Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μπάρι Τζένκινς, μετά το εξαιρετικό «Moonlight», επιστρέφει με το φιλμ, «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει». Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του σπουδαίου, Τζέιμς Μπόλντουϊν. Μία διαχρονική και συγκινητική ιστορία αγάπης για τον αδιάσειστο δεσμό ενός ζευγαριού και τη δύναμη της αφροαμερικανικής οικογένειας σε μία σκληρή εποχή, προκαταλήψεων και ρατσισμού.

Ads

Χάρλεμ, αρχές δεκαετίας του ’70. Η Tish (Κίκι Λέιν) και ο Fonny (Στέφαν Τζέιμς) είναι πολύ ερωτευμένοι. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο Fonny φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Η Tish ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αγωνίζεται με τη βοήθεια του δικηγόρου και της οικογένειας της, να αποδείξει την αθωότητα του αγαπημένου της.

«Η οδός Μπιλ είναι ένας δρόμος στη Νέα Ορλεάνη, όπου γεννήθηκε ο πατέρας μου, ο Λούις Άρμστρονγκ και η τζαζ. Όλοι οι μαύροι που γεννήθηκαν στην Αμερική, γεννήθηκαν στην Οδό Μπιλ, γεννήθηκαν στη μαύρη γειτονιά κάποιας αμερικάνικης πόλης, είτε του Τζάκσον, του Μισισιπί, του Χάρλεμ ή της Νεάς Υόρκης. Η Οδός Μπιλ είναι η κληρονομιά μας. Αυτό το μυθιστόρημα αφορά την απόλυτη ανάγκη να εκφραστεί αυτή η κληρονομιά. Η οδός Μπιλ είναι θορυβώδης. Είναι υπόθεση του αναγνώστη να διακρίνει το νόημα μέσα στο χτύπημα των ντραμς.» – Τζέιμς Μπόλντουϊν

image

Ads

Μέσα από τη μοναδική οικειότητα του Σινεμά και με επίκεντρο την θορυβώδη Οδό Μπιλ στη Νέα Ορλεάνη, όπου γεννήθηκε ο Λούις Άρμστρονγκ και άλλα μυθικά ονόματα της τζαζ, η ταινία «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει», αποτίει φόρο τιμής στον έρωτα που αντέχει στον χρόνο και υπερισχύει ακόμα και στις πλέον ανυπέρβλητες αντιξοότητες της καθημερινότητας.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κίκι Λέιν / KiKi Layne (Veracity), Στέφαν Τζέιμς / Stephan James (Race) και η εξαιρετική Regina King / Ρεγκίνα Κινγκ (Ray), που με την την ερμηνεία της κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η νέα ταινία του Μπάρι Τζένκινς, είχε συνολικά αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Β’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής.

image

«Ασχολήθηκα με τη διασκευή του «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» του Τζέιμς Μπόλντουϊν, το καλοκαίρι του 2013 – βρισκόμουν στην Ευρώπη – με την ελπίδα ότι μια μέρα θα είχα το προνόμιο και την άδεια να το κάνω ταινία. Κάθε απόφαση που πήρα για να πραγματοποιήσω αυτό το έργο έχει τις ρίζες της σε μία πίστη στο αρχικό υλικό, μία πίστη στο όραμα του Μπόλντουϊν. Οι χαρακτήρες του έργου του είναι σχεδιασμένοι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, από την Tish, μέχρι τον Fonny και τις οικογένειες τους. Όντας ο πρώτος στον οποίο εμπιστεύτηκαν τη μεταφορά βιβλίου του Μπόλντουϊν στην μεγάλη οθόνη, είναι στόχος μου να χτίσω αυτούς του χαρακτήρες όσο πιο κοντά γίνεται στη φαντασία του Μπόλντουϊν.» – Μπάρι Τζένκινς

Από το Βιβλίο στο Σινεμά

image

Η νέα ταινία του Μπάρι Τζένκινς είναι η πρώτη αγγλόφωνη κινηματογραφική μεταφορά του έργου του εμβληματικού συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουϊν. Η ταινία προσεγγίζει τη διαχρονικότητα και την αμεσότητα της ιστορίας. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1974 και ο Τζένκινς ανέλαβε να μεταδώσει στο σήμερα, τα μηνύματα της ιστορίας. Το σενάριο με την υπογραφή του σκηνοθέτη, παραμένει πιστό στο πρωτότυπο υλικό και τιμά τις αξίες του βιβλίου, ο οποίος αναφέρει σχετικά:

image

«Διάβασα το βιβλίο το 2009 και είδα ότι μπορεί να γίνει ταινία. Η ιστορία αγάπης ήταν τόσο αγνή, τόσο πλούσια, τόσο ζωντανή. Έχει να κάνει με διαφορετικές εκδοχές της αγάπης και ειδικά την μαύρη αγάπη σε μία γειτονιά του Χάρλεμ, στην οποία μεγάλωσε ο συγγραφέας. Κι όμως με έναν τρόπο είναι ένα μυθιστόρημα διαμαρτυρίας. Νιώθω ότι βιβλίο είναι μια ερωτική επιστολή με αποδέκτη το Χάρλεμ. Κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει ένα μέρος περισσότερο από κάποιον που γράφει εκ των έσω, όπως ο Μπόλντουϊν. Γιατί το Χάρλεμ εκείνη την περίοδο ήταν ένα περιορισμένο μέρος. Κι όμως εκεί η Tish νιώθει ασφαλής. Εκεί οι χαρακτήρες νιώθουν ότι τους αγαπούν, εκεί η αγάπη μπορεί να ανθίσει»

image

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της ζωής των χαρακτήρων αντικατοπτρίζονται στην ιστορία. Έτσι, το σπίτι των Rivers αντανακλά την αγάπη και την τρυφερότητα της οικογένειας. Είναι ένα σπίτι στο Χάρλεμ που ήταν σε διαδικασία ανακαίνισης. Το υπόγειο διαμέρισμα του Fonny, που βρίσκεται στο υποβαθμισμένο εκείνη την εποχή Village, έχει τα βασικά έπιπλα και μία ρωγμή στον τοίχο.

«Ανάμεσα στις σχέσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της ταινίας υπάρχει μία τρυφερή ομοιοκαταληξία που κάνει, για τους μαύρους, τον κόσμο πιο ανεκτό και το αμερικάνικο όνειρο μια υπόσχεση για την οποία αξίζει κάποιος να παλέψει. Το να μεταδώσω αυτές τις ιδέες – θεματικές, διανοητικές και συναισθηματικές ιδέες – μέσα από τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες μου πίσω από την κάμερα, αυτή την οικογένεια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσω τον αγαπημένο μου συγγραφέα, Τζέιμς Μπόλντουϊν. «Η αγάπη σε έφερε εδώ». Η αγαπημένη μου ατάκα από το καταπληκτικό μυθιστόρημα του Μπόλντουϊν. Και το πνεύμα με το οποίο κάναμε την ταινία.» – Μπάρι Τζένκινς

image

Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει / If Beale Street Could Talk
Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς / Barry Jenkins
Σενάριο: Barry Jenkins (written for the screen by), James Baldwin (based on the book by)
Ηθοποιοί: Κίκι Λέιν, Στέφαν Τζέιμς, Ρεγκίνα Κινγκ, Κόλμαν Ντομίνγκο, Τεγιόνα Πάρις, Μπράιαν Τάιρι Χένρι, Μάικλ Μπιτς, Εντ Σκράιν, Ντιέγκο Λούνα, Ντέιβ Φράνκο, Πέντρο Πασκάλ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: James Laxton
Σχεδιασμός Παραγωγής: Mark Friedberg
Κοστούμια: Caroline Eselin-Schaefer
Μουσική: Nicholas Britell
Μοντάζ: Joi McMillon, Nat Sanders
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 119 λεπτά