Η «Ορχήστρα της Ανακύκλωσης – Μια Συμφωνία του Ανθρώπινου Πνεύματος» σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι – με την οποία σήκωσε αυλαία το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Σε ελληνική παραγωγή, το αντίστοιχο Βραβείο κέρδισε η ταινία τεκμηρίωσης, «Argo Navis», σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου. Ενώ με το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ «Εδώ Εξορία: Ημερολόγια από Παιδιά Πρόσφυγες».

Ads

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, σήκωσε αυλαία την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ολοκληρώνεται και τυπικά την Κυριακή 20 Μαρτίου. Και φέτος είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες – Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη – σπουδαίες δημιουργίες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή παραγωγή. Ήταν μία κομβική χρονιά για τον ιστορία του Φεστιβάλ. Τόσο διότι ήταν η 18η διοργάνωση και το Φεστιβάλ πλέον “ενηλικιώθηκε”, όσο και γιατί το 18ο ΦΝΘ, αποτέλεσε το τελευταίο που διοργάνωσε ο Δημήτρης Εϊπίδης, ως γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του.

image

Όμως και φέτος, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην μεγάλη οθόνη, μία ευρεία θεματική αξιόλογων ντοκιμαντέρ. Μπορεί να μην υπήρξαν στο πρόγραμμα ντοκιμαντέρ δημοφιλών δημιουργών όπως είχαμε συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν – με ντοκιμαντέρ του Βέρνερ Χέρζογκ, του Βιμ Βέντερς, του Τζαφάρ Παναχί κ.α. – αλλά αυτό δεν μείωσε το ενδιαφέρον του κόσμου, που αγκάλιασε και τη φετινή διοργάνωση, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει και να παρουσιάσει ένα από τα καλύτερα προγράμματα των τελευταίων χρόνων, τόσο από άποψης θεμάτων, όσο και ποιότητας των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Ads

image

Στο 18ο ΦΝΘ προβλήθηκαν ταινίες τεκμηρίωσης απ’ όλο τον κόσμο. Αφιερώματα στο έργο του πολυσχιδή Ιρλανδού κινηματογραφιστή Μαρκ Κάζινς και του ανατρεπτικού Δανού δημιουργού Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, εβδομήντα δύο (72) ελληνικά ντοκιμαντέρ, καθώς και το εξαιρετικό θεματικό αφιέρωμα: «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;». Με οδηγό τις προβολές, τις παράλληλες δράσεις, τα masterclass, αλλά και τις συνεντεύξεις τύπου που διοργανώθηκαν, το Φεστιβάλ κατάφερε και φέτος να ταξιδέψει, αλλά και να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του πολίτη.

image

Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, ξεχώρισαν: «Το παιδί του Γκουαντάμο – Η ιστορία του Ομάρ Καντρ» του Πάτρικ Ριντ, «Η Εμμονή στην Παρθενία» της Γκιουνέρ Γιασεμίν Μπαλτσί και το «Μια Ιστορία Αγάπης απ’ τη Συρία» του Σον Μακάλιστερ. Ενώ από τις ελληνικές δημιουργίες, τις εντυπώσεις κέρδισαν οι δημιουργίες: «Η Φράση που δεν Τελείωσε» του Μανώλη Παπαδάκη, «Χρυσή Αυγή – Προσωπική Υπόθεση» της Angélique Kourounis και ο «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» του Απόστολου Καρακάση.

Αναλυτικά τα Βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, έχουν ως εξής:

Βραβεία Κοινού FISCHER 2016
Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Argo Navis“,  σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)

image

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»)  στην ταινία “Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος” σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία)

Το ντοκιμαντέρ, γεμάτο ψυχή όπως οι ήρωές του, υμνεί την οικουμενική δύναμη της μουσικής και το θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης, που επιβιώνουν ακόμη και ανάμεσα σε δεκάδες τόνους σκουπιδιών. Παράλληλα, μαρτυρά τη δύναμη που έχει η μουσική, ώστε να μεταμορφώνει και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης” σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία “Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah” του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς)

Βραβεία FIPRESCI
Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:

  • Μελίς Μπεχλίλ -Πρόεδρος (Τουρκία)
  • Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία)
  • Άννα Μπιλάκ (Πολωνία)
  • Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία)
  • Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα)

και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Τα σημάδια του ουρανού” σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία “Αυτό που έκανε” σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

image

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζεται από τους:

  • Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας)
  • Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας)
  • Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ)
  • Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης)
  • Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός)

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες” σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

Βραβείο WWF

image

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους:

  • Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς)
  • Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς)
  • Ιάσονα Κάντα (Υπεύθυνος γραφείου Τύπου WWF Ελλάς)
  • Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς)

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία “Ραγδαίος Αφανισμός” σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»
Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης». Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι:

  • Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής)
  • Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών -Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης)
  • Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης)

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στην ταινία “LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα“, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)

Σκεπτικό επιτροπής:
«Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»

Βραβείο Docs in Progress
Το Βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι:

  • Πάμελα Μαρτίνεθ (Boulder Creek Int., Μεγάλη Βρετανία)
  • Μίριαμ Κάρμπε (ZDF/ Arte, Γερμανία)
  • Νίκι Χέιμαν (POV, ΗΠΑ)

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:

Amal, Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

Σκεπτικό επιτροπής:
«Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία!»

ΕΡΤ – Βραβείο Doc On Air
Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το Βραβείο Doc On Air, στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε  δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ. 

Το βραβείο απονέμεται στο project:
DEBUT, Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

Βραβείο EDN 2016
To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σ’ έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο, για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος ήταν παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο είδος του, μεταφέροντας καθημερινά και αναλυτικά, τόσο τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση, όσο και τις προτάσεις μας για τις προβολές του.