Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, σήκωσε αυλαία τον Μάιο, έχοντας ως ταινία έναρξης του, τη νέα δημιουργία της Εμανουέλ Μπερκό, με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ. Το φιλμ «Με το Κεφάλι Ψηλά» (La Tête Ηaute – 2015), παρουσιάζεται στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στον Κινηματογράφο Δαναός.

Ads

Στην ταινία «Με το Κεφάλι ψηλά», η Εμανουέλ Μπερκό παρουσιάζει ένα δυνατό κοινωνικό δράμα, που πραγματεύεται την εφηβεία, αλλά και το δικαστικό σύστημα, με επίκαιρες αναφορές:

«Προφανώς και το φιλμ δεν συνδέεται με τα γεγονότα που συνέβησαν στις αρχές της χρονιάς, καθώς είχαμε ήδη τελειώσει τα γυρίσματα. Ωστόσο, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι η ταινία έχει σχέση με αυτό που συνέβη πριν από λίγους μήνες. Οι νεαροί που έκαναν αυτές τις επιθέσεις είχαν πολύ δύσκολη παιδική ηλικία. Έχουν παρόμοια διαδρομή με των παιδιών που έβλεπα στα δικαστικά γραφεία, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που παρακολούθησα.» – Εμανουέλ Μπερκό

image

Ads

Στο φιλμ «Με το Κεφάλι Ψηλά», παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Μαλονί, ενός παιδιού από τα 6 έως τα 18 του χρόνια και τα μπλεξίματα που αντιμετωπίζει με τη δικαιοσύνη. Στον ρόλο της δικαστίνας, η Κατρίν Ντενέβ, ενώ ο Ροντ Παραντό ερμηνεύει τον νεαρό.

image

«Το γεγονός ότι διάλεξαν αυτή την ταινία για να ανοίξει το φεστιβάλ είναι μια απάντηση εκ μέρους της διοργάνωσης για αυτόν τον χρόνο, που ήταν αρκετά δύσκολος για την Ευρώπη και ειδικά για τη Γαλλία. Είναι μια χρήσιμη ταινία. Περιγράφει μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον που ένα μεγάλο φεστιβάλ, ένα διεθνές φεστιβάλ σαν τις Κάννες, ανοίγει με ένα τέτοιο φιλμ, που είναι περισσότερο σινεφίλ και δεν αφορά ένα ευρύτερο κοινό.» – Κατρίν Ντενέβ

image

Η ταινία της Εμανουέλ Μπερκό «Με το Κεφάλι Ψηλά» (La Tête Ηaute – 2015), πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και θα προβληθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 19:45, στον Κινηματογράφο Δαναός 1.

Το «La Tête Ηaute», της ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτριας Εμανουέλ Μπερκό (Emmanuelle Bercot), αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της δημιουργού. Είχαν προηγηθεί το 2001, το ρομαντικό δράμα “Clément” – με το οποίο η Μπερκό απέσπασε το Βραβείο “Award of the Youth” στις Κάννες – το 2005 παρουσίασε την ταινία της “Backstage“, με πρωταγωνίστρια τη μούσα του Ρομάν Πολάνσκι, Εμανουέλ Σενιέ (Emmanuelle Seigner).

image

Ενώ το 2013 προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου (φωτογραφία), η ταινία της “On My Way” (Elle s’en va), με πρωταγωνίστρια και πάλι την Κατρίν Ντενέβ.

Η επιτυχημένη συνεργασία της Εμανουέλ Μπερκό, με την κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιό συνεχίζεται και φέτος στο φιλμ «La Tête Ηaute», όπου μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Rod Paradot, Sara Forestier, Benoît Magimel, Ludovic Berthillot κ.α.

image

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, που γυναίκα σκηνοθέτης άνοιξε την αυλαία της διοργάνωσης. Είχε προηγηθεί το 1987 το φιλμ της Νταϊάν Κιουρί: «Un Ηomme Αmoureux» (A Man in Love).

image

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείται στους Κινηματογράφους: Δαναός 1 και 2 | Odeon Opera 1 και 2 | Ιντεάλ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Τεχνόπολη Δ.Α. – INNOVATHENS.

image

To Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Η νέα ταινία της Εμανουέλ Μπερκό, «Με το Κεφάλι Ψηλά» (La Tête Ηaute – 2015), θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή των εταιρειών Rosebud.21 και Feelgood Entertainment.