To Exile Room εγκαινιάζει τη νέα σεζόν αφιερώνοντας τις προβολές του Οκτωβρίου σε δύο από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που γνώρισε το Σινεμά. Δύο πραγματικοί θρύλοι του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Μάρλον Μπράντο και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν αποκαλύπτονται μέσα από τα δικά τους λόγια, όπως δεν τους είχαμε δει ποτέ μέχρι σήμερα, σε δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ. Η αρχή έγινε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου με το έργο «Listen to Me Marlon» του Στέβαν Ράιλι και τη σκυτάλη παίρνει αυτή την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, το ντοκιμαντέρ του Στιγκ Μπιόργκμαν, «Ingrid Bergman: In Her Own Words». Η είσοδος για το κοινό, είναι ελεύθερη.

Ads

«Διέσχισα τη διαδρομή από αγία σε πόρνη και πίσω πάλι σε αγία, όλα μέσα σε μια ζωή.» – Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Ingrid Bergman in Her Own Words
Σκηνοθεσία: Στιγκ Μπιόργκμαν / Stig Björkman

Σενάριο: Stig Björkman, Dominika Daubenbüchel, Stina Gardell
Πρωταγωνιστούν: Ingrid Bergman, Roberto Rossellini, Alicia Vikander
Χώρα: Σουηδία
Έτος: 2015
Διάρκεια: 114 λεπτά
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 21:00

image

Ads

Κέρδισε τρία Όσκαρ και επτά ακόμη υποψηφιότητες, συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Alfred Hitchcock, ο Roberto Rossellini και ο Ingmar Bergman, τάραξε το συντηρητικό Χόλιγουντ με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής της και σημάδεψε εξίσου το αμερικανικό και ευρωπαϊκό σινεμά. Όμως η ανθρώπινη πλευρά της παρέμεινε ένα μεγάλο μυστήριο. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

image

Το 2011, ο σκηνοθέτης Stig Björkman συναντά την κόρη της Ingrid Bergman, Isabella Rossellini και εκείνη του προτείνει «Γιατί δεν κάνουμε μια ταινία για τη Μαμά;». Και μέσω της Isabella, ο Σουηδός δημιουργός θα καταφέρει να διηγηθεί την ιστορία της Ingrid μέσα από τις δικές της λέξεις και εικόνες.

Μέσα από ανέκδοτο προσωπικό υλικό και home movies, σημειώσεις, γράμματα και συνεντεύξεις με τα παιδιά της, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Καννών ντοκιμαντέρ του Björkman συνθέτει ένα ακαταμάχητο πορτρέτο της Bergman μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

image

Το «Ingrid Bergman: In Her Own Words», μας συστήνει από την αρχή το νεαρό κορίτσι από τη Σουηδία που έμελλε να γίνει μία από τις πιο διάσημες και χαρισματικές ηθοποιούς του παγκόσμιου σινεμά, και ταυτόχρονα μια μοντέρνα γυναίκα αποφασισμένη να χαράσσει πάντα το δικό της μονοπάτι. Ο Michael Nyman υπογράφει τη μουσική, ενώ η Alicia Vikander δανείζει τη φωνή της στα ημερολόγια της Ingrid Bergman.

«Υπήρξε ποτέ πιο αισθησιακή ηθοποιός στον Κινηματογράφο;» αναρωτιέται ο Φρανσουά Τρυφώ και αλήθεια ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί του;

Ίνγκριντ Μπέργκμαν / Ingrid Bergman
(29 August 1915 – 29 August 1982)

image

Από τη συνεργασία της με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, μέχρι την γνωριμία της με τον Ρομπέρτο Ροσσελίνι και τις ταινίες της στην Ιταλία, αλλά και την «Φθινοπωρινή Σονάτα» (1978) του συμπατριώτη της και σπουδαίου δημιουργού, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η Σουηδή καλλιτέχνης Ίνγκριντ Μπέργκμαν, αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες και πιο πλήρης ηθοποιούς, στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

image

Το αστέρι της εξαπλώθηκε στα πέρατα του κόσμου με αξιοσημείωτες ενσαρκώσεις θρυλικών πλέον ρόλων. Από τη μοναδική «Καζαμπλάνκα» του 1942, μέχρι τα εξίσου συναρπαστικά και χιτσκοκικά «Spellbound» και «Notorious», του 1945 και 1946 αντίστοιχα, μέχρι τη «Φθινοπωρινή Σονάτα» (Autumn Sonata – 1978), του μεγάλου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου την έχει ανακηρύξει ως την τέταρτη σημαντικότερη σταρ του αμερικανικού σινεμά, όλων των εποχών.

«Το φιλί είναι ένα αξιαγάπητο τέχνασμα σχεδιασμένο από τη φύση για να σταματήσει τον λόγο όταν οι λέξεις γίνονται περιττές.» Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Η κορυφαία ηθοποιός της Έβδομης Τέχνης: Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ingrid Bergman: In Her Own Words» του Στιγκ Μπιόργκμαν, θα πραγματοποιηθεί στο Exile Room (Αθηνάς 12 – 3ος όροφος, Θησείο – Μοναστηράκι), με αγγλικούς υπότιτλους, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.