Με μία σεμνή αλλά όμορφη τελετή, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία πραγματική γιορτή της Έβδομης Τέχνης, απονεμήθηκαν πριν λίγο στη Ρίγα της Λετονίας τα 27α Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει, η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο μέσα από τον επίσημο ιστότοπο European Film Awards, ενώ σε λίγες ημέρες οι Έλληνες θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν τηλεοπτικά και από τον OTE TV. Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, με το υπέροχο φιλμ του «Ida». Ένα αυθεντικό κινηματογραφικό διαμάντι το οποίο κέρδισε συνολικά πέντε βραβεία.

Ads

Το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι «Ida», με την  εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του, ήταν εξαρχής ένα από τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς, όντας η μόνο ταινία που είχε πέντε (5) υποψηφιότητες στο ενεργητικό της. Η ταινία εν τέλει κατάφερε πανηγυρικά να δικαιώσει τον τίτλο της κερδίζοντας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες που συμμετείχε: Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας για το 2014, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Βραβείο Καλύτερου Διευθυντή Φωτογραφίας, καθώς και το βραβείο People’s Choice Award for Best European Film.

Στα υπόλοιπα, εξίσου σημαντικά βραβεία της βραδιάς, η αγαπημένη Μαριόν Κοτιγιάρ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night) των αδερφών Νταρντέν. Ενώ το αντίστοιχο βραβείο στους άνδρες πήρε ο Timothy Spall, για την ερμηνεία του στην ταινία «Mr. Turner» του Mike Leigh.

Στην κατηγορία καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ για το 2014, νικητής ήταν ο Μαρκ Μπάουντερ με την ταινία του «Master of the Universe». Ένα σπουδαίο φιλμ που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και που μεταξύ άλλων πραγματεύεται το πως η Ελλάδα δέχθηκε εκβιαστικές πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, πριν την κυκλοφορία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Τέλος, ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στη υπέροχη Ανιές Βαρντά, η οποία και τιμήθηκε για την συνολική της προσφορά στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Η σκηνοθέτης αν και μας παρουσιάζεται για πρώτη φορά το 1961 με την κλασσική ταινία, “Cleo de 5 a 7” (Δύο ώρες απ’ τη ζωή μιας γυναίκας), ωστόσο έχει επικρατήσει από νωρίς να αποκαλείται χαριτολογώντας ως η “γιαγιά του νέου κύματος”. Αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι από το 1954 έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, αν και η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα το ντοκιμαντέρ.
image
Γεγονός το οποίο την επηρέασε και στις ταινίες με την χρήση της κάμερας στο χέρι, μια καινοτομία που χαρακτηρίζει τους σκηνοθέτες της Nouvelle Vague, προσδίδοντας έτσι μια μοναδική αίσθηση ρεαλισμού. Στις ταινίες της, αυτής της περιόδου, συγκαταλέγονται οι: Le Bonheur (Η Ευτυχία, 1965), Les Creatures (Παιχνίδι με τον Διάβολο, 1966), Loin du Vietnam (Μακριά από το Βιετνάμ, 1967) και Lions Love (1969).

Αναλυτικά τα 27α Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

Ads

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία
Ida του Pawel Pawlikowski

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία
The Mafia only kills in the summer του Pierfrancesco

Καλύτερος Σκηνοθέτης
Pawel Pawlikowski (Ida)
image
Καλύτερη Ηθοποιός
Marion Cotillard (Δύο μέρες μία νύχτα)

Καλύτερος Ηθοποιός
Timothy Spall (Mr. Turner)

Kαλύτερο Σενάριο
Pawel Pawlikowski και Rebecca Lenkievicz (Ida)

Βραβείο Καλύτερου Διευθυντή Φωτογραφίας
Λούκας Ζαλ και Ριζάρ Λεντζέφσκι (Ida)

Ευρωπαίος Μοντέρ
Τζάσιν Ράιτ (Locke)
image
Ευρωπαίος Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Κλάους – Ρούντολφ Αμλέρ (The Dark Valley)

Ευρωπαίος Σχεδιαστής Κοστουμιών
Νατάσα Κούρτιους-Νος (The Dark Valley)

Ευρωπαίος Μουσικός
Μίκα Λέβι για το (Under The Skin)

Ευρωπαίος Σχεδιαστής Ήχου
Χοακίμ Σάντστρομ (Starred Up)

Ευρωπαϊκή Ταινία Αποκάλυψη (Βραβείο Ένωσης Κριτικών – FIPRESCI)
The Tribe του Myroslav Slaboshpytskiy

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
Master of the Universe του Marc Bauder

Καλύτερο Animation
The Art of Happiness του Alessandro Rak

Μικρού Μήκους
The Chicken της Una Gunjak

European Co-Production Award – Prix Eurimages
Ed Guiney

European Film Academy Lifetime Achievement Award
Agnes Varda

European Achievement in World Cinema
Steve McQueen

People’s Choice Award for Best European Film
Ida του Pawel Pawlikowski