Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της γιορτινής εβδομάδας μας προ(σ)καλούν με το πολυαναμενόμενο «The Matrix Resurrections», την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Gunda» του Βίκτορ Κοσακόφσκι και τη «Φεγγαρόσκονη», ένα animation για παιδιά.

Ads

The Matrix Resurrections

Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Λάνα Γουατσόφσκι

Από την τολμηρή σκηνοθέτη Λάνα Γουατσόφσκι έρχεται η πολυαναμενόμενη ταινία «The Matrix Resurrections», η 4η ταινία του πρωτοποριακού «The Matrix» που καθόρισε εκ νέου το κινηματογραφικό είδος. Η νέα ταινία ξαναφέρνει μαζί τους αρχικούς πρωταγωνιστές Κιάνου Ριβς και Κάρι Αν Μος στους θρυλικούς ρόλους των Νίο και Τρίνιτι, που τους έκαναν διάσημους. Ο Ριβς βρίσκεται και πάλι εγκλωβισμένος στο χάος πολλαπλών πραγματικοτήτων, με παλιούς χαρακτήρες να εμφανίζονται με νέα πρόσωπα και για κάποιους να σερβίρει …ξαναζεσταμένο φαγητό.

Σμύρνη μου αγαπημένη

Δραματική
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας.

Ads

Βασισμένη στο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση η οποία εκτός από το ότι έκανε την διασκευή του σεναρίου (μαζί με τον Μάρτιν Σέρμαν), επίσης πρωταγωνιστεί.

Gunda

Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Κοσακόφσκι

Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βίκτορ Κοσακόφσκι πρωταγωνιστές είναι τα ζώα μιας φάρμας. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, χωρίς διαλόγους και μας καλεί να δούμε τις ζωές των ζώων από μια διαφορετική οπτική.

Φεγγαρόσκονη

Animation
Σκηνοθεσία: Αλί Σαμαντί Αχαντί

Η ταινία Φεγγαρόσκονη είναι μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παιδικού παραμυθιού του Gerdt von Bassewitz. Μια περιπέτεια για παιδιά και όλη την οικογένεια με αξιολάτρευτα πλάσματα, όπως ο κύριος Σάντμαν, η Νεράιδα της Νύχτας, οι ουράνιες Δυνάμεις της Φύσης και ο κύριος Ζουζούνης, ένα σκαθάρι που μιλά.