«Ενδείξεις… gay προπαγάνδας δεν βρέθηκαν», οπότε, η ταινία της Disney, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» την «γλίτωσε» και θα διανεμηθεί νομίμως στην Ρωσία.

Ads

Αυτό αποφάνθηκαν οι ρωσικές αρχές και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, υπό το ομοσπονδιακό υπουργείο Πολιτισμού.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Κρατικής Δουμάς (Ανω Βουλή).

«Προχωρήσαμε σε έρευνα. Έχουμε και τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ολόκληρη επιτροπή εξέτασε το φιλμ λεπτομερώς» είπε ο υπουργός. Προσθέτοντας, ότι οι ειδικοί της επιτροπής – οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπουργό «δεν είναι υπερσυντηρητικοί σε ζητήματα πολιτισμού» – προέτρεψαν, παρολ’ αυτά, να διανεμηθεί η ταινία με σήμανση καταλληλότητας από 16 ετών και πάνω.

Ads

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά η ταινία διανέμεται με σήμανση «PG», που σημαίνει ότι προτείνεται η θέασή της από τα παιδιά με την παρουσία γονιών.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι διανομείς θα προσπαθήσουν έτσι κι αλλιώς να μην προβάλουν την ταινία σε ώρες που να μπορούν να την δουν παιδιά, «αν και οι αρμόδιες αρχές δεν διαπίστωσαν παραβίαση του νόμου».

Στην νέα εκδοχή της γνωστής ιστορίας από την Disney υπάρχει για πρώτη φορά ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος ήρωας, με την εταιρεία να έχει δεχθεί στο παρελθόν κριτικές από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι δεν περιλαμβάνει στα σενάριά της ήρωες διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού.

Υπενθυμίζεται πως το 2013 στην Ρωσία ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την «προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ των εφήβων».