Ο Ιρφάν Καν, υπήρξες ένας σπουδαίος ηθοποιός του ινδικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε αρκετές γνωστές ταινίες τόσο στην χώρα του, όσο και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Απριλίου, σε ηλικία 53 ετών και στην μνήμη του, παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές ερμηνείες του.

Ads

Slumdog Millionaire
Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ
Σενάριο: Simon Beaufoy
Πρωταγωνιστές: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Ayush Mahesh Khedekar, Tanay Chheda, Irrfan Khan
Μουσική: A. R. Rahman
Φωτογραφία: Άντονι Ντοντ Μαντλ
Μοντάζ: Chris Dickens
Έτος Παραγωγής: 2008
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Κίνα
Διάρκεια: 120 λεπτά

image

Ο Τζαμάλ Μαλίκ, ένας 18χρονος από τις φτωχογειτονιές του Μουμπάι, θα ζήσει τη μεγαλύτερη ημέρα της ζωής του με όλα τα μάτια της Ινδίας στραμμένα πάνω του: αν απαντήσει σωστά σε μια τελευταία ερώτηση, θα κερδίσει 20 εκατομμύρια ρουπίες στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;». Το σόου διακόπτεται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί και τότε η αστυνομία συλλαμβάνει τον Τζαμάλ ως ύποπτο απάτης: πώς γίνεται ένα παιδί του δρόμου να γνωρίζει τόσο πολλά; Θέλοντας να αποδείξει την αθωότητά του, ο Τζαμάλ διηγείται την ιστορία της ζωής του, και βλέπουμε ότι κάθε κεφάλαιό της περιέχει και μια απάντηση στις απίθανες ερωτήσεις του τηλεπαιχνιδιού. Η μόνη ερώτηση που παραμένει αναπάντητη είναι πώς ένας νεαρός χωρίς πάθος για το χρήμα κατέληξε να παίρνει μέρος στο συγκεκριμένο σόου; Όταν ο Τζαμάλ επιστρέψει για να απαντήσει στην τελευταία ερώτηση, θα το αποκαλύψει σε 60 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ads

Η ιδέα για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Q&A» του Βίκας Σουάραπ γεννήθηκε πριν καν το βιβλίο βγει σε κυκλοφορία: η Τέσα Ρος, από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4, γοητεύτηκε από την πρωτότυπη και συγκινητική του υπόθεση και πρότεινε στον Σάιμον Μποφουά να αναλάβει την σεναριακή απόδοσή του. Οι δύο βασικοί άξονες του βιβλίου ήταν από τη μια η παραμυθένια διάσταση, όπου ο ήρωας πρέπει να υπερβεί τεράστια εμπόδια μέχρι να φτάσει σε μια θετική έκβαση, και από την άλλη το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία, το σύγχρονο Μουμπάι.

Όταν το σενάριο άρχισε να παίρνει την τελική του μορφή, οι υπεύθυνοι παραγωγής το έστειλαν στον Ντάνι Μπόιλ, και αυτός μόλις το διάβασε δέχτηκε αμέσως. Στην πορεία όλοι και κυρίως ο σεναριογράφος Σάιμον Μποφουά, εντυπωσιάστηκαν από το βαθμό που ο Μπόιλ σεβάστηκε το σεναριακό υλικό και τους διαλόγους. «Η ταινία φέρει εμφανέστατα την υπογραφή του Ντάνι Μπόιλ, παρ’όλα αυτά δεν έχει παραλείψει σχεδόν ούτε μια λέξη από ό,τι έγραφε το σενάριο» παρατηρεί ο Μποφουά. «Το σενάριο είναι σαν ένα τούνελ» εξηγεί ο Μπόιλ. «Εφόσον μπεις μέσα σε αυτό, είναι καλύτερο να μην παρεκκλίνεις από την πορεία του. Φυσικά πάντα ο στόχος σου είναι να το κάνεις όλο και πιο συναρπαστικό, ζωντανό ή πολύπλοκο, αλλά πρέπει να εξυπηρετείς την αφήγηση όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η Ζωή του Πι / Life of Pi
Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι
Σενάριο: Ντέιβιντ Μαγκί
Πρωταγωνιστούν: Σαράτζ Σάρμα, Ιρφάν Καν, Αντίλ Χουσεΐν, Ταμπού, Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Φωτογραφία: Κλαούντιο Μιράντα
Μοντάζ: Τιμ Σκουάιρς
Μουσική: Μάικλ Ντάνα
Έτος Παραγωγής: 2012
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 126 λεπτά

image

Ο Πι, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι από την Ινδία, μετακομίζει με την οικογένειά του στον Καναδά, μεταφέροντας μαζί και τον ζωολογικό τους κήπο. Κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας όμως το πλοίο βυθίζεται, και ο Πι σώζεται από θαύμα. Θα επιβιώσει πάνω σε μία σχεδία επί 227 ημέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μοναδική συντροφιά τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, μια τρομακτική τίγρη της Βεγγάλης.

Η ταινία του τιμημένου με Όσκαρ, Ανγκ Λι (Brokeback Mountain, Crouching Tiger, Hidden Dragon), είναι βασισμένη στο ομώνυμο best-seller του Γιαν Μαρτέλ. Ένα αξιόλογο τεχνολογικό επίτευγμα σε 3D, η επική περιπέτεια επιβίωσης του Πι είναι μια συναισθηματικά μαγευτική εμπειρία που θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει και θα ταξιδέψει το κοινό σε έναν πρωτόγνωρο τόπο που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Σε δεύτερο ρόλο εμφανίζεται και ο Ινδός ηθοποιός, Ιρφάν Καν.

«Ήθελα η εμπειρία αυτής της ταινίας να είναι τόσο μοναδική, όσο το βιβλίο του Γιαν Μαρτέλ», λέει ο σκηνοθέτης. «Κι αυτό σήμαινε  τη δημιουργία μιας επιπλέον διάστασης. Το 3D είναι μια καινούργια κινηματογραφική γλώσσα που στο «Life of Pi» ήταν πολύ σημαντική, προκειμένου να επιτρέψουμε στο κοινό να νιώσει το συναισθηματικό πεδίο των ηρώων, αλλά και την κλίμακα του έπους και της περιπέτειας».

Παραδόσεις Αγάπης / The Lunchbox / Dabba
Σκηνοθεσία: Ριτές Μπάτρα
Σενάριο: Ριτές Μπάτρα, Ρουτβίκ Οζα
Πρωταγωνιστούν: Ιρφάν Καν, Νιμρότ Κόρ
Φωτογραφία: Μάικλ Σίμοντς
Μοντάζ: Τζον Φ. Λάιονς
Μουσική: Μαξ Ρίχτερ
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 104 λεπτά

image

Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα -τοπικοί κούριερ φαγητού – παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Σε αυτό το σύστημα παράδοσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μόνο ένα στο ένα εκατομμύριο από αυτά τα πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια.

Το «Lunchbox» είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους: μια νεαρή γυναίκα θα βρεθεί να αλληλογραφεί με έναν μοναχικό υπάλληλο, ανταλλάσσοντας καθημερινά μηνύματα μέσω των πακέτων φαγητού. Μία απολαυστική ρομαντική κομεντί  που εκτυλίσσεται στην πολυπληθή και θορυβώδη Μουμπάι και παρακολουθεί τη σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας που έρχονται κοντά χάρη σε ένα λάθος. Αυτή η γεμάτη χιούμορ, ζεστασιά και ευαισθησία, ιστορία μας προσφέρει μια μαγική γεύση από την Ινδία, καθώς και την ευκαιρία να απολαύσουμε την καταπληκτική ερμηνεία του ταλαντούχου ηθοποιού, Ιρφάν Καν (Slumdog Millionaire, The Life of Pi).

Η ταινία αιχμαλωτίζει τον θεατή με την εξωτική της ατμόσφαιρα και τις μυρωδιές της σπιτικής ινδικής κουζίνας που απλώνονται παντού, χτίζοντας έναν όμορφο κινηματογραφικό κόσμο γεμάτο ονειροπολήσεις και χαριτωμένους διαλόγους που συνοψίζουν μέσα σε λίγες φράσεις την κοσμοθεωρία των ηρώων.

Το Τραγούδι των Σκορπιών / The Song of Scorpions
Σκηνοθεσία: Ανούπ Σινγκ
Σενάριο: Ανούπ Σινγκ
Πρωταγωνιστούν: Γκολσιφτέ Φαραχανί, Ιρφάν Χαν
Φωτογραφία: Πιέτρο Ζουέρκερ
Μοντάζ: Μαρί-Πιερ Φραπιέρ
Μουσική: Μπεατρίς Τιριέτ, Μαντάν Γκόπαλ Σινγκ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ελβετία, Ινδία
Διάρκεια: 119 λεπτά

image

Η Νουράν, ανέμελη και προκλητικά ανεξάρτητη, είναι μια όμορφη, νεαρή γυναίκα, που μαθαίνει την αρχαία τέχνη του θεραπευτή από τη – σεβαστή από τους πάντες – γιαγιά της, η οποία γνωρίζει πώς να τραγουδήσει για να σώσει κάποιον από το τσίμπημα των σκορπιών. Όταν ο Άανταμ, που εμπορεύεται καμήλες στην έρημο του Ρατζαστάν, ακούσει τη Νουράν να τραγουδάει, την ερωτεύεται απεγνωσμένα. Αλλά πριν καλά καλά μπορέσουν να γνωριστούν περισσότερο μεταξύ τους, η Νουράν δηλητηριάζεται από μια αναίσχυντη προδοσία. Μια προδοσία που την οδηγεί σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, από τη μία για να εκδικηθεί κι από την άλλη για να βρει το τραγούδι της.

Η πάντα υπέροχη Γκολντσιφτέχ Φαραχανί, πρωταγωνιστεί σε μία ιστορία για έναν κεραυνοβόλο έρωτα, την εκδίκηση, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη ενός τραγουδιού. Μαζί της πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ίρφαν Καν, Γουαχίντα Ρεχμάν, Σασανκ Αρόρα.

«Στην ταινία αυτή συναντάμε ανθρώπους που προδίδουν και γίνονται αδίστακτοι εξαιτίας της απεγνωσμένης επιθυμίας τους για αγάπη. Συναντάμε όμως και ανθρώπους που αξίζουν μονίμως το δώρο του τραγουδιού και διατηρούν την ελπίδα, ακόμα κι όταν ο κόσμος γύρω τους καταρρέει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σαν ένα παραδοσιακό παραμύθι, όπου η δεισιδαιμονία και η αλήθεια, η αγάπη και η εκδίκηση συχνά αντικατοπτρίζουν η μία την άλλη. Το τερατώδες μονοπάτι που επιλέγει ο Άανταμ προκειμένου να αποκτήσει την Νουράν, δεν της αφήνει παρά μόνον μία επιλογή έτσι ώστε να ελευθερώσει και να απολυτρώσει το σώμα της και τον εαυτό της: η εκδίκησή της πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να ταιριάζει με την αγριότητά του. Πρέπει να του αφαιρέσει όλα όσα έχουν αξία και νόημα για εκείνον, ακριβώς όπως της το έκανε κι αυτός. Κι όμως, η ιστορία επιβεβαιώνει επίσης πως, όσο αδυσώπητη και άθλια μπορεί να είναι η ζωή, οι φωνές της εξύψωσης, του καλού χιούμορ, της συμπόνιας και της ακόρεστης δημιουργικότητας είναι ακαταμάχητες.» – Ανούπ Σινγκ

Puzzle (2018)
Σκηνοθεσία: Marc Turtletaub
Σενάριο: Polly Mann, Oren Moverman, Natalia Smirnoff (based on the Argentinian film “Rompecabezas” by)
Πρωταγωνιστούν: Kelly Macdonald, Irrfan Khan, David Denman
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 103 λεπτά

image

Η Άγκνες, ζει μία ήρεμη οικογενειακή ζωή, όπου θεωρείται ως μία δεδομένη και προαστιακή μητέρα, όταν σταδιακά ανακαλύπτει ένα πάθος για την επίλυση παζλ που την τραβάει απροσδόκητα σε έναν νέο κόσμο, εκεί όπου η ζωή της ξετυλίγεται με τρόπους που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Ο Υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Marc Turtletaub (Little Miss Sunshine – 2006), παρουσιάζει ένα ριμέικ της Αργεντίνικης ταινίας «Rompecabezas», με πρωταγωνιστές την Kelly Macdonald και τον Irrfan Khan. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Sundance, ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Deauville.