνεται μυστηριωδώς για να ερευνήσει το έγκλημα. Από την δυσλειτουργική οικογένεια, ως το αφοσιωμένο υπηρετικό προσωπικό ο Blanc βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστό από παραπλανητικά στοιχεία και ψέματα που τον εμποδίζουν να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον πρόωρο θάνατο του Harlan. Με ένα all-star cast το ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ είναι μία διασκεδαστική, έξυπνη και στιλάτη ταινία μυστηρίου που εγγυάται ότι κανείς από τους θεατές δεν θα βρει τον ένοχο πριν το τέλος της. Ηθοποιοί: Τόνι Κολέτ, Άνα ντε Άρμας, Κρις Έβανς, Τζέιμι Λι Κέρτις, Ντάνιελ Κρεγκ, Έντι Πάτερσον, Μάικλ Σάνον, Ντον Τζόνσον, Κρίστοφερ Πλάμερ.

«21 Γέφυρες» (21 Bridges – 2019) του Μπράιαν Κερκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05 Δεκεμβρίου

Η ταινία ακολουθεί έναν ατιμασμένο ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που έχει μια ευκαιρία για λύτρωση. Όταν «ρίχνεται» σε ένα ανθρωποκυνηγητό για να πιάσει ένα δολοφόνο, αρχίζει να ανακαλύπτει μια τεράστια συνωμοσία που ενώνει τους συναδέλφους του με μια εγκληματική αυτοκρατορία. Πρέπει να αποφασίσει ποιον κυνηγάει και ποιος τον κυνηγάει. Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού, το Μανχάταν είναι εντελώς αποκλεισμένο για πρώτη φορά, ακόμα και οι 21 γέφυρές του. Ο «Μαύρος Πάνθηρας» (Τσάντγουικ Μπόουζμαν) σε μία δυνατή αστυνομική περιπέτεια από τους παραγωγούς του «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» Ηθοποιοί: Τσάντγουικ Μπόουζμαν, Τζ. Κ. Σίμονς, Σιένα Μίλερ, Τέιλορ Κιτς.

«Οι Δύο Πάπες» (The Two Popes – 2019) του Φερνάντο Μεϊρέγες
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Δεκεμβρίου

Απογοητευμένος με την κατεύθυνση της εκκλησίας, ο Καρδινάλιος Μπεργκόλι (Τζόναθαν Πράις) ζητά από τον Πάπα Βενέδικτο (Άντονι Χόπκινς) το 2012, άδεια για να αποσυρθεί. Αντ ‘αυτού, αντιμετωπίζοντας το σκάνδαλο και την αυτοαμφιβολία του, ο εσωστρεφής Πάπας Βενέδικτος καλεί στην Ρώμη τον σκληρότερο κριτή του και μελλοντικό του διάδοχο, για να αποκαλύψει ένα μυστικό που θα κλονίσει τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας. Πίσω από τα τείχη του Βατικανού ξεκινά ένας αγώνας ανάμεσα στην παράδοση και την πρόοδο, την ενοχή και τη συγχώρεση, καθώς αυτοί οι δύο πολύ διαφορετικοί άνδρες αντιμετωπίζουν στοιχεία από το παρελθόν τους για να βρουν ένα κοινό έδαφος και να δημιουργήσουν ένα μέλλον για ένα δισεκατομμύριο οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος (Άντονι Χόπκινς) και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος (Τζόναθαν Πράις) πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φερνάντο Μεϊρέγιες, γνωστός για τις ταινίες «Περί Τυφλότητος», «Ο Επίμονος Κηπουρός» και «Η Πόλη του Θεού». Μια ενδόμυχη ματιά στην ιστορική αυτή στιγμή για την Καθολική Εκκλησία με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις σε ερμηνείες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα.

«Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ» (Midway – 2019) του Ρόλαντ Έμεριχ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Δεκεμβρίου

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ εξιστορεί μία από τις πιο φημισμένες μάχες μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού στόλου, που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία των αξιωματικών και των στρατιωτών, που χρησιμοποίησαν το ένστικτο τους, το σθένος τους και τον ηρωισμό τους για να νικήσουν τον εχθρό, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον ειδικό των ταινιών δράσης, Ρόλαντ Έμεριχ (Ημέρα Ανεξαρτησίας, Μετά την Επόμενη Μέρα), ο οποίος επιχειρεί μια επικών διαστάσεων πολεμική ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και σε υπαρκτά πρόσωπα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αφήγησή της πραγματοποιείται μέσα από τρεις οπτικές γωνίες: από την πλευρά των Ιαπώνων, από την πλευρά των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφόρησης και από την πλευρά των πιλότων που πολέμησαν στο USS Enterprise. Το εντυπωσιακό cast, απαρτίζουν οι: Εντ Σκράιν (Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης) ως Ντικ Μπεστ, Πάτρικ Γουίλσον (Watchmen) ως Έντουιν Λέιτον, Λουκ Έβανς (Άννα) ως Γουέιντ ΜακΚλάσκι, Άαρον Έκχαρτ (Ο Σκοτεινός Ιππότης) ως Τζίμι Ντουλίτλ, Νικ Τζόνας (Jumanji: Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα) ως Μπρούνο Γκάιντο, Μάντι Μουρ (Σκοτεινές Δυνάμεις) ως Ανν Μπεστ, Ντένις Κουέιντ (Μετά την Επόμενη Μέρα) ως Γουίλιαμ ’Μπουλ’ Χάλσεϊ και Γούντι Χάρελσον (Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι) ως Τσέστερ Νίμιτς.

«Ευτυχία» (2019) του Άγγελου Φραντζή
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Δεκεμβρίου

image

Βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, η ταινία, σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη, αντλεί έμπνευση από τα πάθη και τις αδυναμίες αυτής της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. Η μοναδική της προσωπικότητα αποτυπώθηκε στους στίχους της που έγιναν μερικές από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες, όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου»), «Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι».

Ο ιδιοσυγκρασιακός σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής συναντά την ασυμβίβαστη «Ευτυχία» στο πρόσωπο της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και της Κάτιας Γκουλιώνη, που υποδύονται τη στιχουργό σε δύο διαφορετικές ηλικίες. Στο πλάι της καλλιτέχνιδας στέκονταν οι πιο κοντινοί της άνθρωποι χάρη στους οποίους κατόρθωνε να ισορροπεί το δημιουργικό της δαιμόνιο  με την αιρετική – για την εποχή – προσωπικότητα και ζωή της. Ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Λίλα Μπακλέση, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ευγενία Σαμαρά, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Λουδάρος, Κρατερός Κατσούλης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Χρύσα Ρώπα, Φοίβος Δεληβοριάς, Χάρης Μαυρουδής, Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Διδασκάλου.

Ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, ταξιδεύει από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού παίρνει απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει, όπως θέλει. Και τη ζει! Γράφει ακατάπαυστα σε ό,τι πιάνει το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Καπνίζει, ερωτεύεται με πάθος, χαρτοπαίζει με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που γίνεται  ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάζεται με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

«Star Wars: Skywalker Η Άνοδος» (Star Wars: The Rise of Skywalker – 2019) του Τζέι Τζέι Έιμπραμς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Δεκεμβρίου

Η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς φτάνει στο τέλος της, με το νέο «Star Wars». Το τελευταίο κεφάλαιο του έπους από έναν πολύ μακρινό γαλαξία. Πρωταγωνιστούν: Κάρι Φίσερ, Μαρκ Χάμιλ, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Όσκαρ Άιζακ, Άντονι Ντάνιελς, Ναόμι Άκι, Ντόναλ Γκλίσον, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Λουπίτα Νιόνγκο, Κέρι Ράσελ, Κέλλυ Μαρί Τραν, Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, Μπίλλυ Ντι Ουίλιαμς.

«Cats» (2019) του Τομ Χούπερ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Δεκεμβρίου

image

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά, Οι Άθλιοι, Το Κορίτσι από τη Δανία) μεταμορφώνει το λατρεμένο, πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ σε ένα κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός. Με τη χαρακτηριστική μουσική του Λόιντ Γουέμπερ και με ένα καστ παγκοσμίως αναγνωρισμένων χορευτών, κάτω από την καθοδήγηση του βραβευμένου με Τόνι χορογράφου Άντι Μπλάνκενμπιούλερ (Hamilton, In the Heights), η ταινία επαναπροσδιορίζει και προτείνει το μιούζικαλ σε μια νέα γενιά θεατών, με τη θεαματική παραγωγή του, την τεχνολογία αιχμής και με χορευτικά που κινούνται από το μπαλέτο στο σύγχρονο χορό και από την hip-hop στην jazz. Ηθοποιοί: Τζέιμς Κόρντεν, Τζούντι Ντεντς, Τζέισον Ντερούλο, Ίντρις Έλμπα, Τζένιφερ Χάντσον, Ίαν ΜακΚέλεν, Τέιλορ Σουίφτ, Ρέμπελ Γουίλσον, Φρανσέσκα Χέιγουορντ, Ρέι Γουίνστοουν.

«Μετά το Γάμο» (After the Wedding – 2019) του Μπαρτ Φρέντλιχ

Η υποψήφια για Όσκαρ, Μισέλ Ουίλιαμς και η βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλιαν Μουρ, πρωταγωνιστούν σε ένα καθηλωτικό δράμα. Στα περίχωρα της ερειπωμένης, αρχαίας πόλης της Καλκούτα βρίσκεται ένα ορφανοτροφείο. Η Ίζαμπελ έχει δουλέψει σκληρά για να φροντίζει τα παιδιά που ζουν εκεί. Όντας σε απελπιστική οικονομική ανάγκη για να κρατήσει το ορφανοτροφείο σε λειτουργία, έχει φαινομενικά βρει τον τέλειο ευεργέτη και πρέπει να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει την γυναίκα που προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει. Ριμέικ της ομώνυμης δανέζικης ταινίας (After the Wedding – Etter Bryllupet) της Σούζαν Μπίερ, η οποία είχε διεκδικήσει το 2007 το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Με την βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλιαν Μουρ και την τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ, Μισέλ Oυίλιαμς.