Έναν χρόνο μετά το αριστούργημα του Αντρέι Ζουλάφσκι, «Σημασία Έχει ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love – 1975, η σπουδαία ηθοποιός Ρόμι Σνάιντερ, συνεργάζεται με τον Πιερ Γκρανιέρ-Ντεφέρ. Ο καταξιωμένος Γάλλος σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο «Hotel Acropolis» του αμφιλεγόμενου συγγραφέα, Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ – είχε κατηγορηθεί ότι σταδιακά στράφηκε προς τον φασισμό και τον αντισημιτισμό. Η βραβευμένη ταινία «Μια Γυναίκα στο Παράθυρό της» (Une Femme à sa Fenêtre – 1976), προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Τρίτη 4 Ιουλίου, στο Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.

Ads

Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

image

Μετά το Ciné-club, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ξεκινά, το θερινό φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου. Αυτό το φεστιβάλ θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό πέντε γαλλικές ταινίες στον ειδυλλιακό κήπο της Γαλλικής Σχολής, από την 1η Ιουνίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Ads

Η αρχή έγινε την Πέμπτη 1η Ιουνίου, με την ταινία «India Song» (1974) της Marguerite Duras, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία του Αλαίν Κορνώ, με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, «Όλα τα Πρωινά του Κόσμου» (Tous les matins du monde – 1991).

Την σκυτάλη παίρνει την την Τρίτη 4 Ιουλίου, στις 21:30, η σπάνια ταινία του Πιερ Γκρανιέρ-Ντεφέρ: «Μια Γυναίκα στο Παράθυρό της» (Une Femme à sa Fenêtre) του 1976, με πρωταγωνίστρια την υπέροχη, Ρόμι Σνάιντερ.

Μια Γυναίκα στο Παράθυρό της / Une Femme à sa Fenêtre / A Woman at Her Window
Σκηνοθεσία: Πιερ Γκρανιέρ-Ντεφέρ / Pierre Granier-Deferre
Σενάριο: Jorge Semprún, Pierre Granier-Deferre, Πιερ Ντριέ Λα Ροσέλ/ Pierre Drieu La Rochelle (novel)
Πρωταγωνιστούν: Ρόμι Σνάιντερ / Romy Schneider, Philippe Noiret, Victor Lanoux
Μοντάζ: Jean Ravel
Έτος Παραγωγής: 1976
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία
Διάρκεια: 110 λεπτά
Τρίτη 4 Ιουλίου στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

image

Το 1936 η Mαργκό Σαντορίνι / Margot Santorini (Ρόμι Σνάιντερ / Romy Schneider), γυναίκα του πρέσβη Σαντορίνι στην Αθήνα, ζει τις τελευταίες μέρες της ξένοιαστης ζωής, καθώς προετοιμάζεται το πραξικόπημα του συνταγματάρχη Μεταξά. Ένα βράδυ, καθώς ανοίγει το παράθυρό της, βλέπει έναν αντιστασιακό (Victor Lanoux), έναν κομμουνιστή που τον καταδιώκουν οι φασίστες και τον σώζει από την αστυνομία.

Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την συγκεκριμένη ταινία «Μια Γυναίκα στο Παράθυρό της», στην μεγάλη οθόνη και το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, μας δίνει μία μοναδική ευκαιρία. Το έργο δεν έλαβε ποτέ ιδιαίτερη προσοχή στη χώρα μας και ο λόγος είναι μάλλον το πολιτικό κλίμα στο οποίο διεξάγεται τόσο το βιβλίο όσο και το φιλμ.

image

Η ταινία – γυρισμένη στην Ελλάδα (Αθήνα, Δελφοί), στην Ιταλία και στη Γαλλία (Παρίσι) – παρουσιάζει με ρεαλισμό, το άγριο κυνηγητό που υπέστησαν οι κομουνιστές από το καθεστώς Μεταξά και τους φασίστες συνεργάτες του.

Η Ρόμι Σνάιντερ κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις, χαρίζοντας μας ακόμα μία αξιόλογη ερμηνεία. Μία ερμηνεία η οποία της χάρισε μία Υποψηφιότητα στα Βραβεία Σεζάρ, ενώ το φιλμ απέσπασε και μία δεύτερη Υποψηφιότητα στα Βραβεία Σεζάρ, στην κατηγορία Best Editing, για το προσεγμένο μοντάζ του Jean Ravel.

image

«Φαντάστηκα μια νέα γυναίκα, όμορφη, πλούσια, τη μαρκησία Σαντορίνι. Ένα τυχαίο γεγονός τής επιτρέπει να γλιτώσει από τα νύχια της αστυνομίας των Aθηνών – όπου ο σύζυγός της είναι διπλωμάτης – έναν νεαρό κομμουνιστή, τον Mισέλ Mπούτρος. H Mαργκό Σαντορίνι ερωτεύεται τον Mπούτρος. Ποιο άραγε προτέρημα την ελκύει σ’ αυτό τον άντρα που θίγει όλες τις προκαταλήψεις της; Eπειδή είναι ωραίο παλικάρι; Ή μήπως επειδή διαβλέπει σ’ αυτόν έναν άντρα του μέλλοντος, που θα γίνει μεγάλος αρχηγός και με τον οποίο θα ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια; Iδού λοιπόν ο κόμβος του βιβλίου μου: θα αποδεχτεί ο Mπούτρος τον νόμο που κάνει τη γυναίκα, διαποτισμένη όπως είναι πάντα από έναν ισχυρό ρεαλισμό, ν’ αγαπάει έναν άντρα μόνο για τη δύναμη και το γόητρό του;» – Πιερ Ντριέ Λα Ροσέλ / Pierre Drieu La Rochelle

Ρόμι Σνάιντερ / Romy Schneider

image

Γεννημένη, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1938, στη Βιέννη της Αυστρίας και μεγαλωμένη από οικογένεια ηθοποιών, η Ρόμι Σνάιντερ έγινε από νωρίς γνωστή ως «Πριγκίπισσα Σίσσυ» με τον ρόλο της στην σχετική τριλογία με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Βαυαρίας. Ένας ρόλος που της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε τη Νέμεσις της προσπαθώντας σε όλη την καριέρα της να τον αποποιηθεί. Όμως η θριαμβευτική πορεία της Ρόμι Σνάιντερ στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, επισκιαζόταν πάντα από την τραγικότητα της προσωπικής της ζωής. Έφυγε, στις 29 Μαΐου του 1982, στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 43 ετών…

Διαβάστε επίσης:
Ρόμι Σνάιντερ: Η τραγική ζωή μίας σπουδαίας ηθοποιού

Πληροφορίες:
Χωρητικότητα: 300 θέσεις
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Tαινίες με ελληνικούς υπότιτλους
Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος