Το 1967, ο Ρόμαν Πολάνσκι παρουσιάζει την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του και πρώτη έγχρωμη, σκηνοθετώντας την υπέροχη μούσα και σύζυγό του, Σάρον Τέιτ, δύο χρόνια πριν από τον τραγικό θάνατό της. Η «Νύχτα των Βρικολάκων» είναι μία σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία καταστάσεων, η μοναδική στην πλούσια φιλμογραφία του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη. Από την Πέμπτη 29 Ιουλίου, κυκλοφορεί σε επανέκδοση, δίνοντας μας την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ο καθηγητής Αμπρόνσιους και ο ατζαμής βοηθός του Άλφρεντ βρίσκονται στη χιονισμένη Τρανσυλβανία, όπου και κυνηγούν βρικόλακες. Η αποστολή τους δεν θα είναι δύσκολη, μιας και βρίσκονται στο άντρο των βρικολάκων.

Έτσι, θα δεχτούν την πρόσκληση του μυστηριώδη Κόμη Φον Κρόλοκ να μείνουν στο ετοιμόρροπο, γοτθικό κάστρο του ενώ σύντομα θα προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν αλλά και να σώσουν την όμορφη Σάρα, την κόρη του υπερπροστατευτικού ιδιοκτήτη του πανδοχείου, με την οποία ο Άλφρεντ είναι ερωτευμένος.

image

Ads

Αντλώντας στοιχεία από τη βρετανική γοτθική παράδοση και από τις εντυπωσιακά μπαρόκ παραγωγές του θρυλικού στούντιο της Hammer – Κρίστοφερ Λι: Ο πρίγκιπας του κινηματογραφικού τρόμου – ο Πολάνσκι σκαρφίζεται μια σαρδόνια ταινία η οποία σέβεται απολύτως τους κανόνες του είδους, την ίδια στιγμή που πανέξυπνα τους υπονομεύει.

Με την πανέμορφη φωτογραφία του Ντάγκλας Σλόκομπ, την υποβλητική μουσική υπόκρουση του Κρίστοφ Κομέντα και πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς, Τζακ Μακ Γκόουραν, Σάρον Τέιτ, Άλφι Μπας, καθώς και τον ίδιο τον Ρομάν Πολάνσκι. Aυτός ο σαρδόνιος συνδυασμός μαύρης κωμωδίας και τρόμου παραμένει μια από τις καλύτερες – αν και για χρόνια αδίκως υποτιμημένες – δημιουργίες του Πολωνού σκηνοθέτη.

image

Μετά τις τρεις πρώτες αριστουργηματικές ασπρόμαυρες ταινίες του Ρομάν Πολάνσκι – Μαχαίρι στο Νερό / Αποστροφή / Νύχτα Δολοφόνων – είχε έρθει η ώρα και για την πρώτη έγχρωμη μεγάλου μήκους μήκους δημιουργία του. Βρισκόμαστε αισίως στο 1967, με τον Πολωνό σκηνοθέτη να ταξιδεύει στην Αμερική και το Χόλιγουντ. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τη μέλλουσα γυναίκα του και μούσα του, την υπέροχη Σάρον Τέιτ. Μαζί θα γυρίσουν το φιλμ: «Η Νύχτα των Βρικολάκων» (The Fearless Vampire Killers – 1967).

«Ήθελα να γυρίσω μια κωμωδία για βρυκόλακες, ένα θέμα ιδωμένο από την αστεία πλευρά του. Πρόθεσή μου δεν ήταν η παρωδία αλλά το στοιχείο του παραμυθιού, κάτι που μας φοβίζει, αλλά είναι ευχάριστο ταυτόχρονα. Και τα δυο αποτελούν την ατμόσφαιρα που ήθελα να δημιουργήσω. Αυτή την παιδική ανάγκη να φοβηθούμε ακίνδυνα και να γελάσουμε με τον ίδιο μας τον φόβο…» – Ρομάν Πολάνσκι

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές παρωδίες πάνω στο μύθο των βρικολάκων, η ξεκαρδιστική κωμωδία τρόμου του Ρόμαν Πολάνσκι εγγυάται άφθονες στιγμές γέλιου χάρη στους απίθανους χαρακτήρες του και δικαιολογημένα έχει γίνει cult με το πέρασμα του χρόνου. Πλάι στον σκηνοθέτη, ο οποίος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, συναντούμε την Σάρον Τέιτ, στη μοναδική ταινία που εμφανίζονται μαζί.

image

Ρόμαν Πολάνσκι / Roman Polanski

Ο Ρόμαν Πολάνσκι γεννήθηκε στο Παρίσι από Πολωνούς γονείς στις 18 Αυγούστου του 1933. Ενώ ήταν σε ηλικία 3 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην Κρακοβία. Το 1941 ο πατέρας του εξορίστηκε σε στρατόπεδο εργασίας στην Αυστρία και η μητέρα του στο Άουσβιτς απ’ όπου δεν επέστρεψε ποτέ. Ο ίδιος ο Πολάνσκι στη συνέχεια φιλοξενήθηκε από αρκετές Πολωνικές οικογένειες. Ωστόσο, ξαναβρέθηκε με τον πατέρα του, ο οποίος παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Στα 14 του χρόνια, ο Πολάνσκι ξεκίνησε καριέρα ηθοποιού στο θέατρο, σε ραδιοφωνικές παραγωγές και αργότερα σε ταινίες. Παράλληλα, σπούδαζε ζωγραφική και γραφιστική σε σχολή Καλών Τεχνών στην Κρακοβία.

Το 1955 ο Ρόμαν Πολάνσκι ξεκίνησε σπουδές σκηνοθεσίας στην περίφημης κινηματογραφική σχολή του Λοντζ. Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «The Bicycle», ήταν βασισμένη στην εμπειρία που είχε όταν έπεσε θύμα ληστείας από έναν καταζητούμενο για τρεις φόνους. Ακολούθησε το μονόλεπτο φιλμάκι «A Murder» που προκάλεσε αίσθηση και το «Teeth Smile» που προμήνυαν τα πιο ενοχλητικά θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο σκηνοθέτης στις ταινίες του τη δεκαετία του ’60 και του ’70.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 o Πολάνσκι επέστρεψε στην Πολωνία αποφασισμένος να ολοκληρώσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Επρόκειτο για το «Μαχαίρι στο Νερό» (Knife in the Water / Nóz w wodzie) του 1962. Η ταινία κέρδισε το 1962 το Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ έλαβε και μία υποψηφιότητα για BAFTA αλλά και για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, με το χρυσό αγαλματίδιο όμως να καταλήγει εκείνη την χρονιά στα χέρια του Φεντερίκο Φελίνι για το επίσης κλασσικό φιλμ, «8 1/2».

Διαβάστε Επίσης:

image

Σάρον Τέιτ / Sharon Tate

Η Σάρον Τέιτ, γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1943, στο Ντάλας του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Κόρη στρατιωτικού, αναγκαζόταν να μετακομίζει συχνά πυκνά στην παιδική της ηλικία, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα της.

Την εποχή που ζούσε στην Ιταλία, κέρδισε έναν τίτλο ομορφιάς, γεγονός που την βοήθησε να συμμετάσχει σε κάποιες ιταλικές ταινίες. Κατά την επιστροφή στην Αμερική και στο Χόλιγουντ, θα γνωρίσει το 1967 τον Πολωνό σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι.

Ήταν 9 Αυγούστου του 1969, όταν ο Τσάρλς Μάνσον και η συμμορία του, εισέβαλαν στο σπίτι της Σάρον Τέιτ και την δολοφόνησαν. Ήταν μόλις 26 χρονών και έγκυος στο παιδί του Πολάνσκι.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η Νύχτα των Βρικολάκων / The Fearless Vampire Killers
Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι
Σενάριο: Gérard Brach, Ρομάν Πολάνσκι
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Μακ Γκόουραν, Σάρον Τέιτ, Ρομάν Πολάνσκι, Άλφι Μπας, Φέρντι Μέιν
Φωτογραφία: Ντάγκλας Σλοκόμπ
Μοντάζ: Αλαστερ ΜακΙντάιρ
Μουσική: Κριστόφ Κομέντα
Έτος Παραγωγής: 1967
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 91 λεπτά