Ο Πάολο Σορεντίνο, ήταν ο μεγάλος νικητής της 28ης τελετής απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015. O σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, είδε την υπέροχη ταινία του «Νιότη» (Youth – 2015), να αποσπά το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωταγωνιστής του Μάικλ Κέιν, κέρδισαν το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Ηθοποιού, αντίστοιχα. Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, τιμήθηκαν με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, για τη δημιουργία τους: «Αστακός» (The Lobster – 2015).

Ads

Απονεμήθηκαν εχθές αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Βερολίνο, τα 28α Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Σε μία όμορφη τελετή απονομής, που κράτησε χρονικά αρκετά παραπάνω απ’ ότι έχουμε συνηθίσει, αλλά που ευτυχώς παρέμεινε η γιορτή που αρμόζει σε μία πραγματικά σπουδαία βραδιά της Έβδομης Τέχνης.

image

Δύο χρόνια μετά την μαγική του ταινία «Η Τέλεια Ομορφιά» (La grande bellezza / The Great Beauty), ο συνήθης ύποπτος Πάολο Σορεντίνο, επιστρέφει στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, για να φύγει και πάλι θριαμβευτής, με τη «Νιότη» να κερδίζει συνολικά τρία βραβεία. Δύο βραβεία για τον υπέροχο «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, που συνεχίζει το ταξίδι του στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.

Ads

image

Όπως ήδη είχε ανακοινωθεί, τα φετινά τιμητικά βραβεία, απονεμήθηκαν στον Γερμανό ηθοποιό Κριστόφ Βαλτς – τον είδαμε πρόσφατα και στην 24η περιπέτειά του Τζέιμς Μποντ, «Spectre» (2015) – και στους δύο καταξιωμένους Βρετανούς ηθοποιούς, στον Μάικλ Κέιν και στην Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

Διαβάστε επίσης:
Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ στη «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο

Μάλιστα, σε μία σπάνια στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, τόσο ο Μάικλ Κέιν, όσο και Σάρλοτ Ράμπλινγκ, κέρδισαν και δεύτερο βραβείο έκαστος, για τις υπέροχες ερμηνείες τους, στη «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο και στα «45 Χρόνια» του Άντριου Χέιγκ, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:
«45 Χρόνια»: Μία μπεργκμανική ανατομία των ανθρώπινων σχέσεων

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε σε μία από τις σημαντικότερες στιγμής της βραδιάς, όταν ο Γερμανός ηθοποιός Ντάνιελ Μπριλ, απηύθυνε μήνυμα συμπαράστασης στον σκηνοθέτη Όλεγκ Σέντσοφ – ο οποίος έχει καταδικασθεί από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της οργάνωσης τρομοκρατικής ενέργειας – λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλεγκ, δεν θα σε ξεχάσουμε!»

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη από τέλη Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου είχε ανακοινώσει τα πρώτα έξι βραβεία της φετινής χρονιάς, στις τεχνικές κατηγορίες, με τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, να κερδίζει το Βραβείο Κοστουμιών. Συνολικά ο «Αστακός» κέρδισε δύο Βραβεία, καθώς απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου.

image

Διαβάστε επίσης:
Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου: Μία αντισυμβατική ιστορία αγάπης

Πιο αναλυτικά, η επιτροπή που αποφάσισε για τα πρώτα αυτά έξι βραβεία ήταν η καλλιτεχνική διευθυντής Ανα Ασπ από τη Σουηδία, η υπεύθυνη κοστουμιών Ντανιέλα Τσιάντσιο από την Ιταλία, ο ηχολήπτης Ματιέ Κοξ από το Βέλγιο, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ουμπέρτο Παζολίνι από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανταμ Σικόρα από την Πολωνία, ο συνθέτης Κζάρταν Σβάινσον από την Ισλανδία και η μοντέζ Μόνικι Γουίλι από την Αυστρία.

image

Το Βραβείο Φωτογραφίας κέρδισε o Μάρτιν Γκσλάχτ για το «Goodnight Mommy» των Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φρανζ. Το Βραβείο Μοντάζ κέρδισε ο Γιάτσεκ Ντρόσιο για το «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα από την Πολωνία. Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κέρδισε η Σιλβί Ολιβέ για το «The Brand New Testament» του Ζακό Βαν Ντορμέλ. Το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής κέρδισε το γκρουπ Cat’s Eyes για το «The Duke of Burgundy» του Πίτερ Στρίκλαντ.

image

To Βραβείο Ηχου κέρδισαν οι Βάσκο Πιμεντέλ και Μιγκέλ Μαρτίνς για το «Arabian Nights – Vols I-III» του Μιγκέλ Γκομές. Ενώ τo Βραβείο Κοστουμιών κέρδισε η Σάρα Μπλένκισοπ για το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου, με την Κριτική Επιτροπή, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για την αξιοσημείωτη χρήση του χρώματος και των σχημάτων για την κατασκευή κάθε πλάνου, σε μια σειρά κοστουμιών που βοηθούν να υλοποιηθεί το όραμα του σκηνοθέτη. Κάθε ρούχο που φορούν οι ηθοποιού έχει τη δική του ιστορία.»

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα: Ταξιδεύοντας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου

Αναλυτικά τα 28α Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015:

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία
Πάολο Σορεντίνο για τη «Νιότη»

image

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία
Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του – Ρόι Αντερσον

Καλύτερος Σκηνοθέτης
Πάολο Σορεντίνο για τη «Νιότη»

image

Καλύτερος Ηθοποιός
Μάικλ Κέιν για τη «Νιότη»

Καλύτερη Ηθοποιός
Σάρλοτ Ράμπλινγκ για το «45 Χρόνια»

image

Kαλύτερο Σενάριο
Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου για τον «Αστακό»

Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας – Carlo Di Palma
Μάρτιν Γκσλάχτ για το «Goodnight Mommy» των Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φρανζ

Ευρωπαίος Μοντέρ
Γιάτσεκ Ντρόσιο για το «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα

Ευρωπαίος Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Σιλβί Ολιβέ για το «The Brand New Testament» του Ζακό Βαν Ντορμέλ

Ευρωπαίος Σχεδιαστής Κοστουμιών
Σάρα Μπλένκισοπ για το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου

image

Ευρωπαίος Μουσικός
Cat’s Eyes για το «The Duke of Burgundy» του Πίτερ Στρίκλαντ

Ευρωπαίος Σχεδιαστής Ήχου
Βάσκο Πιμεντέλ και Μιγκέλ Μαρτίνς για το «Arabian Nights – Vols I-III» του Μιγκέλ Γκομές

Ευρωπαϊκή Ταινία Αποκάλυψη (Βραβείο Ένωσης Κριτικών – FIPRESCI)
«Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
Amy του Ασίφ Καπάντια

Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Song of the Sea του Τομ Μουρ

Ευρωπαϊκή Μικρού Μήκους Ταινία
Picnic

Honorary Award of the EFA President and Board
Μάικλ Κέιν

EFA Lifetime Achievement Award 2015
Σάρλοτ Ράμπλινγκ

European Achievement in World Cinema (Honorary Award)
Κριστόφ Βαλτς

People’s Choice Award for Best European Film
Το Μικρό Νησί του Αλμπέρτο Ροντρίγκες

image

Η 28η τελετή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου μεταδόθηκε αποκλειστικά και στην Ελλάδα από τον OTE TV με ζωντανό σχολιασμό, ενώ τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 23.00, θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη, με ελληνικούς υπότιτλους.