Γεννημένη στις 24 Μαρτίου του 1977, η Τζέσικα Τσάστεϊν (Jessica Chastain), έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε σημαντικές ταινίες, όπως οι «Υπηρέτριες» του 2011, για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Β’ Γυναικείου Ρόλου. Ενώ το 2012 πρωταγωνίστησε στο φιλμ «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου, όπου και απέσπασε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα. Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί, με αφορμή τα γενέθλιά της, παρουσιάζουμε έξι από τις πιο πρόσφατες αλλά και χαρακτηριστικές ταινίες, οι οποίες συνθέτουν την αξιόλογη καριέρα της Αμερικανίδας ηθοποιού.

Ads

«Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου» (The Zookeeper’s Wife – 2017) της Νίκι Κάρο

image

Πρόκειται για την ιστορία τoυ Ζαν (Γιόχαν Χέλντενμπεργκ) και της συζύγου του (Τζέσικα Τσαστέιν), που ως φύλακες του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας έσωσαν ανθρώπους και ζώα κατά την επέλαση των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ένα προσεγμένο δράμα που ξετυλίγεται μέσα από υπέροχες ερμηνείες και με φόντο την φρίκη του Β’Π.Π. και το Ολοκαύτωμα.

Ads

Η ταινία είναι βασισμένη στο best seller της πολυμεταφρασμένης συγγραφέως, Νταϊάν Άκερμαν, ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται η έμπειρη δημιουργός Νίκι Κάρο, που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει ταινίες όπως το «McFarland, USA» του 2015 και φυσικά το «North Country» του 2005, με την Σαρλίζ Θερόν.

Το φιλμ προσφέρει μία επιτυχημένη αναπαράσταση της εποχής, με την Τζέσικα Τσαστέιν να προσθέτει μία ακόμα αξιόλογη ερμηνεία στο βιογραφικό της, επικουρούμενη από δύο σπουδαίους Ευρωπαίους ηθοποιούς, τον Γερμανό, Ντάνιελ Μπριλ (Good Bye Lenin! – 2003, Inglourious Basterds – 2009) και τον Βέλγο, Γιόχαν Χέλντενμπεργκ (Ραγισμένα Όνειρα – 2012).

«Δεσποινίς Σλόαν» (Miss Sloane – 2016) του Τζον Μάντεν

image

Το φιλμ παρακολουθεί καρέ καρέ την ιστορία μιας πανέξυπνης, αλλά παράλληλα και αδίστακτης λομπίστριας, η οποία έχει γίνει περιβόητη για το απαράμιλλο ταλέντο της και την επιθυμία της να κερδίζει με κάθε κόστος, ακόμη και όταν βάζει τη δική της καριέρα σε κίνδυνο. Εξαιρετική στον ρόλο της η Τζέσικα Τσάστεϊν, μέσα από μία σπουδαία ερμηνεία κερδίζει τον θεατή με φόντο ένα ιδιαίτερα σοβαρό και επίκαιρο θέμα, καθώς το σενάριο αφορά την προώθηση ενός νομοσχεδίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανίσχυρη αμερικανική βιομηχανία όπλων. Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Γκούγκου Μπάθα Ρο, Μαρκ Στρονγκ, Άλισον Πιλ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Τζον Λίθγκοου, Σαμ Γουότερστον.

«Για μένα αυτό που είναι πάντα επίκαιρο είναι τα θέματα που έχουν να κάνουν με το φύλο. Η Χίλαρι Κλίντον, στο πρώτο ντιμπέιτ, κατηγορήθηκε ότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη για την προεδρική θητεία και θέση. Δεν έχω ακούσει να κριτικάρουν έναν άνδρα για κάτι τέτοιο. Και η Ελίζαμπεθ Σλόουν είναι επίσης πολύ καλά προετοιμασμένη, ένα βήμα πάντα μπροστά, μια τελειομανής, αλλά και με πολλά ελαττώματα. Το θεωρώ σπουδαίο που έχουμε έναν τέτοιο γυναικείο χαρακτήρα που το εκφράζει όλο αυτό στην ταινία μας.» – Τζέσικα Τσαστέιν

Διαβάστε επίσης:
Πέντε ταινίες με φόντο τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις Η.Π.Α.

«Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby» (The Disappearance of Eleanor Rigby – 2014) του Νεντ Μπένσον

image

Ο Κόνορ (Τζέιμς Μακαβόι – James McAvoy) και η Έλενορ (Τζέσικα Τσαστέιν – Jessica Chastain), ένα κάποτε ευτυχισμένο ζευγάρι, είναι πλέον δύο ξένοι που προσπαθούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Η ταινία διερευνά την υποκειμενικότητα στις σχέσεις, παρακολουθώντας και τις δύο πλευρές στην ιστορία ενός ζευγαριού, καθώς προσπαθούν να επανακτήσουν τη ζωή και την αγάπη που είχαν κάποτε. Δύο ιστορίες, ένας έρωτας…

Ο Νεντ Μπένσον, μας συστήνεται κινηματογραφικά με την πρώτη του μεγάλου μήκους δημιουργία: «Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby» (The Disappearance of Eleanor Rigby). Πρόκειται για μία δραματική, ερωτική κομεντί, που με κεντρικό άξονα το πρωτότυπο σενάριο – το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης – μας παρουσιάζει μία όμορφη και συγκινητική ιστορία αγάπης. Ο Μπένσον, έχει την τύχη να έχει ως πρωταγωνιστικό δίδυμο δύο ιδιαίτερα αξιόλογους ηθοποιούς, τον Τζέιμς Μακαβόι και την Τζέσικα Τσαστέιν, οι οποίοι με τις ερμηνείες τους κερδίζουν επάξια τον θεατή.

«Θα ήθελα το κοινό να έχει τη δική του υποκειμενική εμπειρία παρακολουθώντας την ταινία και να δουν όσα θέλουν εκείνοι να δουν. Νομίζω ότι αυτή είναι η ομορφιά του κινηματογράφου: ο καθένας μας έχει τη δική του προσωπική εμπειρία και παίρνει μαζί του πράγματα που αναγνωρίζει στον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ιστορία δύο ανθρώπων που αγαπιούνται αλλά δε ξέρουν τι να κάνουν με την αγάπη. Η Έλενορ κι ο Κόνορ αντιπροσωπεύουν οποιοδήποτε ζευγάρι, γιατί τελικά η ομορφιά κάθε σχέσης είναι να βρίσκεις μια ιδιαίτερη γλώσσα βασισμένη στη ζωή και τις εμπειρίες που μοιράστηκες με τον άνθρωπο σου, καλές ή κακές. Κανείς τρίτος δεν καταλαβαίνει ποτέ αυτή τη γλώσσα και δε μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει πραγματικά. Είμαστε όλοι μας διαφορετικοί κι αντιμετωπίζουμε όλοι τις καταστάσεις διαφορετικά, αλλά όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε. Ελπίζω το κοινό να αναγνωρίσει τον εαυτό του ή στοιχεία της σχέσης του στην ιστορία μου.» – Νεντ Μπένσον

Στο καστ, εκτός από την υπέροχη Τζέσικα Τσαστέιν και τον συνεχώς βελτιωμένο Σκωτσέζο ηθοποιό Τζέιμς Μακαβόι, που παραθέτουν δύο αξιόλογες ερμηνείες, έχοντας πράγματι πολύ καλή χημεία μεταξύ τους, σε μικρότερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, συναντάμε τους ηθοποιούς: Βαϊόλα Ντέιβις, Ράιαν Έγκολντ, Μπιλ Χάντερ, Άρτσι Παντζαμπί, Σάιαραν Χιντς, Γουίλιαμ Χαρτ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Νίνα Αριάντα, Κάθριν Γουότερστον, Τζες Γουέξλερ κ.α.

Διαβάστε επίσης:
Τζέιμς Μακαβόι και Τζέσικα Τσαστέιν στην «Εξαφάνιση της Eleanor Rigby»

«Δεσποινίς Τζούλια» (Miss Julie – 2014) της Λιβ Ούλμαν

image

Μεταφερόμαστε στην Ιρλανδία του 1880. Ένα καλοκαιρινό βράδυ, σε μια ατμόσφαιρα αχαλίνωτου γλεντιού και χαλαρών κοινωνικών περιορισμών, η Δεσποινίς Τζούλια (Τζέσικα Τσαστέιν) και ο Τζον (Κόλιν Φάρελ), υπηρέτης του πατέρα της, χορεύουν και πίνουν, γοητεύουν και χειραγωγούν ο ένας τον άλλο. Εκείνη γεμάτη υπεροψία, εκείνος αγενής, αλλά τους ενώνει η ίδια απέχθεια, που σταδιακά μετατρέπεται σε έλξη. Η οικειότητα τους οδηγεί σε απελπισμένα σχέδια και στο όραμα μιας κοινής ζωής. Αβέβαιοι για το αν θα ξημερώσει μια μέρα γεμάτη ελπίδα ή όχι, οι δύο ήρωες καταφεύγουν σε μια τελική πράξη που θυμίζει Ελληνική τραγωδία. Η «Δεσποινίς Τζούλια» απεικονίζει μια σφοδρή ερωτική μάχη για δύναμη και κυριαρχία, μέσα από ένα παιχνίδι παραπλάνησης κι αποστροφής.

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, η «Δεσποινίς Τζούλια» (Miss Julie) της Λιβ Ούλμαν, καταφέρνει να μεταδώσει στους θεατές την ένταση και το πάθος ανάμεσα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Με όμορφη φωτογραφία και λιτά αλλά προσεγμένα σκηνικά, η ταινία διηγείται με συνέπεια μία ιστορία, η οποία καταφέρνει ταυτόχρονα να μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, παραμένοντας την ίδια στιγμή διαχρονικά επίκαιρη.

Διαβάστε επίσης:
Η «Δεσποινίς Τζούλια» της Λιβ Ούλμαν με την Τζέσικα Τσαστέιν

«Zero Dark Thirty» (2012) της Κάθριν Μπίγκελοου

image

Το κυνήγι για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, απασχόλησε τον κόσμο και δύο αμερικανικές προεδρικές κυβερνήσεις, για περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, τελικά, χρειάστηκε μία μικρή, ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA για τον εντοπισμό του. Κάθε ενέργεια της αποστολής τους καλύφθηκε με μυστικότητα. Αν και κάποιες λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν από τότε, πολλά από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών -συμπεριλαμβανομένου και του βασικού ρόλου που διαδραμάτισε η ομάδα – μεταφέρονται στην οθόνη για πρώτη φορά στη συναρπαστική νέα ταινία από το βραβευμένο με Όσκαρ δίδυμο των Κάθριν Μπίγκελοου και Μαρκ Μπόαλ. Η περιγραφή τους στο ανθρωποκυνηγητό και τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν, παραστατική αλλά και πιστή στα γεγονότα, μεταφέρει τον θεατή στο επίκεντρο της εξουσίας και στην πρώτη γραμμή αυτής της ιστορικής αποστολής, με αποκορύφωμα στις ειδικές επιχειρήσεις της επίθεσης σ’ ένα μυστηριώδες οίκημα σε προάστιο του Πακιστάν.

Η ταινία έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τζέσικα Τσάστεϊν, κερδίζοντας στην Κατηγορία: Best Achievement in Sound Editing (Paul N.J. Ottosson). Ενώ η Τσάστεϊν βραβεύτηκε με την Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζέσικα Τσάστεϊν, Τζέισον Κλαρκ, Τζόελ Έντγκερτον, Κρις Πρατ, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Μαρκ Στρονγκ, Έδγαρ Ραμίρες, Ρίκι Σέκον, Τζένιφερ Ελ και Κάιλ Τσάντλερ.

Η δημιουργική πρόκληση που αντιμετώπισαν η Μπίγκελοου και ο Μπόαλ για τη δημιουργία του «Zero Dark Thirty»” ήταν το πώς θα αφηγηθούν αυτή την πολύπλευρη ιστορία στον περιορισμένο χρόνο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Η ταινία περικλείει σαρωτικά γεγονότα σε βάθος σχεδόν μιας δεκαετίας, ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες με τη συμμετοχή ενός εκλεκτού καστ και ενός αφοσιωμένου συνεργείου, που σκοπό είχαν να απαθανατίσουν την πραγματικότητα των επίγειων επιχειρήσεων αυτής της αποστολής όσο το δυνατόν πιο αληθινά και πιο παραστατικά. Πρόθεση ήταν η δημιουργία μιας κινηματογραφικής δουλειάς με την πλοκή και το ανθρώπινο συναίσθημα μιας ιστορικής νουβέλας. Όσο για τον τίτλο «Zero Dark Thirty», πρόκειται περί στρατιωτικού όρου για το σκοτάδι της νύχτας, καθώς και για τα 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ώρα που η Ομάδα Seal του Ναυτικού πάτησε το πόδι της στο οίκημα του Οσάμα μπιν Λάντε.

«Υπηρέτριες» (The Help – 2011) του Τέιτ Τέιλορ

image

Αμερικανικός Νότος, 1962. Η 22χρονη Σκίτερ επιστρέφει από το κολέγιο, αποφασισμένη να γίνει συγγραφέας, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της, που προτιμά να τη δει παντρεμένη. Σύντομα θα πάρει μια απόφαση, που θα αναστατώσει όχι μόνο τις ζωές των δικών της ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την κωμόπολη Τζάκσον: να πάρει συνεντεύξεις από τις έγχρωμες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη φροντίδα εύπορων οικογενειών της περιοχής. Η πρώτη που ανοίγει την καρδιά της είναι η Έιμπελιν, η υπηρέτρια της καλύτερης φίλης της Σκίτερ, κάτι, που όμως αρχικά θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της κλειστής τους κοινότητας.

H ταινία «Υπηρέτριες» βασίζεται σε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, το ημιαυτοβιογραφικό best-seller «The Help» της Κάθριν Στόκετ. Σκηνοθετημένο από τον Τέιτ Τέιλορ – ηθοποιό («Στην Καρδιά του Χειμώνα», «Εγώ, ο Κατάσκοπος») και παιδικό φίλο της συγγραφέως – το φιλμ πραγματεύεται με εμπνευσμένα προκλητική ματιά, τα απρόσμενα γεγονότα που πυροδοτεί σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου η μυστική συμμαχία τριών διαφορετικών μα εξίσου θαρραλέων γυναικών, προκειμένου να σπάσουν έναν ξεπερασμένο κώδικα ηθικής και να θέσουν νέους κοινωνικούς κανόνες.

Συγκίνηση, χιούμορ, αισιοδοξία και εξαιρετικές ερμηνείες, σε μια διαχρονική ιστορία, που υποστηρίζει πως μερικές φορές ένας και μόνο ψίθυρος αρκεί για να αλλάξει τα πάντα. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έμα Στόουν, Βαϊόλα Ντέιβις, Οκτάβια Σπένσερ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Σίσι Σπέισεκ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Κρις Λόουελ, Άλισον Τζάνεϊ, Μέρι Στίνμπερτζεν, Μάικ Βόγκελ, Σίσιλι Τάισον. Η ταινία Βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Οκτάβια Σπένσερ, ενώ έλαβε άλλες τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για Καλύτερη Ταινία.