Ο σπουδαίος Βρετανός δημιουργός, Κεν Λόουτς και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, πρόκειται να βρεθούν στην Αθήνα την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, όντας καλεσμένοι του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παραχωρώντας Συνέντευξη Τύπου και Masterclass, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ενώ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, θα παραχωρήσει Masterclass και ο αξιόλογος Πολωνός σκηνοθέτης, Κριστόφ Ζανούσι.

Κεν Λόουτς / Ken Loach
Συνέντευξη Τύπου και Q&A

Το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου μας προσκαλεί σε μία συνάντηση με τον πολυβραβευμένο, Βρετανό σκηνοθέτη. Ο Κεν Λόουτς θα μιλήσει για τον κινηματογράφο και τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, ενώ θα απαντήσει και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, στις 10:30 π.μ., στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20), με ελεύθερη είσοδο.

Γεννημένος στις 17 Ιουνίου του 1936, στο Γουόρικσερ της Αγγλίας, ο Κεν Λόουτς παραμένει διαχρονικά ένας κορυφαίος κινηματογραφιστής, πολιτικοποιημένος και ανθρωπιστής, όντας πιστός στις αρχές του. Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης - ίσως ο κορυφαίος εκφραστής του κοινωνικού ρεαλισμού στον Κινηματογράφο - καταφέρνει μέσα από τις ταινίες του να μεταφέρει την εκάστοτε πολιτική κατάσταση και τον κοινωνικό προβληματισμό που τον διακρίνει, στην μεγάλη οθόνη, χαρίζοντας μας ένα Σινεμά υψηλών απαιτήσεων, που προβληματίζει και θέτει ερωτήματα στον θεατή.

«Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο κι ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις. Μία είναι το σινεμά της διαμαρτυρίας, αυτό που δείχνει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία. Ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε να απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται - πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος.» - Κεν Λόουτς

Διαβάστε επίσης:
Κεν Λόουτς: Ο εκφραστής του κοινωνικού ρεαλισμού στο Σινεμά

Αλεξάντερ Πέιν / Alexander Payne
Masterclass

To 30o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, μας προσκαλεί στο masterclass που θα παραδώσει ο βραβευμένος Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 13:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), με ελεύθερη είσοδο.

Γεννημένος στις 10 Φεβρουαρίου, στην Όμαχα της Νεμπράσκα, ο Αλεξάντερ Πέιν, είναι ένας δημιουργός τα έργα του οποίου, χαρακτηρίζονται για το μαύρο χιούμορ τους και τις σατιρικές απεικονίσεις της αμερικάνικης κοινωνίας. Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης, έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφιος για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη. Με αφορμή τα γενέθλιά του Πέιν, παρουσιάζουμε ένα σχετικό αφιέρωμα μέσα από τις ταινίες του.

«Λέγομαι Παπαδόπουλος. Είμαι ένας Έλληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος. Γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του. Δεν το έκανε "Πάπας", όπως πολλοί Έλληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως. Οι παλιοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτά...» - Αλεξάντερ Πέιν

Διαβάστε επίσης:
Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος του Αλεξάντερ Πέιν

Κριστόφ Ζανούσι / Krzysztof Zanussi
Masterclass

Ο Κριστόφ Ζανούσι, πολυβραβευμένος Πολωνός σκηνοθέτης (Κριστόφ Ζανούσι, θα βρίσκεται την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24), όπου θα παραδώσει masterclass με ελεύθερη είσοδο.

30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr ήταν και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, προσπαθήσαμε να σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.