«Απόηχοι του Παρελθόντος» ή «Echoes of the Past». Αυτός είναι ο τίτλος του ιστορικού δράματος που γυρίζεται σε ταινία στο Χόλιγουντ και περιγράφει την ιστορία της ανίερης σφαγής των 500 Καλαβρυτινών από τα στρατεύματα των Ναζί στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Ads

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Νικόλας Δημητρόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα από την επιτυχημένη σειρά «Υπέροχα πλάσματα», αλλά και από τη συνεργασία του στην κινηματογραφική ταινία «Alter Ego».

Η ταινία βασίζεται στις εμπειρίες του συγγραφέα Νικόλαου Ανδρέου ο οποίος πέθανε πρόσφατα από καρκίνο. Ο Ανδρέου υπήρξε παιδί της Ούρσουλα Κράους, μιας δικηγόρου που είχε εκπροσωπήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απέναντι στις πολεμικές αποζημιώσεις που αξίωνε η Ελλάδα για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

image

Ads

Το έργο αποτελεί μια παραγωγή της εταιρείας «ΤerraMagma» χρηματοδοτείται από την οικογένεια του Τομ και της Σίας Σουλελέ, ομογενών από τα Καλάβρυτα, ενώ μέρος των εσόδων της θα δοθούν στη μαρτυρική περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο καστ των ηθοποιών αναμένεται να λάβουν μέρος ηθοποιοί τόσο από το Χόλιγουντ όσο και από την Ελλάδα. Μέρος των γυρισμάτων θα πραγματοποιηθεί στα Καλάβρυτα αλλά και στη Γερμανία, με την ταινία να αναμένεται στις αίθουσες το 2016.

Το φιλμ «Echoes of the Past» είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, για το πώς τα γεγονότα διαμορφώνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Όπως έλεγε και ο Ανδρέου, «η μοναχική ιστορία του καθενός από εμάς είναι γραμμένη από το χρόνο πάνω στις καταιγιστικές μνήμες αδύναμων ανθρώπων και αντηχεί στην αιωνιότητα πολύ καιρό αφότου έχουμε όλοι φύγει».

Ο ίδιος επισημαίνει – μεταξύ άλλων – στις διηγήσεις του: «Ο όρκος που πήρα εκείνη τη μοιραία ημέρα θα παραμείνει ανεκπλήρωτος, καταραμένος, τίποτε περισσότερα από μια αθετημένη υπόσχεση. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943, μια ημέρα που θα θυμάμαι για πάντα, μια ημέρα που τόσο η ανθρωπότητα όσο και ο Θεός ο ίδιος έμειναν απολύτως ακίνητοι…».