Το 1939, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, το φημισμένο μυθιστόρημα της Δάφνης ντυ Μωριέ. Πρόκειται για την τελευταία βρετανική ταινία του σκηνοθετεί πριν ταξιδέψει στο Χόλιγουντ. Πρωταγωνιστούν: Τσαρλς Λότον, Μωρήν Ο’ Χάρα, Ρόμπερτ Νιούτον. Διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και είναι μία καλή ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε.

Ads

Σε μία απόκρημνη και βραχώδη ακτή της Κορνουάλλης γύρω στα 1800, μία συμμορία κακοποιών ληστεύει πλοία που ναυαγούν και δολοφονεί όσους ναυαγούς επιβιώνουν, ώστε να μη μπορούν να τους καταδώσουν. Μόνο που τα ναυάγια είναι προσχεδιασμένα από τον μυστηριώδη αρχηγό της σπείρας. Ένας μυστικός αστυνομικός που αναλαμβάνει να τον ανακαλύψει συλλαμβάνεται από τους κακοποιούς και διασώζεται χάρη στην συμπόνια μίας όμορφης κοπέλας, η οποία τον ερωτεύεται.

Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock (13 Αυγούστου του 1899 – 29 Απριλίου του 1980)

image

Ads

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1980 στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε να δουλεύει σε κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου το 1920 σχεδιάζοντας τους τίτλους αρχής για τις ταινίες του στούντιο. Μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

image

Αυτό έγινε όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας “«Always Tell Your Wife» αρρώστησε ξαφνικά και ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει, ώστε να ολοκληρωθεί η ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και του ανάθεσαν να γυρίσει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία, που ήταν ο «Αριθμός 13» το 1922, η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες.

image

Ο Χίτσκοκ προσλήφθηκε στη συνέχεια από την εταιρεία Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος, αλλά και σχεδιαστής τίτλων. Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το «The Pleasure Garden» και αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτης. Αυτή είναι η λεγόμενη «Αγγλική Περίοδος» του δημιουργού, η οποία ολοκληρώνεται μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία το ’30, με ταινίες όπως τα «39 Σκαλοπάτια» (The 39 Steps  – 1935), «Ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά» (The Man Who Knew Too Much  – 1934) και «Σαμποτάζ» (Sabotage – 1936). Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ξεκινάει η «Αμερικάνικη Περίοδος», με τις πολλές και γνωστές επιτυχίες του.

image

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Ταβέρνα της Τζαμάικα / Jamaica Inn
Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Σίντνεϊ Γκίλιατ, Τζόαν Χάρισον
Πρωταγωνιστούν: Τσαρλς Λότον, Μορίν Ο’ Χάρα, Ρόμπερτ Νιούτον
Φωτογραφία: Μπέρναρντ Νόουλς, Χάρι Στράντλινγκ
Μοντάζ: Ρόμπερτ Χέιμερ
Μουσική: Ερικ Φένμπι
Έτος Παραγωγής: 1939
Χώρα Παραγωγής: 98 λεπτά
Διάρκεια: 98 λεπτά

Εκτός από το YouTube, η ταινία «Η Ταβέρνα της Τζαμάικα / Jamaica Inn» (1939) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, βρίσκεται διαθέσιμη και στον ιστότοπο Internet Archive, το οποίο αποτελεί μία αμερικανική ψηφιακή βιβλιοθήκη που έχει ως αποστολή την καθολική πρόσβαση σε όλες τις γνώσεις.