Η κλασσική ερωτική ιστορία, με την ανεπανάληπτη Ίνγκριντ Μπέργκμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στους Κινηματογράφους, σε επανέκδοση. Η ταινία σε σκηνοθεσία του Γκουστάφ Μολάντερ είναι ένα εξαιρετικά καλογυρισμένο ερωτικό δράμα, με γλυκιά μουσική επένδυση, το οποίο αποτελεί το σουηδικό πρωτότυπο φιλμ πάνω στο οποίο θα βασιστεί τρία χρόνια μετά το αμερικάνικο ριμέικ του 1939, επίσης με πρωταγωνίστρια την Μπέργκμαν. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Ο διάσημος βιολιστής Χόλγκερ Μπραντ (Γκόστα Έκμαν) επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μία θριαμβευτική περιοδεία. Όλα όμως μοιάζουν τυπικά και βαρετά, μιας και ο έρωτάς του για την σύζυγό του δείχνει να έχει εξασθενίσει με το πέρασμα των χρόνων.

 

Την ίδια περίοδο, η μικρή του κόρη κάνει μαθήματα πιάνου με μια νέα δασκάλα, την Ανίτα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν). Ο Χόλγκερ ερωτεύεται τη δασκάλα, τη φλερτάρει, την κερδίζει και ξεκινάει μαζί της μία νέα παγκόσμια περιοδεία, καθώς ήθη αναζητούσε μια καινούρια πιανίστα.

Ads

image

Οι εντάσεις, τα πάθη και η επικείμενη καταστροφή είναι απλά ζήτημα χρόνου, αφού πλέον έχει γίνει ολοφάνερο, ότι μία σχέση με τέτοια διαφορά ηλικίας, θέσης και στόχων είναι αδύνατη. Σύντομα εξάλλου ο Μπραντ θα ανακαλύψει ότι τα αισθήματα για την γυναίκα του, τα οποία νόμιζε ότι είχαν σβήσει, ξαναζωντανεύουν. Αφορμή για να συμβεί αυτό όμως και να καταλάβει τα πραγματικά του αισθήματα, θα είναι ένα τραγικό ατύχημα…

 

Το πρωτότυπο φιλμ «Intermezzo», γυρίστηκε το 1936 στη Σουηδία. Ένα δραματικό έργο έντονης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας. Στο βασικό καστ συμπεριλαμβάνεται η νεαρή τότε Ίνγκριντ Μπέργκμαν, σ’ έναν από τους τελευταίους της ρόλους σε σουηδική ταινία και λίγο πριν φύγει για τα πλατό του Χόλιγουντ.

image

Την σκηνοθεσία στο σουηδικό φιλμ του 1936 (διάρκειας 86 λεπτών έναντι 70 που διαρκεί το αμερικάνικο ριμέικ), υπογράφει ο Γκουστάφ Μολάντερ, ενώ πρωταγωνιστεί και ο γνωστός ηθοποιός της εποχής, Γκόστα Έκμαν. Το «Intermezzo» είναι ένα ερωτικό δράμα, το οποίο εξελίσσεται σε πολλές τοποθεσίες ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. 

 

Ο τίτλος της ταινίας παραμπέμπει στον αντίστοιχο όρο «Intermezzo», που στη γλώσσα της μουσικής, σημαίνει ένα παρεμβαλλόμενο κομμάτι και σαν τέτοιο περιγράφεται ο έρωτας της Μπέργκμαν με τον ήρωα μας. Ένα «Intermezzo» της ζωής ενός μεγάλου μουσικού, που αν και παράνομο αποδεικνύεται άξιο να «παιχτεί» και να λεχθεί στο κοινό.

image

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε τον ρόλο και τη σημασία της μουσική στην εν λόγω ταινία. Πέρα από την εκπληκτική μουσική επένδυση και τη διασκευή κλασσικών κομματιών του Τσαϊκόφσκι, εντύπωση προκαλεί ο συγχρονισμός των οργάνων που παίζονται και ακούει ο θεατής. Και όλα αυτά, σε μία ταινία του 1936 που δεν έχει γυριστεί σε στούντιο του Χόλιγουντ, αλλά στη Σουηδία.

 

Ειδική μνεία βέβαια οφείλουμε να κάνουμε στην υπέροχη Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς όλων των εποχών. Εδώ η Σουηδή καλλιτέχνης, σε ηλικία μόλις είκοσι χρονών, αναλαμβάνει και φέρνει σε επιτυχία, τον δύσκολο ρόλο της μοιραίας γυναίκας. Έναν ρόλο που θα επαναλάβει ουκ ολίγες φορές, στην έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα πλούσια καριέρα της.

 

Το φιλμ «Intermezzo» του Γκουστάφ Μολάντερ, παραγωγής του 1936, παραμένει διαχρονικό και κερδίζει τον θεατή μέχρι και σήμερα, χάρη κυρίως στην έντονη δραματική του ατμόσφαιρα, την τέλεια μουσική του επένδυση και την υπέροχη Ίνγκριντ Μπέργκμαν, σε μία από τις πρώτες της και αξιομνημόνευτες ερμηνείες της, σε ηλικία μόλις εικοσιένα χρονών.

image

Γνωστή για την ομορφιά της, αλλά κυρίως για τις μνημειώδεις κινηματογραφικές της ερμηνείες, τα τρία της κερδισμένα Όσκαρ και τα δύο βραβεία ΕΜΙ, η περίφημη Σουηδή ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν, έμελλε να γίνει μία από τις γνωστότερες περσόνες του σινεμά παγκοσμίως.

 

Το αστέρι της εξαπλώθηκε στα πέρατα του κόσμου με αξιοσημείωτες ενσαρκώσεις θρυλικών πλέον ρόλων. Από τη μοναδική «Καζαμπλάνκα» του 1942, μέχρι τα εξίσου συναρπαστικά και χιτσκοκικά «Spellbound» και «Notorious», του 1945 και 1946 αντίστοιχα, μέχρι τη «Φθινοπωρινή Σονάτα» (Autumn Sonata – 1978), του μεγάλου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου την έχει ανακηρύξει ως την τέταρτη μεγαλύτερη ντίβα του αμερικανικού σινεμά, όλων των εποχών.

 

Ο σκηνοθέτης Γκουστάβ Μολάντερ (1888-1973), Φινλανδικής καταγωγής, γεννημένος στο Ελσίνκι, μετακόμισε στη Στοκχόλμη και φοίτησε στη δραματική σχολή του Βασιλικού Δραματικού Θεάτρου (1907-1909), όπου και είχε τους πρώτους του ρόλους ως ηθοποιός. Η πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφικό φιλμ ήταν το σενάριο για μια ταινία του Thomas Graals, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε με την ταινία “Bodakungen” το 1920. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 έκανε τις πρώτες του ταινίες με βάση τα μυθιστορήματα της Σέλμα Λάγκερλεφ.

image

Οι επόμενες ταινίες του, ωστόσο, ήταν αυτές που τον έκαναν περισσότερο γνωστό. Ταινίες στις οποίες κατά κανόνα σατίριζε την αριστοκρατία και το χρήμα, ενώ κατά τη διάρκεια του ‘Β Παγκόσμιου Πολέμου οι ταινίες του είχαν έντονη πολιτική χροιά. Συνέχισε να δημιουργεί και μετά τον πόλεμο, χωρίς όμως να έχει την ίδια επιτυχία.

 

Εκτός από το “Intermezzo” του 1936, επίσης αξιόλογες ταινίες του Γκουστάβ Μολάντερ, είναι μεταξύ άλλων, τα φιλμ: “Eva” του 1948 (σε σενάριο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν) με το οποίο κέρδισε το Βραβείο του Χρυσού Λέοντα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας το 1949, το “Stimulantia” του 1967, αλλά και το δραματικό “Sir Arne’s Treasure” του 1954.

 

Η ταινία «Intermezzo» του Γκουστάφ Μολάντερ (Η.Π.Α. – 1939) με πρωταγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της New Star Art Cinema.

Έτος: 1936 | Χώρα: Σουηδία | Διάρκεια: 86 λεπτά | Σκηνοθεσία: Gustaf Molander | Σενάριο: Gösta Stevens, Gustaf Molander | Παίζουν: Ingrid Bergman, Gösta Ekman, Inga Tidblad