Το Tvxs.gr σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε και να διαβάσετε το ξεχωριστό μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, «Κάρολ». Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Τοντ Χέινς με πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες της τρέχουσας σεζόν, η οποία παράλληλα οδηγεί και την κούρσα υποψηφιοτήτων στις Χρυσές Σφαίρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία διακρίθηκε φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ως η Καλύτερη Διασκευή Μυθιστορήματος στον Κινηματογράφο.

Ads

Η ιστορία μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η Τερέζ Μπέλιβετ (Ρούνεϊ Μάρα) εργάζεται σ’ ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Άιρντ (Κέιτ Μπλάνσετ), μία γοητευτική γυναίκα παγιδευμένη σ έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη επικοινωνία. Όταν όμως η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ αποκαλύπτεται, ο σύζυγος της Κάρολ (Κάιλ Τσάντλερ) αντεπιτίθεται, αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας και προσπαθώντας να της στερήσει το δικαίωμα να βλέπει το ανήλικο παιδί τους.

image

Καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους, αφήνοντας πίσω τη ζωής τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο γυναικών για τις ίδιες, καθώς και την αφοσίωσή τους. Η αγάπη τους δοκιμάζεται, καθώς τίθεται αντιμέτωπη με τα ταμπού και τα στερεότυπα της κοινωνίας. Η εντυπωσιακή επιστροφή του Τοντ Χέινς οκτώ χρόνια μετά το «I’m Not There», πραγματοποιείται με την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ, «Carol». Το φιλμ αναβιώνει με ξεχωριστό στιλ και νοσταλγική ρομαντική διάθεση τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, για να αφηγηθεί μία δυνατή ερωτική ιστορία, που αψηφά όλα τα κοινωνικά ταμπού.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Το «Carol» οδηγεί την κούρσα υποψηφιοτήτων στις Χρυσές Σφαίρες
Η Κέιτ Μπλάνσετ ζει έναν απαγορευμένο έρωτα στο «Carol» του Τοντ Χέινς

image

Το Tvxs.gr σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, έχει εξασφαλίσει για τους αναγνώστες του δύο αντίτυπα του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ, «Κάρολ». Για να διεκδικήσετε ένα από τα αντίτυπα του βιβλίου, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας και την πόλη διαμονής σας, σημειώνοντας ως θέμα: «Κάρολ», μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email για τον τρόπο παραλαβής* των βιβλίων.

To μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ (Patricia Highsmith), θεωρείται από τα πιο σημαντικά βιβλία της δεκαετίας του ’50 χάρη στον ρηξικέλευθο χειρισμό των ηρωίδων του και την ανατρεπτική ειλικρίνεια στην περιγραφή μιας αντισυμβατικής και τότε ακόμη, παράνομης, σεξουαλικής σχέσης. Έχοντας επίγνωση της κυρίαρχης νοοτροπίας, η Χάισμιθ υπέγραψε το έργο της με το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν για να αποφύγει τις επιθέσεις εναντίον της εξαιτίας του θέματος του βιβλίου.

image

Όπως αναφέρει στον επίλογο του βιβλίου της, η Χάισμιθ εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα από ένα προσωπικό της βίωμα. Προτού καθιερωθεί ως συγγραφέας εργαζόταν και η ίδια ως υπάλληλος σ’ ένα κατάστημα στο Μανχάταν, όπου εμφανίστηκε ένα πρωί μια ξανθιά γυναίκα με γούνινο παλτό για να αγοράσει μια κούκλα για την κόρη της. Ήταν μια συναλλαγή ρουτίνας, όμως όταν η γυναίκα πλήρωσε και έφυγε, η νεαρή τότε Χάισμιθ αισθάνθηκε ίλιγγο και μια ανάταση, σαν να είχε δει όραμα. Το ίδιο βράδυ έγραψε την αρχική ιδέα του μυθιστορήματος. Κι ενώ η ερωτική αφύπνιση μιας νεαρής ήταν ταμπού για τη συγκεκριμένη εποχή, το μυθιστόρημα δεν άργησε να βρει τους αποδέκτες του, καθώς ήταν από τα ελάχιστα στο είδος του που δεν περιέγραφε αρνητικά την ομοφυλοφιλία και οι χαρακτήρες δεν ήταν ούτε απόβλητοι ούτε δυστυχείς.

image

Η Πατρίσια Χάισμιθ γεννήθηκε το 1921 στο Τέξας και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αφού σπούδασε στο κολέγιο Μπάρναρντ αγγλικά, λατινικά και ελληνικά, ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της. Το πρώτο της βιβλίο “Ξένοι στο Τρένο”, εκδόθηκε το 1950 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το “Κάρολ” κυκλοφόρησε το 1952 υπό το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν και τον τίτλο “The price of salt”, ο οποίος συσκότιζε το προκλητικό, για την εποχή, θέμα του, δηλαδή τον έρωτα δύο γυναικών.

image

Συνολικά η Χάισμιθ εξέδωσε είκοσι μυθιστορήματα και εφτά συλλογές διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, το Edgar Allan Poe Award, το O. Henry Memorial Award και το Silver Dagger. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1995 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο επίσης κυκλοφορεί το βιβλίο της “Αυτή η Γλυκιά Αρρώστια”.

Η νέα δημιουργία του Τοντ Χέινς, «Carol» (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Γαλλία – 2015), κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

* Οι νικητές που κατοικούν στην Αττική, μπορούν να παραλαμβάνουν το αντίτυπό τους από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Οι νικητές που κατοικούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα το λάβουν ταχυδρομικά κατόπιν συνεννόησης (χρειαζόμαστε την ταχυδρομική διεύθυνση κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας).