Το 2013 ο Πάολο Σορεντίνο, σκηνοθετεί τον Τόνι Σερβίλο, στην «Τέλεια Ομορφιά». Πρόκειται για μία αριστουργηματική ταινία, βραβευμένη με Όσκαρ, που παράλληλα αποτελεί το μοναδικό ιταλικό έργο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του BBC με τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα. Παρουσιάζεται την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2.

Ads

Ο Τζεπ Γκαμπαρντέλα είναι ένας εμφανίσιμος άντρας με ακαταμάχητη γοητεία και παρ’ όλα τα πρώτα σημάδια των γηρατειών, απολαμβάνει στο μέγιστο την κοινωνική ζωή της πόλης. Είναι ο πρωταγωνιστής μας, ο οποίος παρευρίσκεται σε εκκεντρικά δείπνα και πάρτι, όπου το λαμπερό του πνεύμα και η ευχάριστη παρουσία του είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Είναι ένας επιτυχημένος δημοσιογράφος και αμετανόητος γόης. Κουρασμένος από τον τρόπο ζωής του, ο Γκαμπαρντέλα ονειρεύεται ενίοτε να ξαναπιάσει το γράψιμο. Στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις ενός νεανικού έρωτα, ταξιδεύουμε μαζί του στα εφηβικά του χρόνια. Θα τα καταφέρει όμως; Μπορεί να ξεπεράσει τη βαθειά αποστροφή του για τον εαυτό του και τους άλλους σε μια πόλη της οποίας η εκθαμβωτική ομορφιά σε παραλύει;

image

Ads

Εκεί όπου ολοκληρώνεται η «Γλυκιά Ζωή» του Φεντερίκο Φελίνι, ξεκινά η «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο. Μπορεί να ακούγετε υπερβολικός ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Σορεντίνο, με πρωταγωνιστή του και πάλι τον σπουδαίο Τόνι Σερβίλο, μας παρέδωσε ένα πραγματικό αριστούργημα.

Μέσα από τον φακό του Σορεντίνο, η Ρώμη μετατρέπεται στον κατάλληλο βιότοπο για να ευδοκιμήσουν οι κοσμικοί με τους περιθωριακούς, μια εξεζητημένη στριπτιζέζ με τον πιο κομψό εξηντάχρονο Ρωμαίο, το ιερό με το βέβηλο.

image

«Η ταινία μπορεί να ιδωθεί ως φόρος τιμής στον Φελίνι. Ο Paolo δεν έχει κρύψει ποτέ τη βαθιά αγάπη του για τον Fellini. Κι εγώ όπως όλοι οι ηθοποιοί της γενιάς μου δεν έχω κρύψει την αγάπη μου για τον Mastroianni, ούτε για τον Volonte. Είναι καταλυτικές αναφορές για εμάς. Νομίζω ότι αυτή η ταινία («Γλυκιά Ζωή») και το “8 1/2”, το αριστούργημα του Fellini,  συνδέονται με την ίδια λέξη:  ασωτία. Και οι δύο ταινίες αναπτύσσουν αυτό το θέμα με έναν καταπληκτικό τρόπο, το χαράμισμα της προσωπικότητας, του ταλέντου, των συναισθημάτων, της προσωπικής του ιστορίας, του κοινωνικού του ρόλου. Ο Gambardella δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το ταλέντο του. Το σπαταλά και το καταστρέφει. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι δύο ταινίες, που είναι εντελώς διαφορετικές, από δύο διαφορετικούς σεναριογράφους – έναν καταξιωμένο αριστοτέχνη και ένα νέο ταλέντο – μοιράζονται τον ίδιο ρυθμό που συνδέεται με το θέμα της ασωτίας.» – Τόνι Σερβίλο

image

Ο θεατής προσκαλείται σε μια φαντασμαγορική περιπλάνηση στις αμέτρητες ηδονές, τα ξέφρενα πάρτι και τις ολονύχτιες κραιπάλες της Ρώμης. Με ξεναγό έναν κοσμοπολίτη συγγραφέα που βαρέθηκε να πνίγει τις υπαρξιακές κρίσεις του σε ακριβά κοκτέιλ και αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τη ματαιότητα των πάντων.

Μία κοινωνία σε κρίση, ένας διαφορετικός κόσμος μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα, με μόνο άγχος την ανακάλυψη νέων ηδονών και καινούργιων ενδιαφερόντων. Όλα μπορούν να γίνουν στην αιώνια πόλη. Όμως όταν τα φώτα σβήσουν, όταν τα πάρτυ τελειώσουν, βρίσκεσαι μόνος σου ακόμα κι αν περιπλανιέσαι μέσα στο πλήθος…

«Εδώ και καιρό σκεφτόμουν μια ταινία που ψηλαφίζει τις αντιφάσεις, τις ομορφιές, τις σκηνές που έχω δει και τους ανθρώπους που έχω συναντήσει στη Ρώμη. Είναι μια εκπληκτική πόλη, κατευναστική και ταυτόχρονα γεμάτη από κρυφούς κινδύνους. Λέγοντας κινδύνους, εννοώ τις πνευματικές περιπέτειες που δεν οδηγούν πουθενά. Αρχικά, ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο χωρίς όρια, που το ανέβαλλα συνεχώς μέχρι που βρήκα το συνδετικό στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει ζωή σε αυτό το ρωμαϊκό σύμπαν. Και το στοιχείο αυτό ήταν ο χαρακτήρας του Jep Gambardella, το τελευταίο κομμάτι του παζλ, που έκανε την όλη ιδέα της ταινίας δυνατή και λιγότερο συγκεχυμένη. Θεώρησα ότι έχει έρθει η στιγμή να φέρω αυτό το αδιαμφισβήτητα φιλόδοξο φιλμ στη ζωή. Μετά από δυο υπέροχα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ταξίδεψα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική για να κάνω το “Εκεί που Χτυπάει η Καρδιά μου”, πραγματικά ένιωσα την ανάγκη να σταματήσω να μετακινούμαι. Ήθελα να διατηρήσω έναν νωχελικό τρόπο ζωής με μια δουλειά που θα μου επέτρεπε να πηγαίνω σπίτι κάθε απόγευμα. Στην πραγματικότητα, όμως, “Η Τέλεια Ομορφιά” ήταν ένα εξοντωτικό φιλμ, αν και ήταν μια παθιασμένη εμπειρία.» – Πάολο Σορεντίνο

image

Ο Τόνι Σερβίλο σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδύεται τον διάσημο συγγραφέα ενός μυθιστορήματος με αξιοπρόσεχτη χάρη και βάθος. Είναι ίσως ο μόνος εν ζωή Ιταλός ηθοποιός που θα μπορούσε να ξαπλώνει με τέτοια άνεση σε μια αιώρα που αγγίζει το Κολοσσιαίο, στα χνάρια του Μαστρογιάνι και με φόντο το Φελλινικό Σινεμά. Όπως λέει χαρακτηριστικά σε μια εξομολογητική στιγμή της ταινίας: « Ήθελα να γίνω βασιλιάς της μεγάλης ζωής. Δεν ήθελα να πηγαίνω απλώς σε γλέντια. Ήθελα να έχω τη δύναμη να τα καταστρέφω».

Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι η «Τέλεια Ομορφιά», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο του 2013, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ενώ η ταινία συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα της διοργάνωσης, δεν κατάφερε να αποσπάσει κανένα βραβείο. Η εξέλιξη της όμως υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς κατάφερε να κερδίσει τόσο την Χρυσή Σφαίρα, όσο και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Πάολο Σορεντίνο

Γεννημένος στις 31 Μαΐου του 1970, στη Νάπολη της Ιταλίας, ο Πάολο Σορεντίνο μας έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια, μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου: από το «Il Divo» του 2008, μέχρι το «Loro» του 2018.

Διαβάστε Επίσης:

image

Τόνι Σερβίλο

Γεννημένος στις 9 Αυγούστου του 1959, ο Τόνι Σερβίλο φέρει δικαίως τον τίτλο του κορυφαίου Ιταλού ηθοποιού της εποχή μας, παίρνοντας με επιτυχία την σκυτάλη από τον σπουδαίο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες σκηνοθετών, όπως ο Ματέο Γκαρόνε και ο Μάρκο Μπελόκιο, ενώ θεωρείται το κινηματογραφικό alter ego του Πάολο Σορεντίνο, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ήδη, πέντε φορές.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Τέλεια Ομορφιά / La grande bellezza / The Great Beauty
Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο
Σενάριο: Πάολο Σορεντίνο, Ουμπέρτο Κονταρέλο
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Κάρλο Βερντόνε, Σαμπρίνα Φερίλι, Κάρλο Μπουκιρόσο, Πάμελα Βιλορέζι, Γαλατέα Ράντζι, Φράνκο Γκρατσιόζι, Ιάια Φόρτε
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λούκα Μπιγκάτσι
Μοντάζ: Κριστιάνο Τραβαλιόλι
Μουσική: Λέλε Μαρτσιτέλι
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία
Διάρκεια: 135 λεπτά