Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Απελευθέρωσης στην Ευρώπη και της σύνδεσης της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1941-1944 με τον ευρωπαϊκό της περίγυρο – και ειδικά της περιόδου του τέλους του πολέμου και της απελευθέρωσης της Ευρώπης από το ναζισμό – θα προβληθούν έξι ξένες ταινία και μία ελληνική, καθώς και αρχειακό υλικό, ντοκιμαντέρ και αποσπάσματα από το νέο έργο Μνήμες του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκου Καβουκίδη. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τη Δευτέρα 24 μέχρι και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Σε συνέχεια του πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της Απελευθέρωσης στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση συνεργάζονται επίσης ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ.

Με μια σειρά κλασσικών, αλλά και νεότερων ταινιών για το Βερολίνο, την Βαρσοβία, την Πράγα, την Αθήνα και  την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικά, εισαγωγές ομιλητών και μια παρουσίαση βιβλίου, το φετινό αφιέρωμα θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά ένα πανόραμα της πιο κρίσιμης περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα. Με τον τρόπο αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική παράμετρο στην αναβάθμιση της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και στην καθιέρωσή της ως ένα σημαντικό θεσμό για την Αθήνα και τους κατοίκους της.

image

Ads

Να σημειώσουμε πως μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν, οι ταινίες Παϊζά (1946, Ρ. Ροσελίνι – φωτογραφία) και Γερμανία, ώρα μηδέν (1948, P. Ροσελίνι) θα προβληθούν σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες (Digital Cinema Package) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (Cineteca di Bologna) και η ταινία Το σιωπηλό οδόφραγμα (1949, Ότακαρ Βάβρα) για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με το κινηματογραφικό αρχείο Narodni Filmovy Archiv.

image

Επίσης, η σπάνια προβεβλημένη ελληνική ταινία Ο τελευταίος αιχμάλωτος «μια διαφορετική ματιά στο τέλος του πολέμου» σύμφωνα με τον ιστορικό και κριτικό κινημ/φου Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη που θα προλογίσει την ταινία. Παράλληλα η εκδήλωση αποτίνει φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα με την προβολή της ταινίας του Κανάλ (φωτογραφία).

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Αντρέι Βάιντα: Οι ταινίες του, κομμάτια της ζωής του
Συνέντευξη – Αντρέι Βάιντα: Η Ελλάδα είναι η μητέρα μας

Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα. Συνεργάτες προγράμματος είναι οι διανομείς AMA Films και Alatas Films. Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 20.00 παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943 της Ειρήνης Ζαχαρία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος.

image

Τέλος, αποσπάσματα από το καινούριο του ντοκιμαντέρ Μνήμες με σπάνιο υλικό από την απελευθέρωση θα σχολιάσει ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, ενώ η Μαρία Κομνηνού θα προλογίσει την ψηφιακά αποκατεστημένη Παϊζά του Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών – Αίθουσα Ά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος:

image

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου
18.00 Η νύχτα του Σαν Λορέντζο La notte di San Lorenzo P. Taviani, V. Taviani 1982, 105’ (φωτογραφία)
20.00 Παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943
21.30 Παϊζά Paisan R. Rossellini 1946, 126’
Προλογίζει η Αν. Καθηγήτρια και Γεν. Γραμ. ΔΣ Μαρία Κομνηνού

Διαβάστε επίσης:
«Παϊζά – Αυτοί που Έμειναν Ζωντανοί» του Ρομπέρτο Ροσελίνι

Τρίτη 25 Οκτωβρίου
18.00 Το χρονικό της αντίστασης Α. Βογιάζος, Σ. Αναστασιάδης 1985, 61’
19.00 Αρχειακό υλικό από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, 1944, 17’
Μνήμες Ν. Καβουκίδης 2016, 25’ Παρουσία σκηνοθέτη
20.00 Γερμανία ώρα μηδέν Germania anno zero R. Rossellini 1948, 73’
21.30 Το σιωπηλό οδόφραγμα Nemá barikáda O. Vávra, 1949, 128’

image

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου
18.45 Οι τέσσερις μέρες της Νάπολης  Le quattro giornate di Napoli N. Loy 1962, 116’
20.00 Ο τελευταίος αιχμάλωτος Α. Γεωργιάδης 1970, 88’ (φωτογραφία)
Προλογίζει ο κριτικός, ιστορικός κινημ/φου Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
21.45 Κανάλ Kanal A. Wajda 1956, 91΄