Την Τετάρτη 19 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η μεγάλη συναυλία των Radiohead στην πόλη Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Με άρθρο του στον Independent, ο κορυφαίος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, καλεί το συγκρότημα και προσωπικά τον τραγουδιστή τους, Τομ Γιορκ, να στηρίξει το µποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ ακυρώνοντας έστω και την τελευταία στιγμή τη συναυλία τους.

Ads

Ήδη από τον Αύγουστο του 2014, καλεσμένος τότε του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, ο Κεν Λόουτς είχε ζητήσει το µποϊκοτάζ όλων των πολιτιστικών προϊόντων που υποστηρίζονται από το κράτος του Ισραήλ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Χρειαζόμαστε απόλυτο μποϊκοτάρισμα όλων των πολιτιστικών δράσεων που υποστηρίζονται από το κράτος του Ισραήλ. Στο σινεμά, τη μουσική, στις ακαδημαϊκές σπουδές, το Ισραήλ πρέπει να γίνει ένα κράτος – παριάς. Και για να πάμε από το σημαντικό στο γελοίο: το Ισραήλ δεν πρέπει να συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurovision. Και καμία ισραηλινή ομάδα δεν πρέπει να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Δεν είμαι σίγουρος για το πότε το Ισραήλ έγινε μέρος της Ευρώπης, η γεωγραφία μου δεν είναι και τόσο καλή…»

Διαβάστε επίσης:
Κεν Λόουτς: Απόλυτο μποϊκοτάζ του Ισραήλ, «κράτος τραμπούκος» οι ΗΠΑ

Ads

image

Με αφορμή την προγραμματισμένη συναυλία των Radiohead στο Τελ Αβίβ, ο Βρετανός σκηνοθέτης επανέρχεται και με άρθρο του στον Independent κάλεσε το συγκρότημα να συναντηθούν μαζί του ώστε να τους ενημερώσει τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με την εμφάνισή τους, αναφέροντας σχετικά:

«Οι Radiohead είναι σημαντικοί σε πολλούς σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο επειδή είναι επιτυχημένοι και ξεχωριστοί μουσικοί, αλλά γιατί θεωρούνται μια προοδευτική πολιτική μπάντα. Κανείς μας δεν θέλει να τους δει να κάνουν το λάθος να επιδοκιμάσουν ή να καλύψουν την απολυταρχία του Ισραήλ. Θυμηθείτε τι έλεγε ο ήρωας από τη Νότια Αφρική Ντέσμοντ Τούτου για το Απαρτχάιντ: δεν υπάρχει ουδετερότητα σε καταστάσεις σοβαρής αδικίας. Οι Radiohead πρέπει να αποφασίσουν αν στηρίζουν το δυνάστη ή τους καταδυναστευόμενους. Η επιλογή είναι απλή.»

image

Διαβάστε επίσης:
The Guardian – Radiohead are wrong to play in Israel. Here’s why
Independent – Radiohead need to join the cultural boycott of Israel – why won’t they meet with me to discuss it?
Rolling Stone magazine – Thom Yorke Rejects New Calls to Cancel Radiohead’s Israel Concert

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο Twitter, με τον Κεν Λόουτς να απευθύνεται στον Τομ Γιορκ και να ακολουθεί η απάντηση του τραγουδιστή των Radiohead:

Διαβάστε επίσης:
Κεν Λόουτς: Ο εκφραστής του κοινωνικού ρεαλισμού στο Σινεμά