Ριμέικ της ομώνυμης ισραηλινής ταινίας του Ναντάβ Λαπίντ, για μία τρυφερή, αλλά υπερβολικά κτητική δασκάλα κι ένα χαρισματικό αγόρι. Πρωταγωνιστεί η εξαιρετική Μάγκι Γκίλενχαλ, ενώ σε δεύτερο ρόλο έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Η «Νηπιαγωγός» της Σάρα Κολαντζέλο είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

Η ερωτική ζωή της Λίζα αδρανεί, τα παιδιά της δείχνουν να την αγνοούν και η καθημερινότητα κυλά βασανιστικά στο νεοϋορκέζικο νηπιαγωγείο που εργάζεται ως δασκάλα. Κάποια μαθήματα ποίησης αποτελούν τη μόνη της διέξοδο, μέχρι τη στιγμή που όλα στη ζωή της αλλάζουν χάρη στον 5χρονο Τζίμι και την ανεξήγητη ικανότητά του να σκαρώνει ποιήματα, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο και σύνταξη που παραπέμπουν σε μυαλό ενηλίκου.

Πεπεισμένη πως πρόκειται για ένα παιδί – θαύμα και προβάλλοντας πάνω του τα δικά της θέλω, η Λίζα αναλαμβάνει την πνευματική καθοδήγηση του μικρού. Μόνο που ο αρχικός ενθουσιασμός της σταδιακά μεταμορφώνεται σε επικίνδυνη ψύχωση.

image

Ads

Μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, για μια νηπιαγωγό, η οποία αποκτά εμμονή με έναν πεντάχρονο μαθητή της, εξαιτίας της ανεξήγητης έφεσης του μικρού στην ποίηση. Στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει το πολύτιμο ταλέντο του, τα όρια μεταξύ ενθουσιασμού και επικίνδυνης ψύχωσης γίνονται σύντομα δυσδιάκριτα. Πρωταγωνιστούν: Μάγκι Γκίλενχαλ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ρόζα Σάλαζαρ.

«Είναι μια χρυσή ευκαιρία να χτίσεις το ψυχολογικό προφίλ μιας γυναίκας, μέσα από τη γοητευτική, περίπλοκη ψυχολογία της κεντρικής ηρωίδας. Η Λίζα είναι μια καλοπροαίρετη γυναίκα που όμως στην προσπάθειά της να αλλάξει τη ζωή της και να της δώσει έναν σκοπό φτάνει στα άκρα. Η ιστορία έχει ως κεντρικό, δυνατό πρωταγωνιστικό ρόλο μια γυναίκα στα σαράντα της. Οι ρόλοι και οι ευκαιρίες στο Hollywood και την ανεξάρτητη σκηνή για πρωταγωνίστριες που έχουν περάσει τα σαράντα είναι σπάνιοι. Πέρα από αυτό όμως, μια δυνατή γυναικεία παρουσία που παίρνει τη ζωή της στα χέρια της, ήταν και η ευκαιρία μου να ασχοληθώ με την ποίηση και την εμπλοκή της στην καθημερινή ζωή του μέσου Αμερικανού.» – αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης Σάρα Κολαντζέλο και συμπληρώνει:

image

«Υπάρχει χώρος στη σύγχρονη εποχή για ομορφιά, νόημα, ανθρώπινη έκφραση; Στην εποχή των smartphones, των videogames, των όπλων και των πολέμων τι ρόλο μπορεί να παίξει η ποίηση; Κυριαρχεί αυτή η προβληματική στην ταινία και είναι ένα ερώτημα που με έχει απασχολήσει προσωπικά και θα ήθελα να μπει σε κάθε σπίτι με αφορμή αυτή την ταινία. Η ταινία μου είναι μια ταινία για την ανεκπλήρωτη επιθυμία να εκφραστείς μέσα από την τέχνη, για τα παιδιά-θαύματα και το Χάρισμα, για την μετριότητα, την προσπάθεια να δεις τον κόσμο μέσα από νέα μάτια, το κυνήγι της ομορφιάς στην καθημερινότητα. Κι ελπίζω να εγείρει ερωτήματα για το τι σημαίνει συγγραφή, πνευματικά δικαιώματα, κριτική και ποιος αποφασίζει τελικά τι είναι Τέχνη.»

Μια συμβατική ιστορία, με φόντο την ανιαρή ζωή μίας δασκάλας νηπιαγωγείου στο Staten Island, μετατρέπεται στα χέρια της χαρισματικής σκηνοθέτη Σάρα Κολαντζέλο, σε ένα αξιοπρόσεκτο  ψυχολογικό θρίλερ, με αγωνιώδη τροπή που εγκυμονεί σε κάθε βήμα του κινδύνους, όταν η κεντρική ηρωίδα έρχεται σε επαφή με έναν χαρισματικό μαθητή της.

image

Η Lisa (ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας) σταδιακά ξεφεύγει από κάθε όριο, σε μια εποχή που η συμπεριφορά ενός ενήλικου απέναντι σε ένα παιδί είναι πλήρως χαρτογραφημένη με αυστηρούς κανόνες και κώδικες. Ενώ οι προθέσεις της δασκάλας είναι αγαθές, η υπέρμετρη φιλοδοξία της την οδηγεί σε αποφάσεις που την φέρνουν αντιμέτωπη με όλα όσα αισθανόμαστε και έχουμε αποδεχτεί ως κανόνες σε μια κοινωνία.

Κάθε κάδρο της ταινίας με κάθε ανατροπή στην πλοκή, βυθίζει στην αγωνία τον θεατή σε ένα σφιχτοδεμένο ψυχολογικό θρίλερ που συνεχώς κορυφώνει τις εντάσεις. Μια τρυφερή δασκάλα. Ένα χαρισματικό αγόρι. Μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης. Η «Νηπιαγωγός» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Οι Πρωταγωνιστές

Μάγκι Τζίλενχαλ / Maggie Gyllenhaal

Η Μάγκι Τζίλενχαλ είναι μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς της. Το 2015 βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στη σειρά «The Honorable Woman». Ήταν επίσης Υποψήφια για Όσκαρ B΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Jean Craddock στην ταινία «Crazy Heart», στο πλευρό του Jeff Bridges. Η εντυπωσιακή εμφάνισή της ήταν στην πολυβραβευμένη ταινία «Γραμματέας», δημιούργησε έναν ρόλο που της απέφερε σειρά διακρίσεων και ευρεία αναγνώριση.

Το ντεμπούτο της ήταν στην ταινία «Waterland» το 1992. Ξεχωρίζει ακόμα η ερμηνεία της στις ταινίες «Donnie Darko» και «Sherrybaby» που της απέφερε τη δεύτερη Υποψηφιότητά της για Χρυσή Σφαίρα μετά τη «Γραμματέα». Εχει εμφανιστεί στις ταινίες: Frank, Nanny McPhee and the Big Bang, Hysteria, Three Sisters, White House Down. Το ντεμπούτο της στο Broadway το 2014 με το «The Real Thing» εντυπωσίασε. Πιο πρόσφατα υπέγραψε την παραγωγή και πρωταγωνίστησε στο «The Deuce» του David Simon, ενώ υπογράφει την παραγωγή και πρωταγωνιστεί και στο «The Kindergarten Teacher».  

image

Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ / Gael Garcia Bernal

O Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Έχει διεθνή αναγνώριση, ενώ του έχει απονεμηθεί το 2016 η Χρυσή Σφαίρα Ά Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική σειρά, «Mozart in the Jungle». Το 2017, ήταν ξανά υποψήφιος για την ίδια σειρά. Το ντεμπούτο του το πραγματοποίησε στην πολυβραβευμένη ταινία του Alejandro Gonzalez Iñarritu, «Amores Perros», που απέφερε στον ίδιο ένα Silver Ariel Award.

Ο Μπερνάλ έχει πρωταγωνιστήσει σε μία σειρά από ταινίες, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: «Θέλω και τη Μαμά Σου» του Alfonso Cuaron που ήταν Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και φυσικά «Τα Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» που του απέφερε δύο υποψηφιότητες για BAFTA και Satellite Award το 2005. Το 2006 ήταν υποψήφιος για BAFTA στην κατηγορία Rising Star.

Ξεχωρίζουν ακόμα οι εμφανίσεις του στις ταινίες Rosewater, El Ardor, Desierto και Neruda, για το οποίο βραβεύθηκε ως Καλύτερος Ηθοποιός στο Φεστιβάλ του Palm Springs. Η ταινία ήταν υποψήφια το 2017 για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Γκαέλ δάνεισε τη φωνή του στη βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων «Coco». To 2018 σκηνοθετεί τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του, «Chicuarotes».

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Σάρα Κολαντζέλο / Sara Colangelo

Η Σάρα Κολαντζέλο είναι Νεοϋορκέζα συγγραφέας και σκηνοθέτιδα της οποίας οι ταινίες μικρού μήκους έχουν προβληθεί σε φημισμένα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως Sundance, Tribeca και SXSW.  Το ντεμπούτο της, «Little Accidents», έκανε την πρεμιέρα του στο 2014 Sundance Film Festival. Εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία της μικρού μήκους καταγράφει μια ιστορία τραγωδίας και κάθαρσης στη σύγχρονη Αμερική και ήταν υποψήφιο για Καλύτερο Σενάριο Πρωτοεμφανιζόμενου στα Independent Spirit Awards. H δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, «The Kindergarten Teacher», είναι προσαρμογή της πολυβραβευμένης ισραηλινής ταινίας του Nadav Lapid και πραγματοποίησε την πρεμιέρα της το 2018 στο Sundance Film Festival.

Η ταινία «Η Νηπιαγωγός / The Kindergarten Teacher» (2018) της Σάρα Κολαντζέλο, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και το Σάββατο 25 Ιουνίου του 2022.

image

Η Νηπιαγωγός / The Kindergarten Teacher
Σκηνοθεσία: Σάρα Κολαντζέλο
Σενάριο: Σάρα Κολαντζέλο
Πρωταγωνιστούν: Μάγκι Τζίλενχαλ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ατο Μπλάνκσον-Γουντ
Φωτογραφία: Πέπε Αβίλα ντελ Πίνο
Μοντάζ: Λι Πέρσι, Μαρκ Βάιβς
Μουσική: Ασερ Γκόλντσμιντ
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 96 λεπτά