Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντάνιελ Μπαρνζ, δύο χρόνια μετά το φιλμ του «Won’t Back Down» (2012), επιστρέφει με την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Cake» (2014). Πρόκειται για ένα όμορφο, δραματικό φιλμ, με προσεγμένο σενάριο, που υπογράφει ο Patrick Tobin (No Easy Way – 1996) και το οποίο φέρνει στο επίκεντρο έναν αξιόλογο γυναικείο ρόλο, κάτι το οποίο σπάνια δυστυχώς βλέπουμε σε ταινίες από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Η Τζένιφερ Άνιστον, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία που της δόθηκε – χωρίς ερμηνευτικές υπερβολές και αποφεύγοντας τα κλισέ του είδους – καταφέρνει να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, χαρίζοντας μας παράλληλα την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της.

Ads

Η Κλερ Σίμονς (Τζένιφερ Άνιστον – Jennifer Aniston) υποφέρει καθημερινά, καθώς ο χρόνιος σωματικός της πόνος είναι προφανής από τις ουλές της αλλά και τον τρόπο που κινείται – κάθε βήμα της προκαλεί μορφασμούς πόνου. Ο ψυχολογικός της πόνος όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερος. Η οργή και η απελπισία της προκαλούν ξεσπάσματα θυμού και αφιλτράριστης ειλικρίνειας που έχουν μοιραία απομακρύνει από κοντά της όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα, τα οποία δεν αντέχουν να την βλέπουν να βυθίζεται στον ολοέν και μεγαλύτερο εθισμό της σε διάφορες ουσίες για να αντέξει.

image

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η οικονόμος της Silvana, η οποία υπομένει με στωικότητα τις παραξενιές της Κλερ και την ερμηνεύει με πειστικότητα η καλή ηθοποιός Αντριάνα Μπαράζα – (Adriana Barraza). Όμως η αυτοκτονία μιας νεαρής γυναίκας Nina Collins (Άνα Κέντρικ – Anna Kendrick) από την ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης στην οποία συμμετέχει και η Κλερ, θα δώσει στην ηρωίδα μας, έναν νέο στόχο ζωής.

Ads

image

Η Κλερ, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες, θα προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για αυτήν τη γυναίκα, για την οποία φαίνεται τελικά ότι ελάχιστα γνώριζε. Θα εισβάλει έτσι στη ζωή του χήρου πλέον άντρα της Nina, του Roy Collins (Σαμ Γουόρθινγκτον – Sam Worthington) και του μικρού παιδιού τους. Παραμερίζοντας κατά διαστήματα τα δικά της προβλήματα, η Κλερ θα μπει στη διαδικασία να εξερευνήσει τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου, κινδύνου και λύτρωσης.

image

Στο τέλος του κωμικοτραγικού αυτού ταξιδιού της, η Κλερ Σίμονς ελπίζει πως όταν πλέον ισορροπήσει ανάμεσα στη συγκλονιστική πραγματικότητα και στο ελπιδοφόρο μέλλον, ίσως τότε να καταφέρει να λύσει και τα δικά της προβλήματα. Προσπαθεί σταδιακά να βρει τον τρόπο ώστε να συμφιλιωθεί με το τραυματικό παρελθόν της και την ιδέα της συγχώρεσης. Παράλληλα όμως η Κλερ επιδιώκει μέσα από όλη αυτή την επώδυνη διαδικασία, να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της, το παρελθόν της και να συνεχίσει τη ζωή της…

image

Ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Μπαρνζ – του οποίου το σκηνοθετικό ντεμπούτο «Phoebe in Wonderland» (2008), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα το 2008 στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance – αναφέρει σχετικά: «Είναι μια ιστορία που ταιριάζει πολύ στο Λος Άντζελες. Αυτό που με προσέλκυσε περισσότερο στην ιστορία είναι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζει την πόλη – είναι ο τρόπος με τον οποίο την βιώνουν οι κάτοικοί της. Δεν δείχνει το Χόλιγουντ, τη Σάντα Μόνικα ή το Μπέβερλι Χιλς. Δείχνει μεγάλους αυτοκινητόδρομους, κίνηση, αυτοκίνητα.»

image

Η Τζένιφερ Άνιστον μας προσφέρει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της. Απλή και ειλικρινής, η Άνιστον καταφέρνει να αφήσει πίσω τους αμφιλεγόμενους ρόλους του παρελθόντος. Χωρίς να διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της, η ηθοποιός  μεταφέρει στον θεατή τον πόνο που βιώνει καθημερινά, χωρίς όμως να ζητά τον οίκτο κανενός. Μία μεστή ερμηνεία που κερδίζει τις εντυπώσεις και που χάρισε στην Άνιστον και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Ταινία.

Ο Ντάνιελ Μπαρνζ, αναφέρει σχετικά με την επιλογή της Άνιστον: «Ο ρόλος της Κλερ είναι ένας ονειρικός ρόλος για μια ηθοποιό. Ήμασταν μεγάλοι θαυμαστές της δουλειάς της στο «The Good Girl» (2002) και ένιωθα ότι ήταν η κατάλληλη. Της έστειλα ένα παθιασμένο γράμμα στο οποίο εξηγούσα γιατί ο ρόλος ήταν τέλειος γι’ αυτήν. Το συζητήσαμε λίγο καιρό μετά, της εξήγησα το όραμά μου για την ταινία και τον χαρακτήρα. Όταν είπε το ναι, ανατρίχιασα. Η Τζεν πρόθυμα μπήκε στην διαδικασία αυτή της απογύμνωσης. Μπόρεσε να βρει την ιδιαίτερη ομορφιά της Κλερ, η οποία δεν μοιάζει στην ομορφιά της Τζένιφερ Άνιστον που όλοι γνωρίζουμε. Όταν κοιτάς στο πρόσωπο της Κλερ και βλέπεις αυτές τις ουλές – καθόλου μακιγιάζ και απλώς αυτά τα γαλάζια μάτια… δεν την έχω βρει ποτέ ομορφότερη.»

image

Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον, έγινε παγκόσμια γνωστή για τον ρόλο της στη δημοφιλή κωμική σειρά «Τα Φιλαράκια», ρόλος για τον οποίο κέρδισε ένα βραβείο Emmy, καθώς και μία Χρυσή Σφαίρα. Έκτοτε είναι μία από τις πιο επικερδείς πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ, με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές κωμωδίες και ρομαντικές κομεντί. Το «The Good Girl» του 2002 και το «Friends with Money» του 2006 έδειξαν μια ακόμη πλευρά του ταλέντου της, η οποία και επαληθεύτηκε στο «Cake», για το οποίο κέρδισε μία υποψηφιότητα τόσο για Χρυσή Σφαίρα (Golden Globes), όσο και για τα Βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών της Αμερικής (Screen Actors Guild Awards).

Το φιλμ του Ντάνιελ Μπαρνζ, «Cake» (2014), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Στη χώρα μας, η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, σε διανομή της Odeon.

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 102 λεπτά | Σκηνοθεσία: Daniel Barnz | Σενάριο: Patrick Tobin | Παίζουν: Jennifer Aniston, Adriana Barraza, Anna Kendrick, Sam Worthington