Μετά το υπέροχο γκανγκστερικό «Sexy Beast» με τον Μπεν Κίνγκσλεϊ και την ταινία μυστηρίου «Birth» όπου πρωταγωνιστούσε η Νικόλ Κίντμαν, ο Βρετανός δημιουργός Τζόναθαν Γκλέιζερ, επιστρέφει και σκηνοθετεί το φιλμ «Κάτω από το Δέρμα» (Under the Skin). Η ταινία, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο best–seller μυθιστόρημα του Μάικλ Φέιμπερ, έχει την τύχη να έχει για πρωταγωνίστρια την εντυπωσιακή Σκάρλετ Γιόχανσον, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της τα τελευταία χρόνια, στη μεγάλη οθόνη… Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Η Σκάρλετ Γιόχανσον, μελαχρινή αυτή τη φορά, υποδύεται ένα εξωγήινο πλάσμα, το οποίο κατεβαίνει στη Γη με τη μορφή μιας γοητευτικής και αισθησιακής γυναίκας. Με φόντο τους απομονωμένους αυτοκινητόδρομους της Σκωτίας, μοναδικός της στόχος είναι να “ψαρεύει” ανυποψίαστους άνδρες που κάνουν auto-stop και να τους μεταφέρει στον πλανήτη της, όπου το ανθρώπινο κρέας θεωρείται αναλώσιμο… Σύντομα όμως, αρχίζει να δένεται συναισθηματικά με τους γήινους, κάτι το οποίο θα τη φέρει σε σύγκρουση με το είδος της.

image

Ads

Το φιλμ «Κάτω από το Δέρμα» (Under the Skin) του Τζόναθαν Γκλέιζερ, έχει στοιχεία από ταινίες road movie, όσο και από αντίστοιχες δημιουργίες επιστημονικής φαντασίας καθώς πρόκειται για μία δημιουργία που μας παρουσιάζει πως θα βλέπαμε τον κόσμο μας, μέσα από τα μάτια ενός εξωγήινου. Στον πυρήνα όμως του έργου, αυτό που υποβόσκει είναι η ανθρώπινη μοναξιά. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

image

Η “Laura”, ο χαρακτήρας που ερμηνεύει υπέροχα η Σκάρλετ Γιόχανσον, είναι στην ουσία το έτερον ήμισυ που ψάχνουν και ποθούν, οι άντρες που τυχαία την ακολουθούν μαγεμένοι. Ως άλλη ομηρική “σειρήνα”, η Σκάρλετ Γιόχανσον τους σαγηνεύει με περίσσια ευκολία και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σ’ ένα τραγικό ταξίδι αποπλάνησης, χωρίς επιστροφή…

image

Μεγάλο ατού της ταινίας, δεν είναι άλλο από την καταλυτική παρουσία της πρωταγωνίστριας Σκάρλετ Γιόχανσον. Η εντυπωσιακή Αμερικανίδα ηθοποιός – υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες – που το 2003 έκλεψε τις εντυπώσεις με το φιλμ “Lost in Translation” της Sofia Coppola, δίπλα στον εκπληκτικό Bill Murray, ακολούθησε μία ανοδική πορεία και καριέρα.

image

Έχοντας στο ενεργητικό της τρεις συνεργασίες με τον ακούραστο Γούντι Άλεν (Match Point το 2005, Scoop το 2006 και Vicky Cristina Barcelona το 2008), αφήνει για λίγο στην άκρη τον λαμπερό κόσμο του Hollywood και με όχημα το φιλμ «Κάτω από το Δέρμα» (Under the Skin) του Τζόναθαν Γκλέιζερ, μας θυμίζει ότι όταν το θέλει μπορεί πραγματικά να είναι μία καλή ηθοποιός. Μία ηθοποιός, η οποία (αν και κάπως υπερβολικά) τιμήθηκε φέτος με τιμητικό βραβείο César, κίνηση αμφιλεγόμενη που οδήγησε παράλληλα και την ιέρεια του Γαλλικού Σινεμά, Κατρίν Ντενέβ, να δηλώσει σχετικά στην εφημερίδα Λε Μοντ:

 

«Δύσκολα αρνείσαι να παρευρεθείς στα βραβεία Σεζάρ. Πρόκειται για μία εκδήλωση ιδιαίτερα συντροφική που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στη γαλλική και στην ευρωπαϊκή νοοτροπία για το σινεμά. Όμως το να προσκαλείς Αμερικανούς ηθοποιούς μόνο και μόνο για να κατασκευάσεις μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα για την τελετή, κάπως με ξενίζει. Η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι μία αξιολάτρευτη ηθοποιός. Αν όμως κάνουμε προς τιμήν της τέτοιο μεγάλο αφιέρωμα τώρα που είναι 30 ετών, τι θα κάνουμε όταν φτάσει τα 50; Παντού, σε οποιοδήποτε φεστιβάλ, όλα γίνονται για την αφίσα, για το κόκκινο χαλί και για το ανέβασμα μιας σκάλας που οδηγεί σ’ ένα αμφιθέατρο. Είναι ανόητη αυτή η πλευρά των διάσημων ανθρώπων που δεν υποστηρίζουν ουσιαστικά τις εκδηλώσεις που αφορούν τις δομές του κινηματογράφου. Θα ήταν καλύτερο να ακολουθούσαμε τις Χρυσές Σφαίρες και τα πρότυπά τους…»

image

Στα θετικά του φιλμ και η υποβλητική μουσική που υπογραφεί η συνθέτης Mica Levi. Η παραγωγή της ταινίας «Κάτω από το Δέρμα» (Under the Skin) του Τζόναθαν Γκλέιζερ, φέρει την υπογραφή των James Wilson (Shaun of the dead, Attack the block) και Nick Wechsler (παραγωγός του Αρονόφσκι στα Requiem for a dream και Fountain). Τα γυρίσματα, ολοκληρώθηκαν στο Λονδίνο και στη Σκωτία, με το απόκοσμο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον να μοιάζει ιδανικό για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ.

image

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, που μας συστήθηκε το 2000 με το καλτ διαμαντάκι «Sexy Beast» (με τους Ray Winstone, Ben Kingsley, Ian McShane) και το 2004 παρουσίασε την ταινία μυστηρίου «Birth» (με τους Nicole Kidman, Cameron Bright, Lauren Bacall), επιστρέφει με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του. Μία ταινία που αφού προβλήθηκε στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ της Βενετίας, του Τορόντο, του Λονδίνου και της Γλασκόβης, κάνει την εμφάνιση της στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Odeon.

Έτος: 2013 | Xώρα: Μ. Βρετανία | Διάρκεια: 108λεπτά | Σκηνοθεσία: Jonathan Glazer | Σενάριο: Walter Campbell, Michel Faber | Παίζουν: Scarlett Johansson, Jeremy McWilliams, Lynsey Taylor Mackay