Ο Κρίστοφερ Νόλαν («Inception», τριλογία «The Dark Knight») σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο στην επική, δραματική ταινία «Δουνκέρκη», το νέο του κινηματογραφικό project, τρία χρόνια μετά το «Interstellar». Μία αξιόλογη ταινία είδους, με εξαιρετική φωτογραφία, καλές ερμηνείες κι ένα υποβλητικό μουσικό σκορ – το οποίο υπογράφει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Χανς Ζίμμερ – που συντροφεύει και ταξιδεύει τον θεατή σε κάθε σεκάνς. Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Βρετανού σκηνοθέτη διεκδικεί με άνεση μία θέση στις καλύτερες ταινίες του 2017…

Ads

«Ήθελα για πολλά χρόνια να παρουσιάσω τα γεγονότα της ιστορίας, από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Ιδωμένα δηλαδή από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην παραλία, από εκείνους που έρχονταν να βοηθήσουν με τα σκάφη τους, αλλά και από τους πιλότους που προσπαθούσαν να τους προστατεύσουν από ψηλά.» – Κρίστοφερ Νόλαν

Δουνκέρκη / Dunkirk
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κρίστοφερ Νόλαν
Πρωταγωνιστούν: Φιόν Γουάιτχεντ, Τομ Γκλιν-Κάρνι, Τζακ Λόουντεν, Χάρι Στάιλς, Ανιουρίν Μπαρνάρντ, Τζέιμς Ντ’Άρσι, Μπάρι Κέογκαν, Κένεθ Μπράνα, Κίλιαν Μέρφι, Μαρκ Ράιλανς, Τομ Χάρντι
Φωτογραφία: Χόιτε Βαν Χόιτεμα
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νέιθαν Κρόλεϊ
Μοντάζ: Λι Σμιθ
Μουσική: Χανς Ζίμερ
Κοστούμια: Τζέφρι Κέρλαντ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γαλλία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 106 λεπτά

image

Ads

Η ταινία «Δουνκέρκη» ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει.

image

Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα. Αεροπλάνα spitfires της RAF (Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας) έρχονται αντιμέτωπα με τον εχθρό πάνω από το Κανάλι προσπαθώντας να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους άνδρες στην στεριά.

image

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μικρές βάρκες επανδρωμένες με απλούς πολίτες και στρατιώτες κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια, με κίνδυνο της ζωής τους, σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να σώσουν έστω και ένα μέρος του στρατού τους.

image

Στην «Δουνκέρκη» πρωταγωνιστεί ένα εντυπωσιακό καστ, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι ηθοποιοί: Φιόν Γουάιτχεντ, Τομ Γκλιν-Κάρνι, Τζακ Λόουντεν, Χάρι Στάιλς, Ανιουρίν Μπαρνάρντ, Τζέιμς Ντ’Άρσι, Μπάρι Κέογκαν, Κένεθ Μπράνα («My Week with Marilyn», «Hamlet», «Henry V»), Κίλιαν Μέρφι («Inception», τριλογία «The Dark Knight»), Μαρκ Ράιλανς («Bridge of Spies», «Wolf Hall») και ο “συνήθης ύποπτος” στις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν, ο Τομ Χάρντι («The Revenant», «Mad Max: Fury Road», «Inception»).

image

Τα γυρίσματα της ταινίας «Δουνκέρκη», που πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λος Άντζελες, έγιναν με έναν συνδυασμό καμερών IMAX® και φιλμ 65mm. 

image

Το σενάριο βασίζεται στο περιστατικό της εκκένωσης της ομώνυμης περιοχής της Γαλλίας, το οποίο έλαβε χώρα στους πρώτους μήνες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και είχε άμεσο αντίκτυπο στη συνολική έκβαση του πολέμου. O Νόλαν τοποθετεί με οξυδέρκεια στο επίκεντρο της ταινίας τους χαρακτήρες της ιστορίας του, παράλληλα: τους στρατιώτες στην παραλία, τους πιλότους στον αέρα, τους αμάχους στις βάρκες.

image

Η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου του 1940, όταν οι βρετανικές δυνάμεις, μαζί με τα γαλλικά, βελγικά και καναδικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν στις παραλίες της Δουνκέρκης. Αν και η Βρετανία ήταν μόλις 26 μίλια μακριά, δεν υπήρχε τρόπος να διασχίσουν την Μάγχη. Η ρηχή παραλία, με την παλίρροια να φτάνει στα 21 πόδια, καθιστούσε αδύνατο στα μεγάλα βρετανικά ναυτικά πλοία να προσεγγίσουν και να διασώσουν τους άνδρες.

image

Ωστόσο, η ελπίδα ξεπήδησε από ένα στόλο μη στρατιωτικών “μικρών πλοίων” που ξεκίνησαν από τη νότια ακτή της Αγγλίας για να μεταφέρουν τους στρατιώτες στα σπίτια τους, στο πλαίσιο μίας επιχείρησης με την κωδική ονομασία Operation Dynamo.

Ο ιστορικός σύμβουλος της ταινίας, Τζόσουα Λεβάιν, συγγραφέας του βιβλίου Forgotten Voices of Dunkirk, τονίζει ότι η εκκένωση του 1940 αποτελεί κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια βρετανική ιστορία. Ήταν ένα τεράστιο γεγονός που εξακολουθεί να έχει διεθνή σημασία, γιατί εάν ο βρετανικός στρατός είχε αποδεκατιστεί ή αιχμαλωτιστεί σε εκείνο το σημείο, η Βρετανία θα είχε σχεδόν εξαναγκαστεί να παραδοθεί, αλλάζοντας έτσι το ρου της ιστορίας.  Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι η φαινομενικά αδύνατη διάσωση του βρετανικού στρατού έμεινε γνωστή ως το «Θαύμα της Δουνκέρκης».

image

Ο χρόνος για την επιχείρηση Dynamo στη Δουνκέρκη λειτούργησε διαφορετικά για τα τρία σώματα πολέμου και αυτό αποτυπώνεται και στο σενάριο της ταινίας: ο στρατός ξηράς χρειάστηκε να περιμένει μία ολόκληρη εβδομάδα στις γαλλικές ακτές, για το ναυτικό η όλη ιστορία ήταν υπόθεση μιας ημέρας, ενώ για τους πιλότους των αεροσκαφών μία ώρα ήταν υπεραρκετή. Με τον τρόπο αυτό ο Νόλαν «φωτίζει» το προσωπικό ταξίδι κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται.

image

Στην «Δουνκέρκη» ο Κρίστοφερ Νόλαν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό από κάμερες ΙMAX και 65 mm. Έτσι είχε τη δυνατότητα να κάνει εντυπωσιακά πανοραμικά πλάνα, δημιουργώντας παράλληλα αμεσότητα και εντείνοντας τη συναισθηματική φόρτιση.

Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ταινιών του Νόλαν, που διακρίνει κανείς και στην «Δουνκέρκη», είναι η προσπάθεια του να συλλαμβάνει τη δράση στην κάμερα και να αποφεύγει τα ψηφιακά εφέ και το CGI. Προσθέτοντας στο ρεαλισμό της ταινία, οι ηθοποιοί και το συνεργείο είχαν την ευκαιρία να κινηματογραφήσουν ένα τμήμα της «Δουνκέρκης» στην πραγματική παραλία, ακριβώς την ίδια εποχή του χρόνου που συνέβη και η εντυπωσιακή εκκένωση. 

image

«Βλέποντας την ταινία, θέλουμε το κοινό να νιώσει ότι βρίσκεται στην παραλία της Δουνκέκρης, ότι είναι στο κατάστρωμα του Moonstone και στο πιλοτήριο ενός Spitfire. Θέλουμε να του προσφέρουμε ένα πολύ έντονο ταξίδι. Να ζήσει μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Σαν να είναι πραγματικά εκεί και να μπορεί να νιώσει ό,τι και οι στρατιώτες της Δουνκέρκης το 1940.» – Κρίστοφερ Νόλαν

Κρίστοφερ Νόλαν / Christopher Nolan

image

Ο Κρίστοφερ Τζέιμς Νόλαν γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1970 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν κειμενογράφος διαφημίσεων, ενώ η μητέρα του ήταν αεροσυνοδός. Η πρώτη του ταινία «Following» κυκλοφόρησε το 1998. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το «Memento» (2000) χαρίζοντας στον Νόλαν την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, όπως και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερο Σενάριο.

Η επόμενη ταινία του ήταν το «Insomnia» (2002), η οποία βασίστηκε στην ομώνυμη νορβηγική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Ουίλιαμς. Ακολούθησε η τριλογία του Μπάτμαν, με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ: «Batman Begins» (2005), «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) και «The Dark Knight Rises» (2012).

image

Ενδιάμεσα, είχε κυκλοφορήσει και η ταινία του Νόλαν, «The Prestige» (2006), με πρωταγωνιστές, τον Χιου Τζάκμαν τον Κρίστιαν Μπέιλ, την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Μάικλ Κέιν. Το φιλμ απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Ακολούθησαν δύο σπουδαίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το «Inception» (φωτογραφία – 2010) και το «Interstellar» (2014). Η δεκάδα συμπληρώνεται με την υπέροχη «Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017). Πρόκειται για ένα αξιόλογο αντιπολεμικό φιλμ, το οποίο μας μεταφέρει στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η «Δουνκέρκη» αποτελεί τη δέκατη (10) μεγάλου μήκους δημιουργία του Κρίστοφερ Νόλαν.

Διαβάστε επίσης:
Πέντε αντιπολεμικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης
Οι πέντε σημαντικότερες ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν

Η «Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017) του Κρίστοφερ Νόλαν, κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 24 Αυγούστου, σε διανομή της εταιρείας Tanweer.