H καρδιά του φιλμ νουάρ χτυπά δυνατά στα κακόφημα σοκάκια του Καΐρου, στο καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ «Κάιρο Εμπιστευτικό» του Ταρίκ Σαλέχ, το οποίο απέσπασε στο Φεστιβάλ του Σάντανς το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Λίγες εβδομάδες πριν την αυγή της Αραβικής Άνοιξης, ο Νορεντίν, ένας διεφθαρμένος Αιγύπτιος αστυνομικός, καλείται να εξιχνιάσει την δολοφονία της διάσημης τραγουδίστριας Λαλένα στο πολυτελές ξενοδοχείο Nile Hilton.

Τα πρώτα στοιχεία εμπλέκουν στο έγκλημα έναν πλούσιο επιχειρηματία ο οποίος, ως φίλος του Προέδρου και μέλος του Κοινοβουλίου, απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας οπότε οι έρευνες παγώνουν.

image

Ads

Καθώς η επανάσταση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ ξεκινά και οι συγκρούσεις των πολιτών με τους αστυνομικούς μαίνονται, ο Νορεντίν αποφασίζει για πρώτη φορά στη ζωή του να πολεμήσει για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που η χώρα του βιώνει το τέλος μιας εποχής.

Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία ενός νικητή τηλεοπτικής εκπομπής του Λιβάνου, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι.

image

Ο Σουηδός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, Αιγυπτιακής καταγωγής, δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς το 2009 κυκλοφόρησε στις Αίθουσες το μεγάλο μήκους animation του «Metropia» (2009) – βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας, με τον Βίνσεντ Γκάλο, την Τζούλιετ Λιούις, τον Ούντο Κίερ και τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ να δανείζουν τις φωνές του στους ήρωες της ταινίας.

Ενώ τον Μάρτιο του 2006 είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και από κοντά, καθώς βρέθηκε στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Gitmo» (2005), το οποίο έχει συν-σκηνοθετήσει μαζί με τον κινηματογραφιστή, Erik Gandini.

image

Το σουηδικό θρίλερ «The Νile Ηilton incident» του Ταρίκ Σαλέχ, με την υπόθεση να διαδραματίζεται στο Κάιρο τις μέρες της Αραβικής Άνοιξης κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα στο Φεστιβάλ του Σάντανς και πραγματοποίησε την ελληνική του πρεμιέρα στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του τμήματος: «Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ».

image

Κάιρο Εμπιστευτικό / The Nile Hilton Incident
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ταρίκ Σαλέχ
Πρωταγωνιστούν: Φάρες Φάρες, Γκερ Ντουάνι, Σλιμάνε Ντάζι, Μοχάμεντε Γιούρσι
Φωτογραφία: Πιερ Αΐμ
Μοντάζ: Τείς Σμιντ
Μουσική: Κρίστερ Λίντερ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία
Διάρκεια: 106 λεπτά
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019