Για έβδομη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, καθώς με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κλασσικές και αγαπημένες ταινίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Το 7ο Athens Open Air Film Festival φιλοδοξεί και φέτος το καλοκαίρι να μας κρατήσει όμορφη παρέα έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα Θερινά Σινεμά. Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, προβάλλεται η cult, μαύρη κωμωδία του Ρομάν Πολάνσκι, «Η Νύχτα των Βρυκολάκων» (The Fearless Vampire Killers – 1967), με πρωταγωνίστρια την αδικοχαμένη Σάρον Τέιτ και τον ίδιο τον Πολωνό σκηνοθέτη. Διαβάστε επίσης: Τσάρλς Μάνσον: Η νέα ταινία του Ταραντίνο θα αφορά τον δολοφόνο της Σάρον Τέιτ

Ads

7ο Athens Open Air Film Festival

image

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ads

Το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, επιστρέφει για 7η χρονιά, με περισσότερες από 20 προβολές. Η αρχή έγινε την Τρίτη 13 Ιουνίου, με το φιλμ «Η Παρέα των Λύκων» του Νιλ Τζόρνταν. Ενώ την Τετάρτη 12 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει η cult, μαύρη κωμωδία του Ρομάν Πολάνσκι, «Η Νύχτα των Βρυκολάκων» (The Fearless Vampire Killers – 1967). Στο Σινέ Ριβιέρα στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Γοτθικό Τρόμο.

Διαβάστε επίσης:
Το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει με αφιέρωμα στον γοτθικό τρόμο

Η Νύχτα των Βρυκολάκων / The Fearless Vampire Killers
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι / Roman Polanski
Σενάριο: Gérard Brach, Ρομάν Πολάνσκι
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Μακ Γκόουραν, Σάρον Τέιτ, Ρομάν Πολάνσκι, Άλφι Μπας
Έτος Παραγωγής: 1967
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 91 λεπτά
Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:30, στο Σινέ Ριβιέρα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

image

Αντλώντας στοιχεία από τη βρετανική γοτθική παράδοση και από τις εντυπωσιακά μπαρόκ παραγωγές του θρυλικού στούντιο της HammerΚρίστοφερ Λι: Ο πρίγκιπας του κινηματογραφικού τρόμου – ο Πολάνσκι σκαρφίζεται μια σαρδόνια ταινία η οποία σέβεται απολύτως τους κανόνες του είδους, την ίδια στιγμή που πανέξυπνα τους υπονομεύει.

image

Με την πανέμορφη φωτογραφία του Ντάγκλας Σλόκομπ, την υποβλητική μουσική υπόκρουση του Κρίστοφ Κομέντα και πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς, Τζακ Μακ Γκόουραν, Σάρον Τέιτ, Άλφι Μπας, καθώς και τον ίδιο τον Ρομάν Πολάνσκι.

Σε επετειακή προβολή 50 ετών από την πρώτη του κυκλοφορία, αυτός ο σαρδόνιος συνδυασμός μαύρης κωμωδίας και τρόμου παραμένει μια από τις καλύτερες – αν και για χρόνια αδίκως υποτιμημένες – δημιουργίες του Πολάνσκι.

image

Ο Πολωνός σκηνοθέτης με μαύρο χιούμορ και με πρωταγωνίστρια τη μούσα και σύζυγό του, Σάρον Τέιτ, περιγράφει τις προσπάθειες ενός ηλικιωμένου καθηγητή και του νεαρού βοηθού του να εξοντώσουν μια οικογένεια βρυκολάκων στα Καρπάθια.

Μετά τις τρεις πρώτες αριστουργηματικές ασπρόμαυρες ταινίες του Ρομάν Πολάνσκι – Μαχαίρι στο Νερό / Αποστροφή / Νύχτα Δολοφόνων – είχε έρθει η ώρα και για την πρώτη έγχρωμη μεγάλου μήκους μήκους δημιουργία του. Βρισκόμαστε αισίως στο 1967, με τον Πολωνό σκηνοθέτη να ταξιδεύει στην Αμερική και το Χόλιγουντ. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τη μέλλουσα γυναίκα του και μούσα, την υπέροχη Σάρον Τέιτ. Μαζί θα γυρίσουν το φιλμ: «Η Νύχτα των Βρικολάκων» (The Fearless Vampire Killers – 1967).

image

«Ήθελα να γυρίσω μια κωμωδία για βρυκόλακες, ένα θέμα ιδωμένο από την αστεία πλευρά του. Πρόθεσή μου δεν ήταν η παρωδία αλλά το στοιχείο του παραμυθιού, κάτι που μας φοβίζει, αλλά είναι ευχάριστο ταυτόχρονα. Και τα δυο αποτελούν την ατμόσφαιρα που ήθελα να δημιουργήσω. Αυτή την παιδική ανάγκη να φοβηθούμε ακίνδυνα και να γελάσουμε με τον ίδιο μας τον φόβο…» – Ρομάν Πολάνσκι

image

Διαβάστε επίσης:
Ρόμαν Πολάνσκι: Ο «Πιανίστας» της 7ης Τέχνης
Σάρον Τέιτ: Η δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το 7ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, ταράτσες, παραλίες και σε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας.