Η Στεφανί ντι Τζιούστο στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τη ζωή της πρωτοπόρου Αμερικανίδας χορεύτριας, Λόι Φούλερ. Το φιλμ της Γαλλίδας δημιουργού, «Η Χορεύτρια» (The Dancer / La Danseuse – 2016), είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζιοβάνι Λίστα και αποτελεί ένα ενδιαφέρον βιογραφικό μουσικό δράμα. Στον ρόλο της πρωταγωνίστριας συναντάμε την ταλαντούχα τραγουδίστρια και ηθοποιό, Σοκό η οποία παρουσίασε το έργο στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Το φιλμ προβάλλεται την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στο «Σινεμά με Θέα».

Ads

«Όλα ξεκίνησαν με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας χορεύτριας κρυμμένης σ’ ένα στρόβιλο από πέπλα με λεζάντα «Λόι Φούλερ: είδωλο της Μπελ Επόκ». Ήμουν πολύ περίεργη για τη γυναίκα πίσω από όλα αυτά τα υφάσματα και η ιστορία της με συγκλόνισε. Αγαπώ το γεγονός ότι έγινε διάσημη κρύβοντας τον εαυτό της. Με τον διάσημο χορό της (Serpentine Dance) έφερε την επανάσταση στις τέχνες στα τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο κανείς δε τη θυμάται […] Επαναπροσδιόρισε το σώμα της επάνω στη σκηνή. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν λέξεις για να επικοινωνήσουν. Εκείνη βρήκε μια χειρονομία και πήρε τη μοίρα της στα χέρια της. Κατάφερε να μετατρέψει τις φοβίες της σε κίνηση, την ανησυχία της σε ενέργεια, μια άγρια έκρηξη γεμάτη ζωή. Ήθελα επίσης να συλλάβω το συναίσθημα της πάλης. Είναι μια περίεργη μίξη δύναμης, θέλησης κι ευαισθησίας.» – Στεφανί ντι Τζιούστο

image

Η Χορεύτρια / La Danseuse / The Dancer
Σκηνοθεσία: Στεφανί ντι Τζιούστο / Stéphanie Di Giusto
Σενάριο: Thomas Bidegain, Stéphanie Di Giusto
Πρωταγωνιστούν: Σοκό, Γκασπάρ Ουλιέλ, Μελανί Τιερί, Λίλι – Ρόουζ Ντεπ, Φρανσουά Ντεμιέν, Λουί Ντο ντε Λενκεσένγκ
Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο, Τσεχία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 108
Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 21:30, στο «Σινεμά με Θέα»

Ads

image

Τίποτα από το παρελθόν και την ιστορία της Λόι Φούλερ (Σοκό) δεν προμήνυε ότι θα γινόταν σύμβολο της Μπελ Επόκ, πόσο μάλλον χορεύτρια στην Όπερα του Παρισιού. Ακόμη και μπροστά στον φόβο του μόνιμου τραυματισμού ή της τύφλωσης, η φλογερή Λόι δε σταματούσε σε τίποτα, προκειμένου να τελειοποιήσει τον χορό της. Όμως η μοιραία συνάντηση της με την Ισαντόρα Ντάνκαν (Λίλι – Ρόουζ Ντεπ), μιας νεαρής κοπέλας, γεμάτη ταλέντο και φιλοδοξία, θα σημάνει την αρχή της πτώσης της.

image

«Η Σοκό ήταν από την αρχή η πρώτη μου επιλογή. Την γνωρίζω εδώ και επτά χρόνια και την είχα προσέξει σε πολλές ταινίες. Ήταν προφανές να την επιλέξω. Ποτέ δεν σκέφτηκα κάποια άλλη, επειδή δεν είναι μόνο μια ηθοποιός, δεν είναι μόνο μια καλλιτέχνης, τραγουδά, κάνει πολλά πράγματα και μου αρέσει ο τρόπος που δίνει το 100%. Επίσης, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από όλες τις ηθοποιούς που μπορείς να δεις στα περιοδικά και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Έχει κάτι το ξεχωριστό και αυτό έχει να κάνει με την δύναμη και την προσωπικότητά της.» – Στεφανί ντι Τζιούστο

image

Ένας θρύλος που άλλαξε τον σύγχρονο χορό, μια τολμηρή καλλιτέχνιδα μπροστά από την εποχή της. Η ζωή της πρωτοπόρου Αμερικανίδας χορεύτριας Λόι Φούλερ που μεσουράνησε στη Μπελ Επόκ χορεύοντας με πάθος στον δικό της μοναδικό ρυθμό και όραμα, ξετυλίγεται στο δράμα εποχής «Η Χορεύτρια».

Την Φούλερ υποδύεται η ταλαντούχα Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοκό (Soko), η οποία έδωσε το παρών στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας την ταινία της στους θεατές κατά την ελληνική πρεμιέρα του φιλμ. Από την Αμερικανική Δύση στη Νέα Υόρκη κι έπειτα στο Παρίσι, η Φούλερ αποθεώθηκε για την ιδιαίτερη τεχνική της, στην οποία χρησιμοποιούσε ειδικά φωτιστικά εφέ και μεταξωτά υφάσματα, μεταμορφώνοντας εντελώς το σώμα της.

image

«Μιλάει για τις χορεύτριες και για τους καλλιτέχνες, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η ταινία αναφέρεται και στην σκηνοθέτη ή θα μπορούσε να αναφέρεται γενικά σε κάθε άνθρωπο της τέχνης.» – Σοκό

Στη γοητεία της υποκλίθηκαν μεταξύ άλλων διάσημες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, όπως οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Τουλούζ Λοτρέκ και ο Ογκίστ Ροντέν. Ωστόσο, η συνάντησή της με την ομότεχνή της Ισιδώρα Ντάνκαν (την ενσαρκώνει η Λίλι Ρόουζ Ντεπ – κόρη του Τζόνι Ντεπ και της Βανέσα Παραντί ) – η οποία από προστατευόμενη έγινε αντίζηλός της – υπήρξε μοιραία:

image

«Είμαστε υπερήφανες για την σκηνοθέτη μας, επειδή γνωρίζουμε πόσο σκληρά δούλεψε για αυτό το έργο. Έκανε έρευνα και δούλευε πάνω σε αυτό πέντε ολόκληρα χρόνια πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.» – «Είμαστε υπερήφανες για την σκηνοθέτη μας, επειδή γνωρίζουμε πόσο σκληρά δούλεψε για αυτό το έργο. Έκανε έρευνα και δούλευε πάνω σε αυτό πέντε ολόκληρα χρόνια πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα».

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζιοβάνι Λίστα, το φιλμ αποτελεί ένα ενδιαφέρον γαλλικό βιογραφικό μουσικό δράμα. Η Στεφανί ντι Τζιούστο στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, κέρδισε τις εντυπώσεις τον Μάιο του 2016 στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου η ταινία της «Η Χορεύτρια», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, συμμετέχοντας στο Τμήμα: «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Ενώ τον Νοέμβριο του 2016 προβλήθηκε στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας η ταινία λήξης της διοργάνωσης.

image

«Παρά την επιμονή του φίλου της Τόμας Έντισον, η Λόι αρνούνταν πεισματικά να καταγραφεί σε φιλμ. «Αποκλείεται να με περιορίσετε σε ένα κουτί», θα έλεγε η ίδια. Τα βίντεο που κυκλοφορούν σήμερα στο Youtube είναι απλά μιμητές του χορού της. Η Τζόντι Σπέρλινγκ βοήθησε πολύ με τις χορογραφίες. Δεν ήταν πραγματικά ικανή να αναπαράγει ακριβώς τις παραστάσεις, αλλά συγκινήθηκε με το γεγονός ότι θα χρησιμοποιούσαμε τα ίδια βοηθήματα και τον ίδιο αριθμό τεχνικών. Με σεβασμό στην περίοδο, ο σκηνογράφος Κάρλος Κόντι κι εγώ γνωρίζαμε ότι θα χρησιμοποιούσαμε μοντέρνες εγκαταστάσεις κι αναζητήσαμε καλλιτέχνες με τους οποίους η Λόι θα συνεργαζόταν αναμφίβολα σήμερα αν ζούσε. Ένας από αυτούς είναι κι ο Αλεξάντρ ΛεΜπρουν, τεχνικός φώτων του οποίου η δουλειά στα σόου του Ιβ Σαιν Λορέν με ενθουσιάζουν. Από εκεί κι έπειτα χρησιμοποιήσαμε τις μεθόδους της Λόι, κάτι το οποίο φυσικά απαιτούσε πάρα πολλές πρόβες. Και εντατική προπόνηση για τη Σοκό.» – Στεφανί ντι Τζιούστο