Το 2009, κυκλοφορεί στις Αίθουσες η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα. Ένα γενναίο και τολμηρό ερωτικό δράμα, με την εξαιρετική Μίνα Ορφανού. Με αφορμή την τηλεοπτική της προβολή από την ΕΡΤ2, την  Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 22:00, θυμόμαστε μία από τις καλύτερες ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. 

Ads

O Γιώργος (Γιάννης Κοκκιασμένος) είναι 48 ετών και αποφυλακίζεται, μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε. Το βράδυ της αποφυλάκισής του, διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια.

Εκεί γνωρίζει την Στρέλλα (Μίνα Ορφανού), μία όμορφη νεαρή τρανσέξουαλ πόρνη. Κάνουν έρωτα και δεν αργούν να ερωτευθούν. Οι λογαριασμοί με το παρελθόν όμως είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα, θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο.

image

Ads

Η εξαιρετική ταινία του Πάνου Κούτρα, είναι ένα γενναίο και τολμηρό ερωτικό δράμα. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, τον Φεβρουάριο του 2009. Υπήρξε υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ η Μίνα Ορφανού τιμήθηκε για την υπέροχη ερμηνεία της με το Βραβείο Ά Γυναικείου Ρόλου το 2010, από την νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

image

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε το έργο στην μεγάλη οθόνη τον Νοέμβριο του 2014 στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, καθώς ψηφίστηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες ελληνικές ταινίες με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό χρόνων του Ελληνικού Κινηματογράφου. Την χαρακτηριστική μουσική, υπογράφει ο Μιχάλης Δέλτα.

image

O Πάνος Χ. Κούτρας, εννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Το 1995 ίδρυσε στην Αθήνα την εταιρεία παραγωγής 100% Synthetic Films. Έχει γράψει το σενάριο, έχει σκηνοθετήσει και έχει κάνει την παραγωγή σε τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες:

  • H Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά (1999)
  • Aληθινή Ζωή (2004)
  • Στρέλλα (2009)
  • Xenia (2014)

image

«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι κάτι που με συνθλίβει. Δε με λυπεί απλά, αλλά με συνθλίβει και νομίζω ότι έτσι θα έπρεπε να αισθάνεται κάθε πολιτισμένος άνθρωπος, διότι βασίζεται στην άγνοια, στη βία, στον πόνο και σε οτιδήποτε είναι αρνητικό. Και όλο αυτό θα έπρεπε να το έχουν σκεφτεί πολύ νωρίτερα πριν φτάσουμε εδώ. Η ακροδεξιά πάντα εκφράζεται με τον φασισμό και ο φασισμός πάντα εκφράζεται με τη βία. Είναι συνταρακτικό και παράλληλα συγκλονιστικό το πως σε αυτή τη χώρα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, μία ήπειρο που έχει αιματοκυλιστεί πολλές φορές, να συμβαίνουν αυτά… Είμαι κάθετα αντίθετος και το θεωρώ πολύ θλιβερό.» – Πάνος Κούτρας

Διαβάστε Επίσης:

image

Στρέλλα / A Woman’s Way
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας
Σενάριο: Πάνος Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Πρωταγωνιστούν: Μίνα Ορφανού, Γιάννης Κοκκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, Μπέτυ Βακαλίδου, Άκης Ιωάννου, Αργύρης Καβίδας, Κώστας Σιραδάκης, Γιώργος Μάζης
Μουσική: Μιχάλης Δέλτα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ολυμπία Μυτιληναίου
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 111 λεπτά