Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν δύο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις. Ξεχωρίζει η ταινία εποχής «Λαίδη Σούζαν: Έρωτες & Φιλίες» του Γουίτ Στίλμαν, που βασίζεται στο διήγημα της Τζέιν Ώστιν, «Lady Susan». Αξιόλογη πρόταση αποτελεί και ο «Αόρατος Επισκέπτης» του Οριόλ Πάουλο. Ένα προσεγμένο αστυνομικό θρίλερ, με καλές ερμηνείες και συνεχείς ανατροπές.

Ads

Σ’ επανέκδοση κυκλοφορούν, η κλασσική γαλλική κωμωδία «Οι Ασύλληπτες Διακοπές του Λουί Ντε Φινές» του Ζαν Ζιρό, καθώς και το  σπουδαίο κινηματογραφικό ντεμπούτο του «ποιητή των εικόνων», Πιέρ Πάολο Παζολίνι, «Accattone».

«Λαίδη Σούζαν: Έρωτες & Φιλίες» (Love & Friendship – 2016) του Γουίτ Στίλμαν (Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία)

image

Ads

Η όμορφη χήρα Λαίδη Σούζαν Βέρνον (Κέιτ Μπέκινσεϊλ), βρίσκει καταφύγιο σε σπίτι συγγενών της. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να αποφύγει φήμες που κυκλοφορούν στην καλή κοινωνία για τη ζωή και τις περιπέτειές της με διάφορους άντρες. Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1790, καθώς η ταινία «Αγάπη και Φιλία» (Love & Friendship) του Γουίτ Στίλμαν, βασίζεται στο διήγημα της Τζέιν Ώστιν, «Lady Susan», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1871.

«Η ηρωίδα που υποδύομαι είναι μια ιδιαίτερα γοητευτική γυναίκα. Είναι δυναμική, έχει ξεκάθαρους στόχους και στο τέλος καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει. Όμως δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στη Λαίδη Σούζαν. Δέχομαι πως είναι αδίστακτη, όμως στο τέλος της ιστορίας δεν έχει πληγώσει κανέναν. Έχει τη δική της άποψη για τη ζωή, ενώ κάποιες φορές είναι αρκετά αστεία.» – Κέιτ Μπέκινσεϊλ / Λαίδη Σούζαν Βέρνον

Ο σκηνοθέτης Γουίτ Στίλμαν και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Κέιτ Μπέκινσεϊλ, είχαν συνεργαστεί και πάλι στο παρελθόν, στην ταινία «Οι Τελευταίες Μέρες της Disco» (The Last Days of Disco) του 1998, μαζί τους ήταν βέβαια και η ηθοποιός Κλοέ Σεβινί, ενώ σε μικρό ρόλο συναντάμε και τον εξαιρετικό Βρετανό ηθοποιό, Στίβεν Φράι. Ενδυματολόγος είναι η Άιμερ Μαολντομνάιχ, που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Κεν Λόουτς, στις ταινίες του «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι» (The Wind That Shakes the Barley – 2006) και «Jimmy’s Hall» (2014).

«Αόρατος Επισκέπτης» (The Invisible Guest / Contratiempo – 2016) του Οριόλ Πάουλο

image

Ο νεαρός και καταξιωμένος επιχειρηματίας Αντριάν Ντόρια ξυπνάει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, κλειδωμένο από μέσα, με το νεκρό σώμα της ερωμένης του στο πλευρό του. Κατηγορούμενος για το φόνο της, ο Αντριάν προσλαμβάνει μια καταξιωμένη δικηγόρο και μέσα σε μια νύχτα θα πρέπει να βρουν μαζί πώς θα γλυτώσει την καταδίκη. Τέσσερα χρόνια μετά το επιτυχημένο φιλμ μυστηρίου «Το Σώμα», ο Οριόλ Πάουλο επιστρέφει με ένα νέο αγωνιώδες θρίλερ. Πρωταγωνιστούν: Μάριο Κάσας, Μπάρμπαρα Λένι, Άνα Βάγενερ, Χοσέ Κορονάδο.

Ο «Αόρατος Επισκέπτης» μιλάει για ανθρώπινα ένστικτα. Για φόβους, προδοσία, λανθασμένες αποφάσεις και τις συνέπειές τους, για δικαιοσύνη. Είναι μία αστυνομική περιπέτεια γεμάτη αινίγματα και ύποπτες συναλλαγές. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν άλυτο φαινομενικά γρίφο, στον οποίο προστίθενται διαρκώς νέα κομμάτια, τα οποία άλλοτε ταιριάζουν και άλλοτε όχι. Ένα ενδιαφέρον και προσεγμένο αστυνομικό θρίλερ, με καλές ερμηνείες και συνεχείς ανατροπές.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Μ.Α.Τ. Μονάδα Αποδόμησης Τάξης» (Raid Dingue – 2016) του Ντάνι Μπουν (Γαλλία)

image

Το μεγάλο όνειρο της Τζο είναι να «μπει» στις ειδικές δυνάμεις, παρά τις προσπάθειες της όμως, συνεχώς αποτυγχάνει εξαιτίας της αδεξιότητας της. Το όνειρό της θα πραγματοποιηθεί όταν ασκηθούν πιέσεις από τον Υπουργό που τυχαίνει να είναι ο πατέρας της. O Ντάνι Μπουν σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη χαλαρή γαλλική κωμωδία, «Μ.Α.Τ. Μονάδα Αποδόμησης Τάξης». Μαζί του εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Άλις Πολ, Μισέλ Μπλανκ, Ιβάν Ατάλ, Σαμπίν Αζεμά.

«Και Μαζί και Χώρια» (Sous Le Meme Toit – 2017) του Ντομινίκ Φαρουτζιά (Γαλλία)

image

Η Ντελφίν και ο Ιβάν παίρνουν διαζύγιο κοινή συναινέσει. Για αυτούς, όπως και για τα δύο τους παιδιά, Βιολέτ και Λούκας, ο χωρισμός εξελίσσεται εξαιρετικά ομαλά. Όταν η οικονομική του κατάσταση φτάνει σε οριακό σημείο, ο Ιβάν παίρνει την απόφαση να γυρίσει πίσω στο σπίτι όπου ζούσε με τη Ντελφίν και τα παιδιά τους, καθώς του ανήκει το 20%. Οι δύο πρώην σύζυγοι θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις… χαρές της συγκατοίκησης. Πρωταγωνιστούν: Ζιλ Λελούς, Λουίζ Μπουργκουά, Μανού Παγιέ, Μαριλού Μπερί.

«Πριν από χρόνια, ένας συνάδελφος με έβαλε να διαβάσω ένα άρθρο της Liberation, το οποίο εξηγούσε πως το 60% των Παριζιάνων που έχουν πάρει διαζύγιο αναγκάζεται να ζήσει κάτω από την ίδια στέγη, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν έχει τη διάθεση να μείνει με τον πρώην του. Είδα αμέσως μία κινηματογραφική ιδέα σε αυτό το υλικό. Έτσι, άρχισα να το αναπτύσσω για τη Europacorp, και στην τρίτη βερσιόν του σεναρίου σκέφτηκα: “Γιατί να μη το σκηνοθετήσω εγώ;”» – Ντομινίκ Φαρουτζιά

«Overdrive» (2017) του Αντόνιο Νεγκρέ (Γαλλία)

image

Η ιστορία επικεντρώνεται σε δυο αδέρφια, κλέφτες αυτοκινήτων, που ταξιδεύουν στα νότια της Γαλλίας για νέες ευκαιρίες, και καταλήγουν στο στόχαστρο ενός ντόπιου μαφιόζου. Ο Άντριου και ο Γκάρετ Φόστερ (Σκοτ Ίστγουντ και Φρέντι Θορπ) είναι κλέφτες που εξειδικεύονται στις κλοπές των πιο ακριβών και πολυτελών αυτοκινήτων. Προσλαμβάνονται για να κλέψουν μια εντυπωσιακή Bugatti του 1937, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, στη Νότια Γαλλία. Η ληστεία όμως δεν θα έχει καλό τέλος, όταν ο ιδιοκτήτης της Bugatti και τοπικός μαφιόζος, ο Τζάκομο Μοριέ (Σάιμον Αμπκαριάν) τους πιάνει επ’ αυτοφώρω. Σε αντάλλαγμα της ζωής τους, τα δυο αδέρφια θα πρέπει να κλέψουν ένα αυτοκίνητο από την συλλογή του Μαξ Κλεμπ (Κλέμενς Σικ), μεγάλου αντίπαλου του Μοριέ. Το αυτοκίνητο δε αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της συλλογής του Μοριέ, μια Ferrari του 1962.

Σ’ επανέκδοση:

«Οι Ασύλληπτες Διακοπές του Λουί Ντε Φινές» (Les Grandes Vacances – 1967) του Ζαν Ζιρό (Γαλλία, Ιταλία)

image

Ο σπουδαίος κωμικός του γαλλικού σινεμά, ο Λουΐ Ντε Φινές πρωταγωνιστεί στο αποκορύφωμα της καριέρας του, σε μία κλασσική ταινία. Εμφανίζεται στον ρόλο του Σαρλ Μποσκιέ, ενός αυταρχικότατου διευθυντή ενός αυστηρού γαλλικού οικοτροφείου που ανακαλύπτει έξαλλος ότι ο γιος του, Φιλίπ, έχει αποτύχει σε όλα τα μαθήματά του παταγωδώς. Δεν του μένει άλλη λύση από το να στείλει τον αμελή κανακάρη του με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών για μετεκπαίδευση στην Αγγλία και να δεχθεί την Σίρλεϊ, κόρη ενός πλούσιου παραγωγού ουΐσκι, στη θέση του. Ο άτακτος Φιλίπ όμως έχει άλλα σχέδια. Έτσι στέλνει στη θέση του τον Μισονέ, έναν χοντρούλη συμμαθητή του κι εκείνος φεύγει για καλοκαιρινές διακοπές σ’ ένα γιοτ, με τους φίλους του. Συμπτωματικά θα γνωρίσει την Σίρλεϊ, τα δυο παιδιά θα ερωτευθούν, ο Μποσκιέ θα τους ανακαλύψει, και θα αναγκαστεί να τους ακολουθήσει κρυφά στην Σκωτία προσπαθώντας να ακυρώσει τα σχέδια τους και να πείσει τον ατίθασο γιο του να γυρίσει πίσω.

«Accattone» (1961) του Πιέρ Πάολο Παζολίνι (Ιταλία)

image

Ο ήρωας της ταινίας, ο Ακατόνε, φυτοζωεί σε μια φτωχογειτονιά της Ρώμης, με τα χρήματα μιας ιερόδουλης, της Μανταλένας. Όταν η γυναίκα καταλήγει στη φυλακή, αυτός δυσκολεύεται να επιβιώσει, καθώς προσπαθώντας να τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του που ζει μαζί με το παιδί τους στο πατρικό της σπίτι, τελικά καταλήγει διωγμένος και ξυλοκοπημένος. Ο Ακατόνε αποφασίζει να κάνει τον προαγωγό και να βάλει στη θέση της Μανταλένας, τη Στέλλα, μια νέα του γνωριμία. Η κοπέλα όμως δεν είναι φτιαγμένη για τη σκληρή ζωή του πεζοδρομίου και τότε ο Ακατόνε αποφασίζει να βρει κάποια δουλειά, για να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό του και τη Στέλλα. Όμως δεν αντέχει ούτε μια μέρα τον μόχθο της εργασίας, αφού δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Χωρίς να το ξέρει ότι η αστυνομία τον έχει βάλει στο μάτι, καθώς η Μανταλένα τον έχει καρφώσει από τη φυλακή για μαστροπεία, ο Ακατόνε μπλέκει σε μια μικροληστεία για να τα βγάλει πέρα. Αυτό είναι το σπουδαίο κινηματογραφικό ντεμπούτο του «ποιητή των εικόνων», Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Πρωταγωνιστούν: Φράνκο Τσίτι, Φρανκα Πασούτ, Αντριάνα Άστι.