Η 21η Σεπτεμβρίου, έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ και με αφορμή το γεγονός αυτό, στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr ξαναβλέπουμε την γλυκιά και συγκινητική ταινία των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ: «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει». Στο φιλμ πρωταγωνιστεί η υπέροχη Τζούλιαν Μουρ – η οποία υποδύεται μία καταξιωμένη ακαδημαϊκό γλωσσολογίας που προσβάλλεται αναπάντεχα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ – σε μία ερμηνεία που της χάρισε το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου.

Ads
Το συγγραφικό και σκηνοθετικό δίδυμο των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ (Quinceañera  – 2006), επιστρέφει δυναμικά και μας παρουσιάζει την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Βασιζόμενο στο δημοφιλές μυθιστόρημα της Lisa Genova, το φιλμ πραγματεύεται με διεισδυτικό τρόπο την συγκλονιστική πορεία μιας δραστήριας, ευφυούς και νέας γυναίκας, η οποία προσβάλλεται αναπάντεχα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το γεγονός αυτό αλλάζει για πάντα τη ζωή της.

image

 
image
Στην ταινία ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή προσπάθεια της ηρωίδας, να αντιμετωπίσει το αναπάντεχο γεγονός. Παράλληλα βιώνουμε βήμα βήμα και τις συνέπειες που επιφέρει η συγκεκριμένη νόσος τόσο στη ζωή και την προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας, όσο και στην οικογένειά της. Το φιλμ διατρέχεται από την καθηλωτική ερμηνεία της Τζούλιαν Μουρ, μία ερμηνεία που της χάρισε και το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου.

image
Η Dr. Alice Howland (Τζούλιαν Μουρ – Julianne Moore) είναι μία καταξιωμένη ακαδημαϊκός γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μία ευτυχισμένη σύζυγος, καθώς και μητέρα τριών – ενήλικων πλέον – παιδιών. Όταν η μνήμη της αρχίζει να την προδίδει, αρχικά δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν χάνεται στην ίδια της τη γειτονιά, ενώ όλο και συχνότερα ξεχνάει ονόματα και καταστάσεις. Ο προσωπικός της αγώνας με αντίπαλο τη μη αναστρέψιμη νόσο του Αλτσχάιμερ μόλις έχει ξεκινήσει…

Ads

image

image
Την ταινία σκηνοθετεί το διακεκριμένο δίδυμο των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ, που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει αξιόλογα δείγματα γραφής όπως το φιλμ “Quinceañera” που απέσπασε το 2006 το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς. Στο φιλμ «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει», καταφέρνουν και προσεγγίζουν ένα συγκινητικό θέμα, χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με αρτιότητα και ευαισθησία.

«Ο Richard – Glatzer, συν-σκηνοθέτης και σύντροφος του Westmoreland – κι εγώ δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα τον Δεκέμβριο του 2011 από δύο παραγωγούς, τους Lex Lutzus και James Brown, που μας  ζητούσαν να ρίξουμε μία ματιά σ’ ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που θα μπορούσε να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Ήταν μία από αυτές τις ευκαιρίες που έρχονται από το πουθενά και που οι σκηνοθέτες τις επιθυμούν διακαώς – όταν όμως διαβάσαμε το θέμα του βιβλίου επικράτησε σιωπή. Μία πανέξυπνη, γοητευτική γυναίκα που είναι στο ζενίθ της ζωής της και ανακαλύπτει ότι έχει Αλτσχάιμερ είναι ένα θέμα που μας είναι πάρα πολύ οικείο.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γουός Γουεστμόρλαντ (Wash Westmoreland) και συνεχίζει:

«Νωρίτερα μέσα στην ίδια χρονιά, ο Richard επισκέφτηκε έναν νευρολόγο στο Λος Άντζελες εξαιτίας ενός ξαφνικού ελαφριού ψευδίσματος στην ομιλία του. Ο γιατρός διέγνωσε ότι πάσχει από Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση – ALS ή Νόσος Λου Γκέρινγκ, η ασθένεια από την οποία υποφέρει ο Stephen Hawking. Τους επόμενους μήνες προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του γεγονότος, τόσο ιατρικά όσο και συναισθηματικά. Όταν διάβασα τα πρώτα κεφάλαια στο βιβλίο εντόπισα κάποιες παράξενες ομοιότητες με τη δική μας εμπειρία: αρχικά, ο νευρολόγος  που επισκέπτεται η Alice κάνει τις ίδιες ερωτήσεις που ακούσαμε με τον Richard όταν υπήρχε ακόμα η υποψία του εγκεφαλικού. Η αίσθηση φόβου που εξαπλωνόταν καθώς πλησίαζε η ώρα της διάγνωσης, η αίσθηση ότι η ζωή διακόπτεται πάνω στο καλύτερο, όλα αυτά ήταν πολύ οικεία θέματα. Θέλαμε πραγματικά να αναλάβουμε αυτή την ταινία σε εκείνη τη φάση; Η νόσος Αλτσχάιμερ και η ALS είναι φυσικά πολύ διαφορετικές ασθένειες. Αργότερα, όταν συναντήσαμε την Elizabeth Gelfand Stearns, συνεργάτιδα της παραγωγού Maria Shriver, μας το είπε με απλά λόγια: «Η μία νόσος είναι το ακριβώς αντίθετο της άλλης. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει πρώτα τις νοητικές ικανότητες, ενώ στην ALS οι νοητικές ικανότητες είναι αλώβητες καθώς το σώμα…» – εκεί σταμάτησε γιατί δεν ήθελε να μας φέρει σε αμηχανία. Οι δύο ασθένειες βέβαια έχουν ομοιότητες: είναι και οι δύο θανατηφόρες, ανίατες και απομονώνουν τον ασθενή από τον υπόλοιπο κόσμο. Και το κυριότερο: και οι δύο ασθένειες ροκανίζουν την αίσθηση ταυτότητας.»

image

image
Ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ (Richard Glatzer), ο οποίος πάσχει από ALS, μιλά πλέον μόνο μέσω μιας εφαρμογής σε tablet. Η σχέση της ηρωίδας με τις νέες τεχνολογίες έχει βασιστεί στην προσωπική εμπειρία του Glatzer που αναφέρει σχετικά: «Δεν ήθελα να κάνω κάτι συνηθισμένο, όπου δίνεις μία εξεζητημένη ερμηνεία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η προσωπικότητα εξαλείφεται με το Αλτσχάιμερ. Εγώ ανακάλυψα ότι αναδύεται.»

Η ταινία «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει» (Still Alice) των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, Γουός Γουεστμόρλαντ, είναι μία δραματική όσο και συγκινητική ιστορία που παρακολουθεί με ευαισθησία το δράμα της ηρωίδας, η οποία πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

image
Η άνοια με κύρια μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί τεράστια πρόκληση για την κοινωνία, σήμερα αλλά πολύ περισσότερο για το μέλλον. Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, υπάρχουν στις μέρες μας 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65.7 εκ. μέχρι το 2030 και σε 115.4 εκ. μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα  200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τους 600.000.

image

image
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελματίες της υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στόχος της Εταιρείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, η κινητοποίηση της Πολιτείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και η ίδρυση δομών για την περίθαλψή τους. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

image
Με οδηγό το καλό σενάριο και βασισμένο στο βιβλίο της Lisa Genova – Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Λιβάνη – η ταινία διακατέχεται από την υπέροχη ερμηνεία της Τζούλιαν Μουρ. Η ηθοποιός – εμφανίζεται σε όλες (με εξαίρεση μία) τις σκηνές της ταινίας. Αποφεύγοντας τον εύκολο δρόμο των υπερβολών και των εντυπώσεων, η Μουρ μας παρουσιάζει μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση του προβλήματος που ανατρέπει συθέμελα τη ζωή και τις σχέσεις τόσο με τα πρόσωπα που νοιάζεται και αγάπα, όσο ακόμα και με τον ίδιο της τον εαυτό…

image
Η Μουρ, έχει υπάρξει στο παρελθόν τέσσερις φορές υποψήφια για΄Οσκαρ, και συγκεκριμένα στα φιλμ: “Boogie Nights”, “The End Of The Affair”, “Far From Heaven” και “The Hours”. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών του 2014 για τον ρόλο της στη νέα ταινία του Κρόνενμπεργκ: «Maps to the Stars». Για την υπέροχη ερμηνεία της στην ταινία «Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει», η Τζούλιαν Μουρ απέσπασε φέτος τόσο τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα, όσο και το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

image

image
Στο πλευρό της Μουρ ξεχωρίζουν επίσης ο Άλεκ Μπόλντγουιν (Alec Baldwin) – τον οποίο πρότεινε η ίδια για τον ρόλο του συζύγου, καθώς εκείνος της είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για έναν δραματικό ρόλο – η Κέιτ Μπόσγουορθ (Kate Bosworth), καθώς και η ανανεωμένη Κρίστεν Στιούαρτ (Kristen Stewart) σ’ έναν ρόλο που της δίνει την ευκαιρία να ξετυλίξει τις υποκριτικές της ικανότητες και η οποία φέτος έγραψε κινηματογραφική ιστορία, όντας η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που κερδίζει το γαλλικό βραβείο Cesar, για τον ρόλο της στην ταινία: “Clouds of Sils Maria”.

image
Σ’ ένα τραγικό χτύπημα της μοίρας, ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ – ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες του «Still Alice» – έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 10 Μαρτίου. Ο Γκλέιτζερ έπασχε από την νευροεκφυλιστική νόσο Charcot. Ο Γουός Γουεστμόρλαντ – σύζυγός του και επίσης σκηνοθέτης της ταινίας – αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το να τον βλέπω να μάχεται με την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση επί τέσσερα χρόνια με τόσο θάρρος με ενέπνευσε, όπως και όλους όσοι τον γνώρισαν. Έβαλε όλη του την καρδιά και την ψυχή στο “Still Alice” και το γεγονός ότι αυτή η ταινία άγγιξε τόσους ανθρώπους ήταν μία διαρκής πηγή χαράς γι’ αυτόν.»

Διαβάστε επίσης:

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 101 λεπτά | Σκηνοθεσία: Richard Glatzer, Wash Westmoreland | Σενάριο: Lisa Genova (novel), Richard Glatzer, Wash Westmoreland | Παίζουν: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart