Ο σπουδαίος Τυνήσιος σκηνοθέτης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το graphic novel «Το Μπλε είναι το ποιο ζεστό χρώμα» της Ζιλί Μαρό, σε μία ταινία που έγραψε κινηματογραφική ιστορία καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών απονέμεται τόσο στον δημιουργό Αμπντελατίφ Κεσίς, όσο και στις δύο υπέροχες πρωταγωνίστριες του, την Αντέλ Εξαρχόπουλος και την Λέα Σεϊντού. Η «Ζωή της Αντέλ» είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

Η Αντέλ (Αντέλ Εξαρχόπουλος), μαθήτρια λυκείου, 15 χρονών, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα (Λέα Σεντού), ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη.

image

Η Έμμα βοηθά την Αντέλ όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση αλλά και να προσδιορίσει τη ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα. Το αχόρταγο πάθος δομεί μια σχέση που μοιάζει από την αρχή καταδικασμένη, καθώς οι κοινωνικο-οικονομικές διαφορές υφέρπουν στο παρασκήνιο.

Ads

Παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φιλμ (3 ώρες) και τα πολλά προκλητικά πλάνα με τις δύο νεαρές πρωταγωνίστριες – που δε χρησιμεύουν πάντα στην εξέλιξη της ιστορίας – ο καταξιωμένος Τυνήσιος σκηνοθέτης, Αμπντελατίφ Κεσίς («Κουσκούς με Φρέσκο Ψάρι»), καταφέρνει να μας παρουσιάσει ένα καλά δομημένο φιλμ.

Ένα φιλμ που μαγνητίζει τον θεατή με τη φρεσκάδα του και που ουσιαστικά είναι μία υπέροχη ωδή στον έρωτα, αλλά παράλληλα και μία κατάθεση στο δικαίωμα της επιλογής.

image

Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, Αντέλ Εξαρχόπουλος, η οποία ξεχώρισε για την φυσικότητα και το ερμηνευτικό πάθος της, μοιράστηκε μαζί με τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς και την συμπρωταγωνίστριά της Λεά Σεντού, τον Χρυσό Φοίνικα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία βασίζεται στο γαλλικό κόμικ (graphic novel), με τον τίτλο «Το Μπλε είναι το ποιο ζεστό χρώμα» της Ζιλί Μαρό.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, πραγματοποιήθηκε στο 66o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 2013, ενώ στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όντας η ταινία λήξης της διοργάνωσης, παρουσία μάλιστα της όμορφης πρωταγωνίστριας του φιλμ, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

image

Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός ξεχώρισε με την ερμηνεία της στην ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς, ο οποίος για ακόμη μία φορά μετά το «Games of Love and Chance», επιστρέφει στην εξερεύνηση της εφηβικής περιόδου και των πρώτων ερωτικών περιπετειών. Η σκηνοθετική του μαεστρία, επιβεβαιώνεται στη δημιουργική διαχείριση της ταινίας, η οποία επιτρέπει όχι μόνο την εξέλιξη των χαρακτήρων, αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων και εντάσεων μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών.

Η «Ζωή Της Αντέλ» (Κεφάλαια 1 και 2) Μπλε, Το Πιο Ζεστό Χρώμα» – όπως είναι χαρακτηριστικά ολόκληρος ο ελληνικός τίτλος – αποτελεί μία αφοπλιστικά ανθρώπινη ταινία, η οποία αποτυπώνει με ειλικρίνεια το ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε ερωτικό επίπεδο, παρακολουθούμε τη νεαρή μας πρωταγωνίστριας Αντέλ, στον προσδιορισμό της σεξουαλικής της ταυτότητας. Μια γνήσια ιστορία αγάπης που ξεπερνά κάθε σύνορο.

Η Λέα Σεντού στον ρόλο της Έμμα γοητεύει και τους πιο διστακτικούς και επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τις ερμηνευτικές τις δυνατότητες. Παρόλα αυτά είναι η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος στον ομώνυμο ρόλο, που κλέβει την παράσταση και αναδεικνύεται ως η ηθοποιός αποκάλυψη του 66ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 2013.

image

Στον αντίποδα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Ζιλί Μαρό, δημιουργός του κόμικ «Le Bleu Est Une Couleur Chaude / Το Μπλε Είναι Ένα Θερμό Χρώμα» που κυκλοφόρησε το 2010 και στο οποίο βασίστηκε η «Ζωή της Αντέλ», γράφοντας στο προσωπικό της blog, κατηγορεί τον Αμπντελατίφ Κεσίς τόσο για την ηδονοβλεπτική και «τουριστική» απεικόνιση του λεσβιακού σεξ, όσο και για το γεγονός πως δεν την αναγνώρισε ως πηγή της δημιουργίας του όπως θα της άξιζε.

Τέλος αξίζει να σταθούμε λίγο και στο θέμα της ακαταλληλότητας ή όχι της ταινίας. Κι αυτό διότι ενώ στη Γαλλία η ταινία πήρε βαθμό καταλληλότητας «κατάλληλη άνω των 12 ετών», στην Αμερική η ταινία προβλήθηκε ως «κατάλληλη άνω των 17». Στην Ελλάδα τώρα, η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες έχοντας χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη από την επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που ελέγχει την καταλληλότητα των ταινιών.

Η ταινία «Η Ζωή της Αντέλ / La vie d’Adèle / Blue Is the Warmest Color» (2013) του Αμπντελατίφ Κεσίς, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου του 2022.

image

Η Ζωή της Αντέλ / La vie d’Adèle / Blue Is the Warmest Color
Σκηνοθεσία: Αμπντελατίφ Κεσίς
Σενάριο: Αμπντελατίφ Κεσίς, Γκάλια Λακρουά
Πρωταγωνιστούν: Λέα Σεϊντού, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Σαλίμ Κεσιούς
Φωτογραφία: Σοφιάν Ελ Φανί
Μοντάζ: Σοφί Μπρουνέ, Γκάλια Λακρουά, Αλμπερτίν Λαστερά, Ζαν-Μαρί Λανζέλ, Καμίγ Τουμπκί
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 2013
Διάρκεια: 179 λεπτά