Μια κυνική παραδοχή ενός στελέχους της Goldman Sachs, ο οποίος δήλωσε πως «μαζεύουμε τα χρήματα από τους φτωχούς που είναι πολλοί για να τα δίνουμε στους πλούσιους που είναι λίγοι», αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα ταινία του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά το «Κεφάλαιο» το οποίο θα κάνε πρεμιέρα στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου.

 
Με αφορμή την νέα του ταινία ο Κώστας Γαβράς βρέθηκε την Τρίτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να συζητήσει με το κοινό για τον πολιτικό κινηματογράφο, αλλά και τα ζητήματα της εποχής μας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.
 
Το θέμα της ταινίας είναι ο κόσμος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου μέσα από τις περιπέτειες ενός ανθρώπου (Γκαντ Ελμαλέχ) που σταδιακά εξελίσσεται σε έναν αδίστακτο τραπεζίτη.
 
«Πίσω από την γοητεία ενός τραπεζίτη, τη μόρφωση και την καλλιέργειά του, κρύβεται μια σκοτεινή πλευρά, αυτή των επιχειρήσεων. Κι αυτό προσπάθησα να βρω και να διηγηθώ στην ταινία μου», σημειώσει Κώστας Γαβράς.
 
«Ζούμε σ΄έναν άγριο καπιταλισμό, γυρίσαμε πίσω πολλά χρόνια, στον 19ο αιώνα [...] Έχει παραμεριστεί η ηθική. Στο βιβλίο «Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός», ο συγγραφέας του, τραπεζίτης Ζαν Πιερλεβάντ, περιγράφει τη δημοκρατία σαν placebo, (πλασματική). Ότι δηλαδή, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και των επιχειρήσεων διευθύνουν τον κόσμο. Νομίζω ότι του ξέφυγε σε μια στιγμή ειλικρίνειας», δήλωσε.
 
«Tη λύση στα τεράστια προβλήματα, δεν θα τη δώσει μια ταινία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος ούτε του κινηματογράφου ούτε του σκηνοθέτη. Εμένα μ' ενδιαφέρει η αντίσταση στην καταστροφή. Η λύση θα έρθει από τους ανθρώπους που ψηφίζουμε. Πρέπει να ξέρουμε ποιους διαλέγουμε και γιατί τους διαλέγουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και κυρίως είναι πρόβλημα ελληνικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων  ο Κώστας Γαβράς και πρόσθεσε:
 
«Ο κινηματογράφος δεν είναι Πανεπιστήμιο, ούτε κάνει πολιτικό κήρυγμα. Δεν επιβάλει μια ιδεολογία. Είναι ένα θέαμα με το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συναισθήματα, να μιλήσουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις και ίσως ο θεατής να προβληματιστεί, να σκεφτεί».
 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Γαβρά και τη συζήτηση με το κοινό στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.