Το 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 9 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στη Γερμανική πρωτεύουσα με πρόεδρος της κριτικής επιτροπής τον Ολλανδό σκηνοθέτη, Πολ Βερχόφεν (Εκείνη / Elle – 2016). Ταινία έναρξης της διοργάνωσης, θα είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου, Ετιέν Κομάρ: «Django» (2017).

Ads

Django
Σκηνοθεσία: Ετιέν Κομάρ / Etienne Comar
Σενάριο: Etienne Comar, Alexis Salatko (novel)
Πρωταγωνιστούν: Ρεντά Κατέμπ, Σεσίλ ντε Φρανς
Χώρα: Γαλλία
Έτος: 2017

image

Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1943. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο τσιγγάνος Τζάνγκο Ράινχαρτ (Ρεντά Κατέμπ), μία μοναδική προσωπικότητα της εποχής και βιρτουόζος της κιθάρας, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Κάθε βράδυ το Παρίσι χορεύει με τη σουίνγκ μουσική του στα Φολί Μπερζέρ, ενώ την ίδια στιγμή οι τσιγγάνοι της Ευρώπης καταδιώκονται και εξολοθρεύονται από τους Ναζί.

Ads

Όταν το Γερμανικό καθεστώς του ζητάει να πάει στο Βερολίνο για συναυλίες, διαισθάνεται τον κίνδυνο και αποφασίζει να δραπετεύσει στην Ελβετία με τη βοήθεια της Γαλλίδας φίλης του Λουίζ ντε Κλερκ (Σεσίλ ντε Φρανς). Ο Τζάνγκο, ταξιδεύει στη λίμνη της Γενεύης με την έγκυο σύζυγό του και τη μητέρα του.

image

Αλλά η απόδραση τους είναι πιο πολύπλοκη απ’ ότι περίμενε. Οι τρεις τους βρίσκονται στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της καθοριστικής περιόδου ο Τζάνγκο Ράινχαρτ παρέμεινε ένας ξεχωριστός μουσικός και συνθέτης που αντιστάθηκε με την τέχνη και το χιούμορ του, αναζητώντας συνεχώς δρόμους προς τη μουσική τελειότητα.

Η ταινία «Django» (2017), συμμετέχει παράλληλα και στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου. Πρόκειται για μια γαλλική παραγωγή που περιστρέφεται γύρω από τον Τζάνγκο Ράινχαρτ, τον σπουδαίο κιθαρίστα και συνθέτη, με φόντο τη διαφυγή του από το Παρίσι το 1943 για να γλυτώσει από τους Ναζί. Το φιλμ, συνδυάζει την προσωπική ιστορία με μια συνταρακτική περίοδο για την Ευρώπη.

image

«Ο Τζάνγκο Ράιχαρτ ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής τζαζ και πατέρας του Gypsy Swing. Η ταινία παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό κεφάλαιο της ταραχώδους ζωής του και αποτελεί μια διαχρονική ιστορία επιβίωσης. Οι συνεχείς κίνδυνοι, η αναγκαστική φυγή αλλά και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον της οικογένειας του δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν να παίζει μουσική.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ.

image

Το «Django», αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ετιέν Κομάρ, σεναριογράφου μεταξύ άλλων του φιλμ «Ενώπιον Θεού και Ανθρώπων» του Ξαβιέ Μποβουά και παραγωγού ταινιών όπως το «Τιμπουκτού» και «Ο Βασιλιάς μου». Πρωταγωνιστεί ο αξιόλογος ηθοποιός Ρεντά Κατέμπ («Σε Επιφυλακή», «Μακριά από τους Ανθρώπους») και η Σεσίλ ντε Φρανς, την οποία είχαμε απολαύσει και στην ταινία των αδερφών Νταρντέν, «Το Παιδί με το Ποδήλατο».

image

Διαβάστε επίσης:

Έξι ταινίες που κέρδισαν την Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε      
 

Η ταινία «Django» του Ετιέν Κομάρ, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, το φθινόπωρο του 2017, σε διανομή της εταιρείας One from the Heart.