Τρία χρόνια μετά το Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το Παρελθόν» (Le Passé – 2013), ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Ο Εμποράκος» (The Salesman – 2016). Η ταινία προβλήθηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε δύο βραβεία, ενώ η ελληνική της πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 21:00, στην Αίθουσα “Φρίντα Λιάππα”.

Ads

Ο Εμποράκος / The Salesman / Forushande
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί

Πρωταγωνιστούν: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταράνεχ Αλιντούστι, Μπαμπάκ Καρίμι, Μίνα Σαντάτι
Χώρα: Ιράν, Γαλλία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 125 λεπτά
Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 21:00

image

Ο Εμάντ (Σαχάμπ Χοσεϊνί) και η Ράνα (Ταράνεχ Αλιντούστι), αναγκάζονται να αφήσουν το ετοιμόρροπο διαμέρισμα τους και να μεταφερθούν σ’ ένα διαμέρισμα στην Τεχεράνη. Η σχέση τους αρχίζει να αλλάζει, ενώ η παράσταση που ανεβάζουν, «Ο Θάνατος του Εμποράκου», συνεχίζεται.

Ads

image

Η ταινία «Ο Εμποράκος» (The Salesman – 2016) του Ασγκάρ Φαραντί, αποτελεί μια τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Μια ηθοποιός που ανεβάζει το έργο του Μίλερ στην Τεχεράνη δέχεται την επίθεση ενός αγνώστου μέσα στο σπίτι της και ο σύζυγός της αναλαμβάνει να βρει μόνος του τον ένοχο, βιώνοντας έναν αναπάντεχο παραλληλισμό για τον οποίο βέβαια δεν είναι έτοιμος.

image

Η νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί, «Ο Εμποράκος» (The Salesman / Forushande – 2016), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Ά Ανδρικού Ρόλου (για την ερμηνεία του Σαχάμπ Χοσεϊνί / Shahab Hosseini), αλλά και με το Βραβείο Σεναρίου, που απονεμήθηκε στον Ασγκάρ Φαραντί (Asghar Farhadi ).

image

«Είμαι χαρούμενος που έδωσα λίγη χαρά στους δικούς μου απόψε. Ξέρω ότι ο κύριος Φαραντί το έχει κάνει πολλές φορές και είμαι χαρά για μένα να είμαι δίπλα του απόψε.» – Σαχάμπ Χοσεϊνί

«Για μένα το σενάριο και η υποκριτική είναι οι δύο πλευρές του να κάνεις σινεμά. Έτσι δουλεύω. Αρχίζω την σκηνοθεσία από τη στιγμή που γράφω το σενάριο. Αυτός είναι καλύτερος ορισμός που δίνω για τον κινηματογράφο.» – Ασγκάρ Φαραντί

image

Η πανελληνία πρεμιέρα της νέας δημιουργίας του καταξιωμένου Ιρανού σκηνοθέτη, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Seven Films.

Διαβάστε επίσης:
«Το Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαρχαντί
«Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί

Ασγκάρ Φαραντί / Asghar Farhadi

image

Ο Ασγκάρ Φαραντί γεννήθηκε το 1972 στο Ισφαχάν (Ιράν). Σε πολύ μικρή ηλικία, ανακάλυψε την καλλιτεχνική του ευαισθησία, που τον οδήγησε να σπουδάσει ως σεναριογράφος και να βυθιστεί στον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου. Αφού έγινε μέλος της Κινηματογραφικής Κοινότητας Νέων, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου κι αποφοίτησε το 1998 με πτυχίο Θεατρικής Σκηνοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, σκηνοθέτησε έξι μικρού μήκους ταινίες και σκηνοθέτησε δύο σειρές για την τηλεόραση. Το 2003, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία, «Dancing in the dust», που απέσπασε βραβεία στα φεστιβάλ του Φατζρ και της Μόσχας. Έναν χρόνο αργότερα, το «Beautiful City» (2004) είχε αντίστοιχη επιτυχία, στα φεστιβάλ του Φατζρ και της Βαρσοβίας.

image

Η τρίτη του ταινία «Πυροτεχνήματα την Τετάρτη» (2006), αποκάλυψε τη μοναδική του οπτική και το όραμα του. Ήταν η πρώτη του ταινία που βρήκε διανομή στη Γαλλία και τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το «Τι Απέγινε η Έλλυ» (2009), απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Τριμπέκα. Η ταινία ήταν η επίσημη επιλογή για την κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του Ιράν.

Η επόμενη ταινία του «Ένας Χωρισμός» (2012), απέσπασε Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας, Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας, Αργυρή Άρκτο Ανδρικής Ερμηνείας και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Αυτό ήταν μόνο η αρχή για μια εκτενή λίστα βραβείων. Απέσπασε περισσότερα από 70 βραβεία διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Όπως και στο Οσκαρικό φιλμ, «Ενας Χωρισμός» (A Separation), έτσι στην επόμενη ταινία του Ασγκάρ Φαραντί, «Le Passé» («Το Παρελθόν» – 2013), ο Ιρανός σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ως αφετηρία της, έναν χωρισμό. Πρωταγωνιστής είναι ο συνήθης ύποπτος Αλί Μοσαφά, τον οποίο θυμόμαστε από το αριστουργηματικό «Ενας Χωρισμός» (A Separation), την προηγούμενη ταινία του Φαραντί, τη Μαρί, υποδύεται η υπέροχη Μπερενίς Μπεζό του «The Artist», που με αυτήν ακριβώς την ερμηνεία της, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών.

57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

image

Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό και με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το Φεστιβάλ προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή γιορτή της Έβδομης Τέχνης. Το 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης δίνει και πάλι ραντεβού με τους σινεφίλ θεατές, στους Κινηματογράφους Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Το «Άγνωστο Κορίτσι» των αδελφών Νταρντέν, ο «Εμποράκος» του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, αλλά και το «Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς με την εντυπωσιακή Κρίστεν Στιούαρτ, είναι μερικές μόνο από τις σπουδαίες ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του 57ου ΦΚΘ. Φέτος η διοργάνωση παρουσιάζεται ανανεωμένη ενισχύοντας τις ήδη γνωστές ενότητες (Ανοιχτοί Ορίζοντες, Διαγωνιστικό, Ελληνικό Σινεμά κ.α.), αλλά και εγκαινιάζοντας καινούργιες (Μπροστά στον Καθρέφτη, Film Forward, Μεταμεσονύχτια Ραντεβού), δίνοντας το στίγμα της.

Ανατρεπτικοί δημιουργοί, καινούριες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, οι καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά και σχεδόν όλες οι ελληνικές παραγωγές της κινηματογραφικές σεζόν, υπόσχονται δυνατές σινεφίλ στιγμές στο ανανεωμένο 57ο ΦΚΘ.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 26 ελληνικές ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Highlights – Μία πρώτη ματιά στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.