Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτης Τζέιν Κάμπιον, θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 67ου Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, η οργανωτική επιτροπή. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Gilles Jacob, δήλωσε σχετικά: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία άγνωστη νεαρή σκηνοθέτης από την Νέα Ζηλανδία ήταν χωρίς αμφιβολία αρκετά περήφανη που το Φεστιβάλ Καννών επρόκειτο να παρουσιάσει έστω και μία από τις τρεις ταινίες μικρού μήκους που μόλις είχε τελειώσει. Με το Φεστιβάλ τελικά να προβάλει και τις τρεις υπέροχες μικρού μήκους ταινίες της, η Jane Campion είχε φτάσει, και έφερε ένα εντελώς νέο στυλ μαζί της. Αυτό οδήγησε σε ταινίες όπως το “Sweetie”, το “The Piano” και πιο πρόσφατα, το “Bright Star”, μία θαυμάσια ταινία. Δύσκολα θα πρέπει να εκπλήσσει, ότι μέσα σε από τέτοια συναισθήματα για την Jane, την αποκαλώ “My Lady Jane”.»

image
 
Η 59χρονη Νεοζηλανδή δημιουργός, αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών, καθώς είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα. Ο λόγος για το «The Piano» του 1993 που κέρδισε το βραβείο εξ ημισείας με το «Farewell My Concubine» του Τσεν Κάιγκε. Ενώ στην περυσινή διοργάνωση η Κάμπιον, υπήρξε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Προγράμματος Μικρού Μήκους ταινιών.

image
 
Η σκηνοθέτρια ταινιών όπως οι «Sweetie», «Ένας Άγγελος στο Τραπέζι μου», «Ιερός Καπνός» και «Bright Star», είδε το 1993 την ταινία της «The Piano», να κερδίζει εκτός από τον Χρυσό Φοίνικα, απέσπασε το Όσκαρ σεναρίου, ενώ Όσκαρ δόθηκε και στις δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας, την υπέροχη Χόλι Χάντερ (Α’ Γυναικείος Ρόλος) και στη νεαρή τότε, Άνα Πάκουιν (Β’ Γυναικείος Ρόλος).


 
Η πιο πρόσφατη δημιουργία της Τζέιν Κάμπιον, αποτελεί η εξαιρετική μίνι τηλεοπτική σειρά “Top of the Lake” (2013), στην οποία υπογράφει τόσο τη σκηνοθεσία, όσο και το σενάριο:

 
Σχετικά με την επιλογή της ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών (διαδέχεται τον Στίβεν Σπίλμπεργκ), η Τζέιν Κάμπιον δήλωσε χαρακτηριστικά:
 
«Από τότε που για πρώτη φορά πήγα στις Κάννες με τις μικρού μήκους ταινίες μου το 1986, είχα την ευκαιρία να δω το φεστιβάλ από πολλές πλευρές και ο θαυμασμός μου τον βασιλιά των φεστιβάλ κινηματογράφου έχει γίνει μόνο μεγαλύτερος. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών καταφέρνουμε να συνδυάσουμε και να γιορτάσουμε την αίγλη του κλάδου, ​​τα αστέρια, τα parties, τις παραλίες, το εμπορικό του θέματος, ενώ διατηρείται η σοβαρότητα του φεστιβάλ για την τέχνη και παρουσιάζονται τα καλύτερα του νέου παγκόσμιου κινηματογράφου.»

image
 
Κατά την διάρκεια των 67 χρόνων λειτουργίας του κορυφαίου κινηματογραφικού Φεστιβάλ, στην καρέκλα του προέδρου της κριτικής επιτροπής έχουν καθίσει σημαντικές γυναίκες καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις ηθοποιούς: Ζαν Μορό (δύο φορές), Ιζαμπέλ Ατζανί (το 1997), Ιζαμπέλ Ιπέρ (το 2009), Μισέλ Μοργκάν, την ηθοποιό, σκηνοθέτη και μούσα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τη Νορβηγίδα Λιβ Ούλμαν (το 2001) αλλά βέβαια και τη συγγραφέα, Φρανσουάζ Σαγκάν.

image
 
Το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 14 Μαΐου, έως και την Κυριακή 25 Μαΐου.