Οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν την έναρξη του ετήσιου φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, προχωρώντας σε κατασχέσεις εγγράφων και ταινιών. Αυξάνονται οι φωνές που κατηγορούν το Πεκίνο για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου.

Ads

Παρόλο που οι κινεζικές αρχές έβλεπαν πάντα εχθρικά το συγκεκριμένο φεστιβάλ, στα 11 χρόνια διεξαγωγής του είναι η πρώτη φορά που το απαγορεύουν. Τα προηγούμενα χρόνια, οι διοργανωτές αναγκάζονταν να αλλάξουν τον χώρο των προβολών ή να τις πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικούς χώρους.

Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 15 αστυνομικοί, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και άνδρες που φορούσαν πολιτικά και δήλωναν χωρικοί, στάθηκαν έξω από τα γραφεία των διοργανωτών του Φεστιβάλ, εμποδίζοντας τους καλεσμένους να εισέλθουν.

Η αστυνομία συνέλαβε τρεις από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του. Αυτοί κρατήθηκαν για πέντε ώρες και υπέγραψαν έγγραφα, στα οποία δήλωναν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν το Φεστιβάλ.

Ads

Επίσης, οι Αρχές διέκοψαν το ρεύμα στους χώρους όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το Φεστιβάλ.

Όπως αναφέρει ο Guardian τον τελευταίο χρόνο στην Κίνα λαμβάνει χώρα μία μεγάλη επιχείρηση καταστολής της ελευθερίας του λόγου και της κοινωνίας των πολιτών. Δεκάδες ΜΚΟ έχουν κλείσει, επικριτές της κυβέρνησης έχουν συλληφθεί, δημοσιογράφοι αναγκάζονται να ακολουθούν την αυστηρή κομματική γραμμή, αναφέρει ο Guardian.