Ο συγκινητικός «Εγωιστής Γίγαντας», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλίο Μπάρναρντ, είναι μία συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης δύο ανήλικων παιδιών που πουλώντας παλιοσίδερα προσπαθούν να επιζήσουν. Η ταινία αποτελεί μία ελεύθερη διασκευή του Όσκαρ Γουάιλντ και προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στο Αφιέρωμα «Μολυβένια Χρόνια – Εικόνες της Παιδικής Ηλικίας» – δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ο Εγωιστής Γίγαντας / The Selfish Giant
Σκηνοθεσία: Κλίο Μπάρναρντ
Πρωταγωνιστούν: Κόνερ Τσάπμαν, Σων Τόμας, Ραλφ Ίνεσον
Διέυθυνση φωτογραφίας: Μάικ Έλευ
Μοντάζ: Νικ Φέντον
Μουσική: Χάρι Έσκοτ
Σκηνικά: Έλεν Σκοτ
Κοστούμια: Μάθιου Πράις
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 91 λεπτά
Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας)
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με την καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμητρα Μακρυνιώτη

image

Ο «Εγωιστής Γίγαντας» είναι μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες τον δεκατριάχρονο Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι. Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν τον Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να κερδίσουν λίγα χρήματα, αλλά και για να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο κι ένα κάρο.

Ads

image

Ο Σουίφτι έχει φυσικό ταλέντο με τα άλογα, ενώ ο Άρμπορ προσπαθεί να μιμηθεί τον Κίτεν – με σκοπό να τον εντυπωσιάσει και να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.

image

Εξαιρετική η ταινία της Κλίο Μπάρναρντ, που αν και στην αρχή διακατέχεται από έντονο βρετανικό χιούμορ, γρήγορα μεταμορφώνεται σε ένα δυνατό δράμα επιβίωσης. Πολύ καλοί στους ρόλους τους οι δύο πιτσιρικάδες Conner Chapman (Άρμπορ) και Shaun Thomas (Σουίφτι), με τον πρώτο να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και την ψυχή της ταινίας.

image

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Βρετανίδας σκηνοθέτριας Κλίο Μπάρναρντ (Dark River – 2017), είναι μια ελεύθερη διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Όσκαρ Γουάιλντ και διαδραματίζεται σε ένα φτωχό αγγλικό προάστιο του Μπράντφορντ.

Το φιλμ «Ο Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ, προβάλλεται την Παρασκευή 23 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Αφιέρωμα «Μολυβένια Χρόνια – Εικόνες της Παιδικής Ηλικίας», στην Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Βύρωνα, όπου τις ταινίες επιλέγει και παρουσιάζει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.